4.47 van 13 stemmen

Zelfgemaakte aioli van Ted

10 minuten
Smeersel
Borrel

Voordat ik jullie ga verblijden met het recept van deze zelfgemaakte aioli is het eerst tijd voor een verhaaltje. Oorspronkelijk kom ik uit Leerdam en daar heb ik mijn hele jeugd doorgebracht. Mijn moeder woont er nog steeds en daar gaan we geregeld op bezoek. Soms willen we even gezellig …

Voordat ik jullie ga verblijden met het recept van deze zelfgemaakte aioli is het eerst tijd voor een verhaaltje. Oorspronkelijk kom ik uit Leerdam en daar heb ik mijn hele jeugd doorgebracht. Mijn moeder woont er nog steeds en daar gaan we geregeld op bezoek. Soms willen we even gezellig met haar uit eten en zo reserveerde ik op een dag bij Puur Ted. In het pand waar ik vroeger op de bar stond te dansen (voor de insiders; wie kent Lucullus nog?) zit nu een enorm gezellig huiskamerrestaurant. Van Ted dus en hij kookt daar, niet normaal goed.

De eerste keer dat we er kwamen moest ik nog even aarden. Misschien had de associatie met de kroeg van vroeger daar iets mee te maken, maar het wende snel. Vooral toen ik de kaart zag, die gevuld is met seizoensgebonden gerechten die je zelf naar believen kunt combineren. Wil je een tafel vol kleine hapjes? Vindt Ted helemaal prima. Wil je alleen een hoofdgerecht? Komt in orde. Wil je een vijfgangendiner met alles erop en eraan? Regelt ‘ie ook voor je. En voor de wijnen kijk je zelf in een van de vele wijnkasten waar hij zijn favoriete wijnen in heeft geëtaleerd.

De sfeer is gemoedelijk, de bediening bijzonder vriendelijk, het eten waanzinnig en hij maakt zelf zijn aioli. Die mijn oudste kind zo lekker vindt dat hij nog net niet het bakje leeg likt met zijn vinger. Daar gebruikt hij namelijk een stukje brood voor ;-). De laatste keer vroegen we aan Ted of we zijn recept mochten hebben. “Ja hoor,”, reageerde hij op z’n Teds, “da’s dan 12 tenen knoflook, 1 uitgeknepen citroen, 1500 gr zonnebloemolie, 25 gram zout en 4 eieren. Staafmixertje erin en klaar. Maar misschien moet je iets minder van alles gebruiken als je geen restaurant hebt.”.

Nou, daar konden we wel wat mee. En ja, we hebben iets minder gebruikt en van Ted’s zelfgemaakte aioli een behapbaar recept voor thuis gemaakt. Alhoewel, dat bakje was ook thuis heel snel leeg ;-).

Goed om vooraf te melden: ik maak mijn aioli met een bamix en dat gaat net even anders dan met een ‘gewone’ staafmixer. Daarom heb ik beide opties opgenomen in het recept.

Hou je wel van zelfgemaakte smeersels? Hier vind je al mijn recepten ervoor.

Ingrediënten

  • 3 flinke tenen knoflook
  • 1 ei (op kamertemperatuur)
  • 1 el citroensap
  • 5 gr zout
  • 325 gr zonnebloemolie
  • optioneel: 1 tl fijngehakte bieslook

Ook nodig

  • knoflookpers (of je hakt het heel fijn met een mes en raspen is ook een optie)
  • hoge maatbeker
  • bamix of staafmixer

Aan de slag!

Met de bamix

  • Knijp de 3 tenen knoflook uit in de maatbeker en voeg ook alle andere ingrediënten toe.
  • Zet de klopper op de bamix en plaats deze op de bodem van de maatbeker. Zet de bamix aan op de laagste stand en laat ‘m draaien op de bodem tot je een vaste massa om de voet ziet ontstaan. Ga nu naar de hoogste stand en haal de bamix langzaam omhoog terwijl je iets drukt op de massa. Nu zal de aioli helemaal gaan binden, oftewel emulsificeren.
  • Haal de bamix nog een keer of twee heen en weer door de aioli tot alles goed gemengd is en je de aioli de juiste dikte vindt hebben.
  • Schep over in een bakje en garneer eventueel naar wens met wat verse, fijngehakte bieslook.

Met de staafmixer

  • Knijp de 3 tenen knoflook uit in de maatbeker en voeg ook 1 ei, 1 el citroensap en 5 gr zout toe. Klop dit kort door elkaar met de staafmixer.
  • Schenk 50 gr zonnebloemolie erbij en plaats de staafmixer op de bodem van de maatbeker. Zet de staafmixer aan op de bodem voor een paar seconden en haal de staafmixer daarna heel langzaam op en neer. Als er vaste massa begint te ontstaan rond de voet kun je heel rustig de rest van de olie er in een dun straaltje steeds bijschenken terwijl je de staafmixer langzaam op en neer laat gaan. Blijf hiermee doorgaan tot de aioli een gladde, vaste emulsie heeft gekregen.
  • Schep over in een bakje en garneer eventueel naar wens met wat verse, fijngehakte bieslook.

Notities

  • Met dit recept maak je een flink bakje vol.
  • Afgedekt kun je de aioli zeker 5 dagen bewaren in de koelkast.
  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat.
  • Je kunt de aioli met de bamix of een staafmixer maken, ik heb beide opties opgenomen in het recept.
  • Bereiding: 10 minuten

Recept: Ted & Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer