Zelfgemaakte gehaktballen met herfstgroenten uit de oven

Heb ik al een keer verteld dat ik gek ben op gehaktballen? Maar dan wel van die echte, zoals moeders en oma’s (en soms ook vaders en opa’s) ze kunnen maken. Die goed gekruid zijn en heerlijk sappig. De echte oma-gehaktbal heb ik nog niet in de vingers. Maar het woord ‘oma’ zegt het misschien al, daar moet ik gewoon nog minstens een jaar of 25 geduld voor hebben. Ik heb de jonge moeder-gehaktbal daarentegen wel geperfectioneerd. En als je die zelfgemaakte gehaktballen combineert met herfstige groenten uit de oven heb je een heerlijk comfortfood gerecht met weinig koolhydraten.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

500gr rundergehakt
1 grote sjalot of 2 kleintjes
2el paneermeel
1 scharrelei
2el zoete ketjap
1/2 koolraap
1 winterwortel
3 pastinaken
2 teentjes knoflook
2tl gedroogde tijm of blaadjes van 3 verse takjes tijm
ongezouten roomboter
olijfolie extra vergine
peper
zeezout

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200gr. Schil de koolraap en pastinaken en snijd deze in grove stukken. Boen de winterwortel goed schoon onder de kraan en snijd deze daarna ook in grove stukken. Neem een groot bakblik waar je alle groenten op legt. Schenk hier wat olijfolie extra vergine over en bestrooi met zeezout en de tijm. Snijd de knoflooktenen in ruwe stukken en strooi die er ook over. Meng met je handen alles goed door elkaar zodat alle groenten een olielaagje hebben. Zet het bakblik in de oven en rooster de groenten circa 35 minuten.

Neem een grote schaal en doe hier het gehakt in. Hak de sjalot heel fijn en voeg deze toe aan het gehakt samen met de paneermeel, het ei, de zoete ketjap en zout en peper naar smaak. Kneed het gehakt goed door met je handen en rol er medium grootte gehaktballen van.

Verhit wat roomboter in een zware braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin aan. Zet het vuur wat lager en doe de deksel op de pan. Laat de balletjes nog ongeveer 10 minuten zachtjes gaar sudderen.

Serveer de gehaktballen samen met de herfstgroenten en vergeet niet om ook een beetje van de heerlijke jus te nemen.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zelfgemaakte gehaktballen met herfstgroenten uit de oven”

  1. Ik zocht laatst ook een goed gehaktballen recept ik vond er een van Johnnie Boer die qua kruiden niet verschillen aan die van jouw. Maar het geheim zat hem in het garen, na het aanbakken liet ik ze sudderen in fond. Zo lekker sappig

  2. Deze week de kip siam niet uit een pakje al gegeten; heerlijk! Nu staat de oven aan voor de herfstgroenten met de gehaktballetjes (die inderdaad lekker in de roomboter gebraden gaan worden) wordt vast ook weer helemaal goed,
    Bedankt voor je inspiratie elke week weer !

  3. Hoi Francesca, ik ben groot fan van jou. Ook nu ik op dieet ben en hard aan het werken aan mijn killerbody. Vraagje omtrent dit recept.. wij zijn maar met zn tweetjes. Zou ik de helft van de groenten kunnen snijden en invriezen, voor een volgende keer?

    1. Hoi Kristel, wat leuk om te horen! Je kunt de helft van de groenten zeker invriezen en bewaren voor een volgende keer. Of iets anders lekkers mee maken de dag erna kan natuurlijk ook (stamppotje of zo iets dergelijks, ik zeg maar even wat). Succes!

    2. Of pak gewoon wat minder groenten. Bijvoorbeeld 1 winterwortel en 2 pastinaken. Dat krijg je makkelijk met z’n tweeën op 🙂 Als je deze groenten wilt invriezen dan zou ik ze wel eerst even kort blancheren. Of wat Dominique zegt, gewoon met de andere helft iets anders maken die week. Want deze wintergroenten zijn best lang houdbaar!