Farro met linzen, rode biet en basilicumolie

Farro, wie kent het niet. Geen zorgen, het is niet heel raar als je het niet kent. Het is namelijk een graansoort die voornamelijk in Italië wordt gegeten. Oeroud en verwant aan spelt, de meningen zijn verdeeld of het nou echt familie is. In Italië gebruiken ze het in smaakvolle boerensoepen en als basis voor salades. Niet zo heel gek, want farro heeft een stevige beet en een aardse, licht nootachtige smaak. Nou had ik nog een zakje in de kast staan en het was tijd om er mee aan de slag te gaan. Farro koop je trouwens bij Italiaanse delicatessenwinkels en vaak ook bij bio winkels. Kun je het niet vinden, dan mag je het van mij ook vervangen door spelt.

Nog zo’n product waar ik graag mee wilde koken is de basilicumolie van Foodelicious. Alsof je je neus in een bed basilicumplantjes stopt, zo heerlijk geurt deze olie. De smaak is helemaal subliem. Je kunt ‘m gebruiken voor een caprese, in pesto’s, door een salade, als dip voor brood en als smaakmaker over de pasta. In dit gerecht is het een perfecte tegenhanger van de aardse smaken van farro, linzen en rode biet. Het pept het geheel helemaal op. Kon ik jullie maar een hapje laten proeven (of ruiken) via deze blog!

Wij aten het gerecht met een rosé gebakken biefstukje. Hoeft niet, mag wel. Met een stevig stukje gebakken witvis kan het ook. Of gewoon zo, met flink wat pecorino erover geschaafd. Als lunch doet dit gerecht het ook prima, weet ik inmiddels uit ervaring. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 200gr farro
– 3 of 4 rode bieten
– 200gr linzen uit blik
– scheutje olijfolie
– 1 teentje knoflook
– flinke scheut basilicumolie
– zeezout
– gemalen peper
– om te serveren: verse basilicum en eventueel geraspte pecorino

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Kook de farro volgens de aanwijzing op de verpakking. In mijn geval was ik in 20 minuten klaar. Giet ze daarna af en spoel na met koud water.

Boen de rode bieten schoon onder stromend water en rasp ze grof. Bijvoorbeeld met een handrasp boven een kom of in de keukenmachine. Giet de linzen af in een vergiet en spoel na.

Verhit een pan op het vuur en doe hier een scheutje olijfolie in. Rasp de knoflookteen erboven en bak dit met een snufje zout totdat het geurt en net bruin wordt. Voeg de rode bieten rasp toe en bak dit een paar minuten terwijl je blijft roeren. Zet het vuur wat lager en schep de farro en linzen erdoor. Breng op smaak met een flinke scheut basilicumolie, zout en gemalen peper.

Serveer de farro met blaadjes verse basilicum en rasp er eventueel nog wat pecorino over.

Farro met linzen, rode biet en basilicumolie_2

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Farro met linzen, rode biet en basilicumolie”