Hollandse asperges met linzen en gerookte zalm

Bonen zijn een heerlijk ingrediënt in tal van gerechten en je kunt er meer mee dan je wellicht denkt. Zo ‘vervang’ ik steeds vaker bijvoorbeeld aardappels of vlees door bonen en dat is naast goed voor je ook nog eens heel lekker én verrassend. Thuis kook ik onder andere heel …

Bonen zijn een heerlijk ingrediënt in tal van gerechten en je kunt er meer mee dan je wellicht denkt. Zo ‘vervang’ ik steeds vaker bijvoorbeeld aardappels of vlees door bonen en dat is naast goed voor je ook nog eens heel lekker én verrassend. Thuis kook ik onder andere heel graag met de linzen daar maakte ik voor jullie een heerlijke lentegerecht mee: Hollandse asperges met linzen, gerookte zalm en bieslook-boterjus.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 800 gr Hollandse asperges (koop ze geschild, dan ben je nog sneller klaar)
  • klontje boter + 100 gr
  • scheutje melk
  • 1 citroen
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 2x (410 gr) HAK linzen in stazak
  • 10 gr bieslook, fijngehakt + extra
  • 200 gr gerookte zalm, in plakjes

Wat je gaat doen voor de Hollandse asperges met linzen

Bereiding: 30 minuten

1. Heb je geschilde asperges gekocht, snijd dan alleen nog een dun plakje van de onderkant van de stelen af. Als je ongeschilde hebt, mag je eerst nog even aan de slag met een dunschiller. Schil van de onderkant van het kopje naar beneden en zorg dat je rondom goed alle schillen hebt verwijderd, want anders heb je tijdens het eten allemaal stugge draden om op te kauwen. Snijd daarna ook de droge onderkanten eraf. Met de schillen en onderkanten kun je eventueel nog aspergesoep maken.

2. Daarna ga je ze koken. Ik leg ze plat in een pan (bijvoorbeeld in een vierkante grillpan, maar een grote koeken- of braadpan kan ook) en vul deze met water (tot de asperges onder staan), klontje boter, scheutje melk, kneepje citroensap, peper en zout. Breng aan de kook, draai het vuur iets terug en laat 6 – 8 minuten koken. De exacte kooktijd is lastig aan te geven, omdat dat afhankelijk is van de dikte van de asperges. Hoe dikker, hoe langer ze nodig hebben. Je kunt de garing checken door de asperges met een vork uit het vocht op te tillen. Als de uiteindes doorbuigen naar beneden zijn ze goed. Zet daarna het vuur uit en laat nog 10 – 15 minuten doorgaren in het vocht. Ook deze tijd is weer afhankelijk van de dikte. Ik persoonlijk hou van beetgare asperges, daar zijn deze tijden op gebaseerd.

3. In de tussentijd verwarm je de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking, houd ze daarna warm.

4. Maak de bieslook-boterjus door de boter langzaam te verwarmen in een pannetje. Zet het vuur niet te hard, want dan krijg je gebruinde boter. Dat kan ook heel lekker zijn, maar is niet voor dit recept. Als de boter helemaal gesmolten is klop je de fijngehakte bieslook erdoor met een kneepje citroensap. Breng de boterjus op smaak met peper en zout.

5. Verdeel de linzen over 4 borden en leg daar de asperges en gerookte zalm bovenop. Schep een royale hoeveelheid van de bieslook-boterjus rondom en garneer met wat extra bieslook. Serveer direct.

Wij hebben ’s avonds enorm gesmuld van deze Hollandse asperges met linzen en gerookte zalm, het was een top combinatie! Zelfs de dreumes van 15 maanden bleef ervan eten. Geniet van dit recept.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)