Samenwerking – Ieder jaar weer diezelfde stress voor het kerstdiner. Wat ga je koken, voor hoeveel personen, met welke eetwensen moet je rekening houden, wanneer ga je de kerstboodschappen doen en wat kun je allemaal wel of niet voorbereiden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de aankleding en het servies wat je allemaal nodig hebt. Dat kan anders, beter en vooral veel relaxter. Hoe? Nou, daar heb ik dit jaar het perfecte antwoord op: proefkoken! In deze blog vertel ik je er alles over en deel ik het recept voor mijn eendenborstfilet met sinaasappelsaus en gekaramelliseerde witlof.
Proefkoken samen met mij en PLUS
Dit jaar introduceer ik samen met PLUS een nieuwe trend en dat is proefkoken. Het principe is heel simpel. Door eerder te beginnen met het bepalen van je menu én je gerechten al een keer te proefkoken, bereid je jezelf goed voor op het kerstdiner. En weet je zeker dat er niets kan mislukken op het ‘moment suprême’. Denk aan sauzen die opeens in de schift gaan, vlees wat te ver is gegaard, gratins die geen krokant laagje hebben, een kalkoen die verkoold is of groenten die te ver doorgekookt zijn. Stuk voor stuk scenario’s waar je echt niet op zit te wachten als je gasten aan tafel zitten voor de volgende gang. Door eerder al je gerechten proef te koken kom je goed beslagen ten ijs, sta je ontspannen in de keuken en (misschien nog wel het belangrijkste van allemaal) heb jij ook een gezellig kerstdiner.
Voorbeeld van een kerstrecept wat kan mislukken (en bij mij ook weleens is gebeurd)
Eendenborst vind ik een prachtig ingrediënt om te gebruiken voor het kerstdiner. Als je eenmaal weet hoe je dit mooie stuk gevogelte moet bereiden kan het bijna niet misgaan. Maar dan moet je het wel weten ;-). De eerste keer dat ik deze eendenborstfilet met sinaasappelsaus bereidde wist ik namelijk helemaal niet dat je de natuurlijke vetlaag juist moet gebruiken om in te bakken (en eerst kruislings in snijdt), en ik had ook eigenlijk geen idee hoe lang het in de pan moest. En geloof me, die eerste keer was het daardoor ook niet te eten na het bakken. Daarom besloot ik er een kerstrecept mee te maken, zodat ik al mijn tips met jullie kan delen! Dat is deze eendenborstfilet met sinaasappelsaus en gekaramelliseerde witlof geworden, een heerlijk gerecht waarbij de verschillende smaken mooi in balans zijn met elkaar.
In het gerecht zitten nog 2 uitdagingen: het karamelliseren van de witlof en het bereiden van de sinaasappelsaus. Ik weet nog goed dat ik het vroeger al Spaans benauwd kreeg bij het lezen van de term ‘karamelliseren’. Deze kooktechniek had ik niet onder de knie en daarom ging het altijd fout. Maar door het gewoon vaak te doen, vooral op momenten dat er geen druk achter stond, heb ik het helemaal onder de knie gekregen. Voor dit gerecht maak ik het karamelliseren nog iets makkelijker, waardoor je zeker weet dat het goed komt.
En dan is er natuurlijk nog het maken van de saus. Ook dat kan misgaan, bijvoorbeeld doordat deze gaat schiften of je ‘m niet lang genoeg laat inkoken. Een perfect gerecht om te proefkoken dus. En laten we eerlijk wezen, zo’n heerlijk gerecht wil je toch graag met liefde twee keer eten?
Hallo Francesca,
Ik ben zeker een fan van jou, maar kan helaas niet komen proefkoken. Had ik erg leuk gevonden, maar ben dan op vakantie (ook niet vervelend hoor, een weekje zon). Het recept met de eendenborst ga ik zeker proefkoken en zeer waarschijnlijk koken voor mijn kinderen en kleinkinderen.
Wat leuk om te lezen Loes en er komt nog veel meer inspiratie voor de Kerst online, kun je voor je vakantie misschien nog iets anders proefkoken :-D.
Een heel goed voorstel voor het kerst menu. Wel biologische sinaasappel gebruiken. Persoonlijk doe ik bij de gekarremeliseerde witlof ook nog wat verse tijm.
Mooie toevoeging, tijm is er inderdaad heerlijk bij 🙂