Eidooiers over? Gebruik ze in deze recepten!

Ken je dat, van die recepten met gesplitste eieren waarvan je alleen het eiwit nodig hebt? Zit je weer met overgebleven eidooiers. Zonde om ze weg te gooien, want met eidooiers kun je heerlijke gerechten maken. Denk, heel simpel, aan zelfgemaakte mayonaise, vanillevla of een lemon curd. Maar ook zelfgemaakt …

Ken je dat, van die recepten met gesplitste eieren waarvan je alleen het eiwit nodig hebt? Zit je weer met overgebleven eidooiers. Zonde om ze weg te gooien, want met eidooiers kun je heerlijke gerechten maken. Denk, heel simpel, aan zelfgemaakte mayonaise, vanillevla of een lemon curd. Maar ook zelfgemaakt ijs, een sabayon, crème brûlée of aïoli is een prima idee. In deze blog geef ik jullie 10 recepten waarmee je je overgebleven eidooiers kunt verwerken. Maar eerst…

Hoe bewaar je eidooiers?

Korte termijn kun je eidooiers gewoon in de koelkast bewaren. Ze blijven 2 tot 3 dagen goed mits je ze onder een laagje water of olie zet, omdat eigeel snel uitdroogt. Invriezen kan ook. Meng ze dan vooraf met 6 gram zout of suiker (afhankelijk of je ze later voor een zoet of hartig gerecht wilt gebruiken) per 100 gram eigeel. Het zout of suiker zorgt voor een lager vriespunt waardoor kleinere kristallen ontstaan. Hierdoor krijg je minder schade aan de structuur van de dooier.

Wat kun je vervolgens met eidooiers maken?

1. Zelf een basis mayonaise maken. In dit artikel maken we 2 versies, een geklopt met de hand en een met de staafmixer.

2. Net even anders: een limoen mayonaise. En hier vind je 3 recepten voor mayonaise met een smaakje.

3. Banketbakkersroom voor in gebak, die maak je gewoon zelf.

Eidooiers over_gebruik ze in deze recepten_banketbakkersroom

4. Dat geldt ook voor vanille pudding, deze is zelfs best bewust.

5. Dan nu: de aïoli. Heerlijk bij een stokbroodje, patatas bravas of gefrituurde calamares.

Eidooiers over_gebruik ze in deze recepten_aioli

6. Een van mijn grote favorieten qua desserts: crème brûlée. Dit recept voor een frisse citroen crème brûlée is een aanrader. Maar ook mijn crème brûlée taart is een topper!

7. Klassieker onder de sauzen: een hollandaise saus. In dit filmpje van Karin zie je hoe deze saus niet kan mislukken.

8. Het zelfgemaakte ijs mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken: vanille ijs, chocolade ijs met stukjes en dit fantastische amandel pistache ijs.

9. Een heerlijke custard voor bij een crumble of appeltaart, die maak je ook met eidooiers.

10. Als laatste: een chocolademousse gemaakt van eidooiers. Heerlijk!

Hebben jullie nog succesrecepten met eidooiers of andere tips? Laat ze dan hieronder in een reactie weten!

Bronnen: Foodlog, Een, The Kitchn, Uit Paulines Keuken, Culy, Miss Fromage, Koken met Karin, Delicious Magazine, Epicurious.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer