Francesca’s Weekmenu #249 – Week vol goed eten

Laat ik eens een weekmenu maken vol goed eten, dacht ik. Maar goed eten, wat is dat nou eigenlijk? Dat kan natuurlijk op vele manieren worden uitgelegd, maar ik zal mijn definitie ervan met jullie delen. Goed eten is voor mij vers koken, met zo weinig mogelijk producten zonder onnodige …

Laat ik eens een weekmenu maken vol goed eten, dacht ik. Maar goed eten, wat is dat nou eigenlijk? Dat kan natuurlijk op vele manieren worden uitgelegd, maar ik zal mijn definitie ervan met jullie delen.

Goed eten is voor mij vers koken, met zo weinig mogelijk producten zonder onnodige toevoegingen, goed op smaak, met een evenwichtige balans tussen plantaardige en dierlijke producten (waarbij wij nu zo’n 4 dagen in de week vegetarisch eten), waarbij zo min mogelijk verspild word en er een 80/20 balans is. 80% met veel groenten, vezels, eiwitten en fruit en 20% ultiem genieten, zonder dat ik me druk maak om suiker, vetten of andere ingrediënten.

Door zo te eten krijg ik veel voedingsstoffen binnen (en mijn mannen ook), eet ik zalig, geniet ik er enorm van en ben ik voornamelijk duurzaam bezig met het consumeren van ons voedsel. En dat bevalt me heel goed! Ik vind het daarom heel belangrijk dat ik mijn inkopen doe bij een supermarkt en andere winkels waar duurzaamheid ook in het DNA zit. PLUS is daar een perfect voorbeeld van. Ze zijn zeer recent (voor de 6e keer!) uitgeroepen tot meest verantwoorde supermarkt van Nederland en daar ben ik trots op. Trots dat ik met hen samenwerk en achter de schermen mag zien hoe zij verantwoorde keuzes maken in beleidsvoering en assortiment, milieuvriendelijke oplossingen bedenken voor in de winkels en hoe open en transparant ze daarin zijn. Wil je er meer over lezen, kijk dan ook eens hier. En om PLUS te feliciteren met de titel van meest verantwoorde supermarkt van 2020 heb ik 3 heerlijke recepten van hen opgenomen in mijn weekmenu van deze week.

Gecombineerd met mijn eigen ‘goed eten’ recepten natuurlijk! Zo vind je deze week onder andere wraps met falafel, groenten en kruidenyoghurt, kabeljauw met wokgroenten en zilvervliesrijst, spaghetti met gekonfijte tomaat, tijm en mozzarella, curry met kruidige kippendijen, tips voor een vegetarische barbecue en een klassieke, romige kwarktaart met sinaasappel en tropisch fruit in het weekmenu.

Geniet van alle gerechten en deze nieuwe week vol goed eten. Liefs, Francesca ♥.

Maandag

We beginnen de week met wortelwraps die gevuld worden met falafel, tomaat, rauwkost en een zelfgemaakte kruidenyoghurt. Ook een top recept van PLUS voor kinderen! Variatietip: ook erg lekker met geroosterde groenten zoals courgette, aubergine of groene asperges in plaats van de rauwkost.

Dinsdag

De kabeljauw voor dit recept wordt even kort gebakken in een koekenpan, waardoor deze heel zacht blijft. Gecombineerd met de Oosterse wokgroenten, zilvervliesrijst en zelfgemaakte zoetzure wortel is het een heerlijk en kleurrijk gerecht.

Woensdag

Een van de grote favorieten van mijn kinderen is deze spaghetti met gekonfijte tomaat, tijm en mozzarella. Op woensdagmiddag ben ik meestal thuis en dan heb ik mooi de tijd om de tomaatjes even te konfijten in de oven. Vandaag ga ik voor 20% genieten en kies ik voor de ‘echte’ spaghetti. En extra groenten eet ik gedurende de dag wel, tijdens de lunch of als tussendoortje.

Donderdag

Voor deze curry met kruidige kippendijen en bloemkool van PLUS maak je de currysaus helemaal zelf. Serveer ‘m met basmati- of zilvervliesrijst. Erg lekker met zoetzure komkommer erbij. Of misschien heb je nog wel zoetzure wortel van dinsdag over? Serveer die er dan bij!

Vrijdag

Tijd voor weer wat barbecue inspiratie! En deze week geef ik tips voor een vegetarische of zelfs volledig vegan barbecue.

Vegetarische barbecue
Vegan barbecue

Denk voor een vegetarische of vegan barbecue eens aan:

    • Loaded nachos, gevulde zoete aardappels of Tex Mex taco’s van deze Tex Mex barbecue. Ik gebruik voor alle drie de recepten ook geraspte kaas. Voor een vegan barbecue verving je die door een vegan geraspte kaas in de loaded nachos. Bij de zoete aardappels en taco’s kun je de kaas ook weglaten.
    • Aardappel-groentespiesen met kruidendressing, Aziatische tofu pakketjes, een barbecuesalade met balsamicodressing of rabarber-aardbeienpotjes uit dit artikel. Voor een vegan barbecue laat je de vissaus uit de tofu pakketjes (vervang eventueel door hoisinsaus) en vervang je de yoghurt van de rabarber-aardbeienpotjes door een plantaardige variant.
    • Portobelloburgers of pulled portobello taco’s als hoofdgerecht.
    • Capresesalade met tomaat, perzik en burrata als bijgerecht. Voor een vegan barbecue laat je de burrata achterwege.
    • Gegrilde ananas (= vegan zonder honing, vervang eventueel door ahornsiroop) of blueberry muffins (= vegetarisch) als toetje.

Zaterdag

Dit weekend gaan we zelf broodbeleg maken! En een van mijn grote favorieten van de afgelopen tijd is deze bietenspread met feta, tijm en pecannoten. Deze kun je zeker 5 dagen goed houden in de koelkast, mits bewaard in een goed afgesloten bakje.

Zondag

Last but not least: ultiem genieten op zondag met deze klassieke, romige kwarktaart met sinaasappel en tropisch fruit. In het recept van PLUS wordt de tip gegeven voor papaja als topping. Maar dat kan ook heel goed met mango of perzik, weet ik uit ervaring.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)