Hollandse asperges met linzen en gerookte zalm

Samenwerking – Bonen zijn een heerlijk ingrediënt in tal van gerechten en je kunt er meer mee dan je wellicht denkt. Zo ‘vervang’ ik steeds vaker bijvoorbeeld aardappels of vlees door bonen en dat is naast goed voor je ook nog eens heel lekker én verrassend. Thuis kook ik onder andere heel graag met de linzen uit stazak van HAK en daar maakte ik voor jullie een heerlijke lentegerecht mee: Hollandse asperges met linzen, gerookte zalm en bieslook-boterjus. Wat gelijk de aftrap is van onze nieuwe samenwerking in 2018 en daar ben ik super trots op.

Geen week voorbij, zonder bonen erbij

Het is alweer het derde jaar dat we samenwerken én ik jullie het hele jaar door laat zien en proeven hoeveel variatie er is in het koken met peulvruchten, oftewel bonen. In die jaren is er veel veranderd en koken we in Nederland steeds vaker met bonen en dat juich ik toe! Want naast dat bonen vol met vitamines, mineralen, vezels en natuurlijke eiwitten zitten zijn ze ook nog eens heel erg lekker. Bij ons thuis gaat er dan ook geen week voorbij, zonder bonen erbij en voeg ik (inmiddels) ongemerkt vaak wat bonen toe aan een gerecht. Dat zie je ook terug op mijn blog, alleen al door te zoeken op het woord ‘bonen’ bijvoorbeeld.

Meer inspiratie voor het koken met bonen is altijd welkom, dat heb ik inmiddels wel geleerd. Want dat het voor mij een tweede natuur is geworden, betekent niet dat dat voor iedereen het geval is. Daarom heb ik besloten dat ik me dit jaar ga richten op een aantal klassiekers voor het hele gezin waar ik bonen aan toevoeg als ingrediënt, en ik begin met Hollandse asperges! Deze typische lentegroente vind ik namelijk heel goed combineren met de aardse smaak van de linzen. Ik heb hiervoor de linzen uit stazak van HAK gebruikt. Deze zijn gegaard in de zak met alleen water en een klein snufje zout waardoor ze een lekkere bite en pure smaak hebben. Ook nog eens heel makkelijk, want je hoeft ze alleen op te warmen (afgieten is niet nodig) En dat zorgt ervoor dat dit gerecht ook nog eens heel snel klaar is.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 800 gr Hollandse asperges (koop ze geschild, dan ben je nog sneller klaar)
  • klontje boter + 100 gr
  • scheutje melk
  • 1 citroen
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 2x (410 gr) HAK linzen in stazak
  • 10 gr bieslook, fijngehakt + extra
  • 200 gr gerookte zalm, in plakjes

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

1. Heb je geschilde asperges gekocht, snijd dan alleen nog een dun plakje van de onderkant van de stelen af. Als je ongeschilde hebt, mag je eerst nog even aan de slag met een dunschiller. Schil van de onderkant van het kopje naar beneden en zorg dat je rondom goed alle schillen hebt verwijderd, want anders heb je tijdens het eten allemaal stugge draden om op te kauwen. Snijd daarna ook de droge onderkanten eraf. Met de schillen en onderkanten kun je eventueel nog aspergesoep maken.

2. Daarna ga je ze koken. Ik leg ze plat in een pan (bijvoorbeeld in een vierkante grillpan, maar een grote koeken- of braadpan kan ook) en vul deze met water (tot de asperges onder staan), klontje boter, scheutje melk, kneepje citroensap, peper en zout. Breng aan de kook, draai het vuur iets terug en laat 6 – 8 minuten koken. De exacte kooktijd is lastig aan te geven, omdat dat afhankelijk is van de dikte van de asperges. Hoe dikker, hoe langer ze nodig hebben. Je kunt de garing checken door de asperges met een vork uit het vocht op te tillen. Als de uiteindes doorbuigen naar beneden zijn ze goed. Zet daarna het vuur uit en laat nog 10 – 15 minuten doorgaren in het vocht. Ook deze tijd is weer afhankelijk van de dikte. Ik persoonlijk hou van beetgare asperges, daar zijn deze tijden op gebaseerd.

3. In de tussentijd verwarm je de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking, houd ze daarna warm.

4. Maak de bieslook-boterjus door de boter langzaam te verwarmen in een pannetje. Zet het vuur niet te hard, want dan krijg je gebruinde boter. Dat kan ook heel lekker zijn, maar is niet voor dit recept. Als de boter helemaal gesmolten is klop je de fijngehakte bieslook erdoor met een kneepje citroensap. Breng de boterjus op smaak met peper en zout.

5. Verdeel de linzen over 4 borden en leg daar de asperges en gerookte zalm bovenop. Schep een royale hoeveelheid van de bieslook-boterjus rondom en garneer met wat extra bieslook. Serveer direct.

Wij hebben ’s avonds enorm gesmuld van dit gerecht, het was een top combinatie! Zelfs de dreumes van 15 maanden bleef ervan eten. Hebben jullie nog verzoeknummers voor recepten met bonen? Laat dan een reactie achter hieronder en wie weet ga ik ermee aan de slag voor het volgende recept!

Dit is een samenwerking met HAK. Lees hier mijn disclaimer.

Recept & fotografie: Francesca

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Hollandse asperges met linzen en gerookte zalm”