Groentesoep met parmezaankorstjes en witte bonen

Wat doe jij normaal met de korst van je stuk Parmezaanse kaas? De kans is groot dat je ‘m weggooit… Maar als je ze nou verzameld in een bakje of zakje in de diepvries, dan heb je op een gegeven moment een umamicollectie waar je u tegen zegt. En waar je dus vervolgens deze groentesoep met parmezaankorstjes en witte bonen mee kunt maken. Of kook de korst mee in ieder andere soort groentesoep, je bouillon zal er blij van worden! Nooit meer weggooien nu dus ;-).

Het recept voor deze groentesoep met parmezaankorstjes ontdekte ik in het boek Zero Waste. Het boek is ingedeeld in ingrediënten en laat door middel van de recepten zien dat je niets hiervan hoeft te verspillen. Mooie en inspirerende recepten met een licht gastronomisch tintje en extra weetjes over de gebruikte ingrediënten. Het innovatieve aan dit boek is dat je met augmented reality toegang krijgt tot extra culinaire filmpjes, dat hebben ze mooi gedaan! Meer informatie over het boek vind je hier.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gr gedroogde witte bonen
  • 4 wortels
  • 1 stengel prei
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 200 gr Parmezaankorsten*
  • 5 el witte wijn
  • 1,5 l water
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl peperkorrels
  • 8 witte champignons
  • 100 gr Parmezaanse kaas (de korst kan gelijk in de soep)

* 200 gr korstjes is best veel, kwam ik achter ;-). Ik kwam niet verder dan 3 korstjes die ik had verzameld en deze heb ik uiteindelijk gebruikt voor de soep. Wat perfect ging.

Wat je gaat doen voor de groentesoep met parmezaankorstjes

Voorbereiding: 1 nacht weken + Bereiding: 20 minuten + Koken: 60 minuten

  1. Week de witte bonen een nachtje in een bak met ruim koud water.
  2. Bereid de groenten voor. Schil de wortels, leg de schillen apart, en snijd ze daarna in plakjes van 5 mm dik. Verwijder het groen van de prei, snij het preiwit ook in schuine plakjes zoals de wortels en maak het groen grondig schoon. Hak de peterselie grof en hou de steeltjes apart. Pel, bewaar de schillen, en snijd de ui in kwarten.
  3. Maak de bouillon. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en stoof de parmezaankorstjes, het groen van de prei en de wortel- en uischillen goudbruin. Blus met de witte wijn en laat enkele minuten inkoken. Zet alles onder met het water en voeg de laurier, peterseliesteeltjes en peperkorrels toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen.

Opmerking: In het originele recept werd geen zout toegevoegd aan de bouillon, maar ik heb er toch eigenwijs een theelepel grof zeezout aan toegevoegd.

  1. Zeef de bouillon en doe er de uitgelekte witte bonen bij. Laat 30 minuten koken tot de bonen gaar zijn.
  2. Maak het garnituur. Snijd de champignons in kwarten. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak de wortels goudbruin. Voeg het preiwit toe en zet half onder met water. Laat stoven tot het water is ingekookt en doe er ook de champignons bij. Haal de pan van het vuur als de groenten gaar zijn en voeg ze toe aan de bouillon. Proef de soep en kruid verder met peper en zout.

Tip: Je houdt waarschijnlijk champignons over en misschien ook wortels. Die kun je de volgende dag in plakjes snijden en smoren in een hapjespan met olie of boter. Breng op smaak met zout, peper en verse, gehakte kruiden.

  1. Serveer de groentesoep met parmezaankorstjes in diepe borden en garneer met de gehakte peterselie, geraspte Parmezaanse kaas en wat druppeltjes olijfolie.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Zero Waste kookboek, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca