IJstaart met pistache, framboos en cranberries

Al eerder vertelde ik uitgebreid over de basis om zelf ijs te maken met en zonder ijsmachine. Het kon natuurlijk niet lang duren voordat ik zelf aan de slag zou gaan om ijs te maken. Deze ijstaart is officieel een semifreddo, wat een typisch Italiaans nagerecht is. Het betekent half …

Al eerder vertelde ik uitgebreid over de basis om zelf ijs te maken met en zonder ijsmachine. Het kon natuurlijk niet lang duren voordat ik zelf aan de slag zou gaan om ijs te maken.

Deze ijstaart is officieel een semifreddo, wat een typisch Italiaans nagerecht is. Het betekent half bevroren ijs en is een soort mousse dat je bevriest, je hebt voor dit recept dus geen ijsmachine nodig. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en super lekker. Mijn moeder maakte deze ijstaart met pistache, frambozen en cranberries al een aantal keer tijdens Kerst. En die smaakt me altijd zo goed, dat ik deze graag nog een keer wilde maken om met jullie te delen. Deze ijstaart is uiteraard lekker in het zonnetje, maar kan dus ook prima als nagerecht tijdens een kerstdiner. Heerlijk met een glaasje amaretto erbij!

Je kunt natuurlijk variaties maken op deze ijstaart. Ik zou het bijvoorbeeld ook weleens willen maken met perzik. Met welke ingrediënten en op welk moment je deze ijstaart ook maakt, ik hoop dat je er net zo van geniet als ik 🙂

Wat je nodig hebt voor 1 ijstaart (10 plakken):

Voor de vulling:
150 gr gedroogde cranberry’s
60 ml amaretto (kun je ook prima vervangen met vruchtensap)
150 gr gepelde en ongezouten pistache noten
rasp van 1 citroen
150 gr verse of diepgevroren frambozen

Voor de ijsbasis:
3 eieren
100 gr witte basterdsuiker (verdeeld in twee keer 50 gr)
2 eetlepels kokend water
500 ml ongeklopte slagroom

Extra:
Cakeblik
Bakpapier
Handmixer

ijstaart_pistache_framboos_cranberries_2

Wat je gaat doen:

1. Doe de cranberries in een kom en giet de amaretto erover heen en roer door, laat dit zo’n 15 minuten intrekken.

2. Voeg vervolgens de pistache noten en de citroenrasp bij de cranberries. Roer dit ook even goed door.

3. Nu ga je de ijsbasis maken. Zet hiervoor 2 middelgrote en 1 grote kom klaar. Scheid de eieren en doe de eiwitten en de eidooiers apart in de middelgrote kommen. Voeg 50 gr suiker bij de eiwitten en klop deze tot dat ze stijve pieken geven (duurt ongeveer 6 minuten).

4. Voeg de overige suiker en het water bij de eidooiers en klop deze tot het dik wordt. Het is klaar wanneer je een achtje kunt vormen die even blijft liggen.

5. Klop de slagroom in de grootste kom stijf. Houd deze wel luchtig, dus klop niet te lang door. Voeg de eiwitten en de eidooiers hieraan toe en roer voorzichtig door. Dit is je ijsbasis.

6. Voeg de pistache noten, citroenrasp, cranberries en de frambozen aan je ijsbasis toe. Bewaar wat frambozen voor de garnering.

7. Bekleed het cakeblik met bakpapier en schenk het ijs erin. Zet zo’n 4 uur in de vriezer, maar het liefst een heel nachtje. Als je het langer bewaart, dek het dan even af zodat het niet gaat kristalliseren. Het ijs is zeker voor een paar weken goed.

Recept: Dominique – Inspiratie voor dit recept kwam van Annabel Langbein

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)