IJstaart met pistache, framboos en cranberries

Al eerder vertelde ik uitgebreid over de basis om zelf ijs te maken met en zonder ijsmachine. Het kon natuurlijk niet lang duren voordat ik zelf aan de slag zou gaan om ijs te maken.

Deze ijstaart is officieel een semifreddo, wat een typisch Italiaans nagerecht is. Het betekent half bevroren ijs en is een soort mousse dat je bevriest, je hebt voor dit recept dus geen ijsmachine nodig. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en super lekker. Mijn moeder maakte deze ijstaart met pistache, frambozen en cranberries al een aantal keer tijdens Kerst. En die smaakt me altijd zo goed, dat ik deze graag nog een keer wilde maken om met jullie te delen. Deze ijstaart is uiteraard lekker in het zonnetje, maar kan dus ook prima als nagerecht tijdens een kerstdiner. Heerlijk met een glaasje amaretto erbij!

Je kunt natuurlijk variaties maken op deze ijstaart. Ik zou het bijvoorbeeld ook weleens willen maken met perzik. Met welke ingrediënten en op welk moment je deze ijstaart ook maakt, ik hoop dat je er net zo van geniet als ik 🙂

Wat je nodig hebt voor 1 ijstaart (10 plakken):

Voor de vulling:
150 gr gedroogde cranberries
60 ml amaretto (kun je ook prima vervangen met vruchtensap)
150 gr gepelde en ongezouten pistache noten
rasp van 1 citroen
150 gr verse of diepgevroren frambozen

Voor de ijsbasis:
3 eieren
100 gr witte basterdsuiker (verdeeld in twee keer 50 gr)
2 eetlepels kokend water
500 ml ongeklopte slagroom

Extra:
Cakeblik
Bakpapier
Handmixer

ijstaart_pistache_framboos_cranberries_2

Wat je gaat doen:

1. Doe de cranberries in een kom en giet de amaretto erover heen en roer door, laat dit zo’n 15 minuten intrekken.

2. Voeg vervolgens de pistache noten en de citroenrasp bij de cranberries. Roer dit ook even goed door.

3. Nu ga je de ijsbasis maken. Zet hiervoor 2 middelgrote en 1 grote kom klaar. Scheid de eieren en doe de eiwitten en de eidooiers apart in de middelgrote kommen. Voeg 50 gr suiker bij de eiwitten en klop deze tot dat ze stijve pieken geven (duurt ongeveer 6 minuten).

4. Voeg de overige suiker en het water bij de eidooiers en klop deze tot het dik wordt. Het is klaar wanneer je een achtje kunt vormen die even blijft liggen.

5. Klop de slagroom in de grootste kom stijf. Houd deze wel luchtig, dus klop niet te lang door. Voeg de eiwitten en de eidooiers hieraan toe en roer voorzichtig door. Dit is je ijsbasis.

6. Voeg de pistache noten, citroenrasp, cranberries en de frambozen aan je ijsbasis toe. Bewaar wat frambozen voor de garnering.

7. Bekleed het cakeblik met bakpapier en schenk het ijs erin. Zet zo’n 4 uur in de vriezer, maar het liefst een heel nachtje. Als je het langer bewaart, dek het dan even af zodat het niet gaat kristalliseren. Het ijs is zeker voor een paar weken goed.

Hopelijk gaan jullie genieten van deze heerlijke ijstaart, mocht je een lekkere variatie gevonden hebben dan horen we dat natuurlijk graag. Geniet!

Inspiratie voor dit recept kwam van Annabel Langbein

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “IJstaart met pistache, framboos en cranberries”

  1. Hoi.. voor gisteravond dit nagerecht gemaakt. Het was heerlijk. Alleen waren de frambozen knoerhard… dit lijkt me niet zo te horen? Ik had verse gebruikt.. had ik deze ook moeten weken?

    1. Hoi Lotte,

      Fijn dat het gesmaakt heeft! De frambozen horen wel hard te worden, maar niet zo dat je kiezen er bijna van breken natuurlijk. Ik heb ook verse gebruikt, dus zou eerlijk gezegd niet weten hoe ze bij jou zo hard zijn geworden. Even laten weken in de alcohol zou ze wel kunnen zorgen dat ze wat zachter blijven.

    1. Gedroogde cranberries. Zal het meteen even aanpassen in het recept. Bij ons al twee jaar op rij het dessert bij het kerstdiner dus zeker een aanrader. Je kunt het ook makkelijk voorbereiden 🙂