Francesca’s Familie Weekmenu #195

Het allereerste weekmenu van 2019 staat nu op jullie scherm en wat vind ik het weer heerlijk dat het januari is. Zoals ik altijd enorm kan genieten van thuiskomen na een briljante vakantie, zo blij ben ik ook altijd als het nieuwe jaar is begonnen en de feestdagen achterblijven als …

Het allereerste weekmenu van 2019 staat nu op jullie scherm en wat vind ik het weer heerlijk dat het januari is. Zoals ik altijd enorm kan genieten van thuiskomen na een briljante vakantie, zo blij ben ik ook altijd als het nieuwe jaar is begonnen en de feestdagen achterblijven als mooie herinnering. Lekker de boel opruimen, frisse nieuwe plannen en weer normaal eten. Ook daar was ik echt aan toe.

Geen zorgen, we gaan hier nu niet massaal met elkaar afvallen, detoxen of een nieuwe levensstijl aanmeten in 2 weken. Verre van. Ik breng gewoon weer wat balans terug in het voedingspatroon, volgende week zal ik ook meer vertellen hierover in een artikel. En deze keer is het weekmenu dus ook lekker in balans. Met veel groenten en vezels, maar ook peulvruchten. En nieuw vanaf dit jaar is dat ik bij sommige gerechten zal vertellen hoe je het kunt verduurzamen door minder vlees of vis te gebruiken of door helemaal vegetarisch te gaan. Zo kun je zelf je eigen keuzes maken daarin. Eet lekker!

Maandag

Ik ben dol op geroosterde groenten uit de oven, omdat het zo makkelijk is qua bereiding maar ook door de smaak. De smaak van groenten wordt namelijk veel rijker door het roosteren. In dit gerecht bracht ik de groenten op smaak met dukkah, een zelfgemaakt noten-/specerijenmengsel uit de Midden-Oosterse keuken, en serveerde ze met avocado en een spiegelei.

Dinsdag

Een van de klassiekers van de blog is deze linzenstoof met garnalen. Die komt bij ons ook regelmatig op het menu!

Duurzame tip: halveer de hoeveelheid garnalen en voeg extra groenten toe. Denk in januari aan knolselderij, pastinaak, pompoen en winterpostelein. Blancheer de blokjes knolselderij, pastinaak en pompoen eerst even voordat je ze toevoegt aan de pan met de blikken tomaat.

Woensdag

Vandaag een recept van Debbie voor de woensdag. Zij maakte namelijk ooit crispy kipspiesjes met ananas quesadilla’s en maissalade en dat gerecht ging ik samen met haar koken en eten bij haar thuis. Was echt enorm lekker en makkelijk om te maken, top gerecht ook voor kinderen.

Donderdag

Een van de gerechten uit mijn budgetweek van afgelopen oktober was deze budget ravioli met geroosterde groenten. Wat het budget maakt is dat je kijkt welke groenten in het seizoen/aanbieding zijn en dat je deze vervolgens roostert voor de saus. Vervolgens combineer je deze met verse ravioli.

Vrijdag

Lekker genieten vandaag met comfort food! Ik hou dat er gewoon in ook dit jaar, want genieten hoort erbij. Ook, of eigenlijk juist, in een bewuste levensstijl. Voor deze chili steak friet bak je verse frieten en die serveer je met plakjes steak, cheddar en guacaomole. Zalig!

Duurzame tip: Ga van 300 naar 150 gr steak in het recept en snijd het vlees na het bakken in flinterdunne plakken. Zo ligt er wel voldoende op de plank qua hoeveelheid (en beleving), maar gebruik je wel minder vlees. Serveer er eventueel nog een frisse salade naast waaraan je maiskorrels en zwarte bonen toevoegt. Lekker met een limoendressing en verse koriander. Dat combineert heel goed samen.

Zaterdag

Een lekkere pan soep waar je het hele weekend van kunt eten? Ga dan voor deze zelfgemaakte piri-piri kippensoep! Restjes kun je ook heel goed invriezen voor drukke dagen.

Zondag

Dit fijne ontbijtje heb ik al lang niet meer gedeeld. Voor deze ontbijt crumble combineer je je favoriete fruitsoorten van het seizoen (ik zou nu voor appel, peer en kaki gaan) met een dakje van amandelmeel en kokosolie. Dat gaat dan de oven in en wat eruit komt is een zalig ontbijtje! Dit recept stamt trouwens uit de tijd dat ik nog aan het experimenteren was met paleo eten (2015). Dat doe ik allang niet meer en wat mij betreft mag je de kokosolie dus ook gewoon vervangen door boter 😉

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om mij te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto terugvinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)