Hartig ontbijt met boekweit, groenten en ei

Dat we tegenwoordig graag ons eten in kommetjes serveren kan je bijna niet ontgaan zijn. Ik doe hier graag aan mee, want ik vind het heerlijk. Ook voor een hartig ontbijt. Niet alleen ziet het er aantrekkelijk uit, het eet ook nog eens lekker, voelt comfortabel en het zorgt ervoor …

Dat we tegenwoordig graag ons eten in kommetjes serveren kan je bijna niet ontgaan zijn. Ik doe hier graag aan mee, want ik vind het heerlijk. Ook voor een hartig ontbijt. Niet alleen ziet het er aantrekkelijk uit, het eet ook nog eens lekker, voelt comfortabel en het zorgt ervoor dat ik mijn porties wat kleiner maak (wat hard nodig is). Moet je natuurlijk niet een grote kom uitkiezen, maar dat terzijde.

Wat ik altijd in een kom eet is mijn ontbijt. Zelfs lang voordat de ‘breakfast bowl’ trend ons land bereikte. Zoete ontbijtjes met havermout of granola bijvoorbeeld, maar steeds vaker ook hartige ontbijtjes. Het geeft me een voedzame en heerlijke start van de dag. Ik kan er restjes mee wegwerken en het zorgt ervoor dat ik ’s ochtends al gelijk een portie groente heb gegeten. Zo maakte ik onlangs dit hartige ontbijt met boekweit, roergebakken spinazie, tomaat, avocado en zachtgekookt ei. Wat een top combi en daarom deel ik graag het recept met jullie.

Zie het ook als inspiratie om zelf aan de slag te gaan met hetgeen je in huis hebt. Als basis kun je namelijk in plaats van boekweit ook zilvervliesrijst, bulgur of couscous gebruiken en qua groenten kun je eindeloos variëren.

Wat je nodig hebt voor 2 ontbijtjes

  • 100 gr boekweit
  • 2 eieren
  • ½ sjalot
  • 1 eetrijpe avocado
  • olijfolie, om te bakken en extra vergine
  • trosje met 8 – 10 cherrytomaten
  • flinke hand spinazie
  • zwarte peper
  • zeezout
  • optioneel: sumak

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten

1. Meng de boekweit met een bodempje water (moet net onder staan) in een steelpan en zet op het vuur. Breng aan de kook en laat daarna 8 – 10 minuten pruttelen op medium vuur totdat de boekweit gaar is. Giet overtollig water af.

2. Zet in de tussentijd een steelpan met water op het vuur voor de eieren. Die ga je hierin zacht koken: 5 – 6 minuten, afhankelijk van de grootte van het ei. Laat daarna schrikken in koud water.

3. Snipper de sjalot en snijd de avocado in plakken.

4. Vervolgens gaat er een koekenpan op medium vuur. Fruit de sjalot in een scheutje olijfolie. Leg het trosje met de cherrytomaten ergens aan de zijkant in de pan. Voeg de spinazie toe, in dezelfde pan, en roerbak totdat deze geslonken is. Breng op smaak met peper en zout.

5. Meng een scheutje olijfolie extra vergine door de boekweit en verdeel deze over 2 kommetjes. Garneer met spinazie, cherrytomaten en plakjes avocado. Pel de eieren, halveer ze en leg ook in de kommetjes. Strooi eventueel nog wat sumak over het gerecht en val direct aan.

Geniet van dit hartige ontbijt!

Recept & fotografie: Dominique

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)