Zelfgemaakte gehaktballen met herfstgroenten uit de oven

Heb ik al een keer verteld dat ik gek ben op gehaktballen? Maar dan wel van die echte, zoals moeders en oma’s (en soms ook vaders en opa’s) ze kunnen maken. Die goed gekruid zijn en heerlijk sappig. De echte oma-gehaktbal heb ik nog niet in de vingers. Maar het …

Heb ik al een keer verteld dat ik gek ben op gehaktballen? Maar dan wel van die echte, zoals moeders en oma’s (en soms ook vaders en opa’s) ze kunnen maken. Die goed gekruid zijn en heerlijk sappig. De echte oma-gehaktbal heb ik nog niet in de vingers. Maar het woord ‘oma’ zegt het misschien al, daar moet ik gewoon nog minstens een jaar of 25 geduld voor hebben. Ik heb de jonge moeder-gehaktbal daarentegen wel geperfectioneerd. En als je die zelfgemaakte gehaktballen combineert met herfstige groenten uit de oven heb je een heerlijk comfortfood gerecht met weinig koolhydraten.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

500gr rundergehakt
1 grote sjalot of 2 kleintjes
2el paneermeel
1 scharrelei
2el zoete ketjap
1/2 koolraap
1 winterwortel
3 pastinaken
2 teentjes knoflook
2tl gedroogde tijm of blaadjes van 3 verse takjes tijm
ongezouten roomboter
olijfolie extra vergine
peper
zeezout

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200gr. Schil de koolraap en pastinaken en snijd deze in grove stukken. Boen de winterwortel goed schoon onder de kraan en snijd deze daarna ook in grove stukken. Neem een groot bakblik waar je alle groenten op legt. Schenk hier wat olijfolie extra vergine over en bestrooi met zeezout en de tijm. Snijd de knoflooktenen in ruwe stukken en strooi die er ook over. Meng met je handen alles goed door elkaar zodat alle groenten een olielaagje hebben. Zet het bakblik in de oven en rooster de groenten circa 35 minuten.

Homemade gehaktballen met herfstgroenten uit de oven_2

Neem een grote schaal en doe hier het gehakt in. Hak de sjalot heel fijn en voeg deze toe aan het gehakt samen met de paneermeel, het ei, de zoete ketjap en zout en peper naar smaak. Kneed het gehakt goed door met je handen en rol er medium grootte gehaktballen van.

Verhit wat roomboter in een zware braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin aan. Zet het vuur wat lager en doe de deksel op de pan. Laat de balletjes nog ongeveer 10 minuten zachtjes gaar sudderen.

Homemade gehaktballen met herfstgroenten uit de oven_3

Serveer de gehaktballen samen met de herfstgroenten en vergeet niet om ook een beetje van de heerlijke jus te nemen.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca