Samenwerking – Wat ik helemaal niet wist, maar onlangs ontdekte, is dat de oorspronkelijke bouillabaisse uit de Provence helemaal geen vissoep is. Wel was het een gerecht van hele gekookte vissen. De bouillon die daar vanaf kwam was een bijproduct dat veelal als voorgerecht werd gegeten.
Tegenwoordig staat bouillabaisse op de kaart als vissoep, goedgevuld met de gekookte vis, groenten en vaak ook aardappel. En ik ben er dol op! Speciaal voor mijn Kerst met Francesca programma van PLUS heb ik een extra feestelijke en makkelijk te bereiden versie gemaakt van de bouillabaisse als kerst hoofdgerecht. Met rouille (wat ik altijd de provencaalse aïoli noem, zalig op toast), citroenboter, toast en bladerdeeg kerststerren die de kids leuk kunnen maken!
Nou denk je misschien dat je daar dan hele gekookte vissen voor moet gebruiken, maar niets is minder waar. Ja, natuurlijk kan het (en dan maak je ook helemaal je eigen bouillon), maar ik heb in mijn makkelijke versie gebruik gemaakt van visfond, verse visfilet, gepelde garnalen en mosselen. En al die ingrediënten vind ik gewoon allemaal in mijn PLUS winkel. Zo wordt het maken van een bouillabaisse een fluitje van een cent en de smaak is zalig! Vraag maar aan Wil en haar vakantievriendinnen voor wie ik het gerecht maakte in de uitzending van ‘Bestemming: Weerzien’ die op dinsdag 22 december wordt uitgezonden! Om 19.20 uur op RTL 4.
Je houdt trouwens mosselen over, omdat die vaak in grotere verpakkingen worden verkocht. Kook deze 8 minuten in kokend water en giet af. Laat iets afkoelen en haal ze uit de schelp. Nu heb je gekookte mosselen die je kunt bewaren in de koelkast. Bak ze de dag erna even op met knoflook, chilivlokken, citroensap, zout, peper en platte peterselie en je hebt een heerlijk borrelhapje.
Hoi Francesca, ik heb mijn menu voor de kerst al geheel voorbereid, maar ik zal deze zeker in het voorjaar bereiden en er een goed glas rose bij drinken. fijne & smakelijke feestdagen
Wat leuk om te lezen, het is ook een heerlijk gerecht voor het hele jaar. Fijne dagen!
Kan deze bouillabaisse ook gemaakt worden zonder de mosselen of zijn die essentieel? Je snapt het al, ik goed niet van mosselen!