Indonesische nasi goreng

Ik was een leek op het gebied van nasi goreng. Vraag me iets over Surinaamse nasi en ik kan blijven praten. Niet heel erg lang trouwens, want die nasi heb je echt zo gemaakt. De nasi goreng zoals ze ‘m in Indonesië maken was weer een ander verhaal. Ook daar zijn een triljoen recepten van, want iedereen maakt ‘m op zijn of haar eigen manier. Wat al deze mensen bindt is het feit dat ze hun nasi goreng het liefst in de ochtend als ontbijt eten en ik kan het niet meer met ze eens zijn. Nou was ik dus 10 dagen in Indonesië en daar deed ik precies hetzelfde. Het idee erachter is de ultieme no-waste tip die misschien al duizenden jaren bestaat. Rijst over? Die bak je de volgende ochtend op, breng je op smaak en eet je als ontbijt. De slimmeriken.

Nog even voor de duidelijkheid: nasi = rijst en nasi goreng = gebakken rijst. Dus als jij ergens nasi bestelt in Indonesië dan krijg je gewoon witte rijst bij je eten en geen gebakken rijst. Terwijl we hier in Nederland de ‘nasi’ als het avondeten zien, eten ze het daar voornamelijk in de ochtend. Voor beide is natuurlijk iets te zeggen en als je nog kip, vlees en een gebakken ei toevoegt heb je ook een avondmaaltijd voor je neus staan. Mijn nasi goreng-recept mag je van mij de hele dag door eten en als je er een grote pan van maakt die je in de koelkast bewaart, lukt dat ook prima.

indonesische-nasi-goreng-2

 

Bewaren

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 4 kleine of 2 grote sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 1 cm laos
  • 1 stukje trassi (zo groot als 10 cent), laat dit eruit voor een vegetarische nasi
  • 1 el water
  • arachideolie
  • 300 gr gekookte witte rijst (bij voorkeur 1 dag eerder gekookt)
  • 4 el ketjap manis
  • 2 lente-uien, ringetjes
  • 4 eieren
  • zwarte peper
  • zeezout

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

1. Hak de sjalotten, knoflook, rode peper (met of zonder zaadjes) en laos grof. Maal fijn in een hakmolen of keukenmachine met de trassi en water. Je kunt dit uiteraard ook met de hand fijnhakken.

2. Verhit een wok en bak de pasta in 2 eetlepels olie op medium vuur, circa 5 minuten terwijl je blijft roeren. Dit gaat waanzinnig ruiken. Schep de witte rijst erdoor en bak een paar minuten mee. Breng op smaak met de ketjap manis, eventueel een snufje zout en roer de laatste minuut de ringetjes lente-ui mee.

3. Bak in de tussentijd 4 spiegeleieren in een koekenpan en bestrooi met peper en zout. Deze serveer je bij de nasi goreng. Of je bakt (als zwangere zoals ik) een dunne omelet die je in reepjes snijdt en daarna door de nasi goreng mengt. Met nog een extra lepel tomatensambal erbij is dit een van mijn favoriete ontbijtjes.

Tip: vul aan met geplukte kip, garnalen of gemarineerde ketjap tempeh/tofu en serveer met komkommer, tomatensambal en kroepoek voor een volwaardige avondmaaltijd.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

recept indonesische nasi goreng. Gebakken rijst met o.a. sjalotten, trassi, laos, ei, rode peper, #indonesisch #nasigoreng

Recept & fotografie: Francesca

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Indonesische nasi goreng”

  1. Gisteren gemaakt. Lekker. De geur van de pasta is idd waanzinnig. Ik dacht in eerste instantie dat je bedoelde dat het heerlijk zou ruiken. Maar dat was niet zo. Stank. Komt door trassi, blijkbaar. War verbazend is dat het zo enorm kan stinken maar tegelijkertijd na menging met rijst ook lekker is. Dank voor je recept.

  2. Dit was lekker! Een groot compliment Francesca!
    Eigenlijk houd ik helemaal niet van Aziatisch eten of whatever. Het smaakt voor mij altijd min of meer hetzelfde: Chinees, Indonesisch, Surinaams, maakt niet uit. Rijst en sambal en meer bepaald niet subtiele smaken. Geef mij maar de Franse keuken met al haar heerlijke kruiden en nuances (en wijn).
    Maar vanavond had ik kipfilets over van een bonus-aanbieding en omdat ik al aardappel-kipsalade en kip met pesto had gemaakt dacht ik aan nasi met kip. Zoekend op internet kwam ik jouw recept tegen. Alle ingrediënten had ik in huis, behalve trassi en laos. dus snel naar de grootgrutter. Laos niet gekocht; de kleine lettertjes op het potje zeiden dat het enigszins naar gember smaakt met iets van citrus. Dus waarom niet gewoon wat geraspte gember en een kneepje citroen? Trassi leek me onmisbaar.
    Enfin: het was heerlijk! Ik wist niet dat nasi ook subtiele smaken kon hebben. Gelukkig heb ik een grote hoeveelheid gemaakt dus we gaan de komende tijd nog genieten. En ik zal zéker meer van jouw recpten proberen. Nogmaals dank voor dit recept.

    1. Veel Nederlanders vinden knoflook en trassi stinken en zullen daar dus erg zuinig mee zijn of het zelfs helemaal niet gebruiken.
      Ik doe in het voornoemde recept 1 volle tl geraspte trassi en 5 dikke tenen knoflook.
      Als ik ergens de lucht van trassi en/of knoflook opsnuif dan denk ik niet wat stinkt dat hier maar “er wordt hier ergens lekker gegeten!”

  3. Als ervaren nasi goreng koker had ik zo mijn gedachten toen ik aan jouw recept begon. Toch gedaan en ik kreeg gelijk spijt. Spijt dat ik dit recept niet al jaren eerder heb gevonden. Super, simpel en snel. De laatste twee kreten zijn meestal niet aan mij besteed bij het koken maar voor jouw nasi goreng maak ik graag een uitzondering. Mijn welgemeende complimenten!!