Indonesische nasi goreng

Ik was een leek op het gebied van nasi goreng. Vraag me iets over Surinaamse nasi en ik kan blijven praten. Niet heel erg lang trouwens, want die nasi heb je echt zo gemaakt. Het nasi goreng recept zoals ze ‘m in Indonesië maken was weer een ander verhaal. Ook …

Ik was een leek op het gebied van nasi goreng. Vraag me iets over Surinaamse nasi en ik kan blijven praten. Niet heel erg lang trouwens, want die nasi heb je echt zo gemaakt. Het nasi goreng recept zoals ze ‘m in Indonesië maken was weer een ander verhaal. Ook daar zijn een triljoen recepten van, want iedereen maakt ‘m op zijn of haar eigen manier. Wat al deze mensen bindt is het feit dat ze hun nasi goreng het liefst in de ochtend als ontbijt eten en ik kan het niet meer met ze eens zijn. Nou was ik dus 10 dagen in Indonesië en daar deed ik precies hetzelfde. Het idee erachter is de ultieme no-waste tip die misschien al duizenden jaren bestaat. Rijst over? Die bak je de volgende ochtend op, breng je op smaak en eet je als ontbijt. De slimmeriken.

Nog even voor de duidelijkheid: nasi = rijst en nasi goreng = gebakken rijst. Dus als jij ergens nasi bestelt in Indonesië dan krijg je gewoon witte rijst bij je eten en geen gebakken rijst. Terwijl we hier in Nederland de ‘nasi’ als het avondeten zien, eten ze het daar voornamelijk in de ochtend. Voor beide is natuurlijk iets te zeggen en als je nog kip, vlees en een gebakken ei toevoegt heb je ook een avondmaaltijd voor je neus staan. Mijn nasi goreng-recept mag je van mij de hele dag door eten en als je er een grote pan van maakt die je in de koelkast bewaart, lukt dat ook prima.

Nasi goreng recept

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 4 kleine of 2 grote sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 1 cm laos
  • 1 stukje trassi (zo groot als 10 cent), laat dit eruit voor een vegetarische nasi
  • 1 el water
  • arachideolie
  • 300 gr gekookte witte rijst (bij voorkeur 1 dag eerder gekookt)
  • 4 el ketjap manis
  • 2 lente-uien, ringetjes
  • 4 eieren
  • zwarte peper
  • zeezout

Wat je gaat doen voor nasi goreng

Bereidingstijd: 20 minuten

1. Hak de sjalotten, knoflook, rode peper (met of zonder zaadjes) en laos grof. Maal fijn in een hakmolen of keukenmachine met de trassi en water. Je kunt dit uiteraard ook met de hand fijnhakken.

2. Verhit een wok en bak de pasta in 2 eetlepels olie op medium vuur, circa 5 minuten terwijl je blijft roeren. Dit gaat waanzinnig ruiken. Schep de witte rijst erdoor en bak een paar minuten mee. Breng op smaak met de ketjap manis, eventueel een snufje zout en roer de laatste minuut de ringetjes lente-ui mee.

3. Bak in de tussentijd 4 spiegeleieren in een koekenpan en bestrooi met peper en zout. Deze serveer je bij de nasi goreng. Of je bakt (als zwangere zoals ik) een dunne omelet die je in reepjes snijdt en daarna door de nasi goreng mengt. Met nog een extra lepel tomatensambal erbij is dit een van mijn favoriete ontbijtjes.

Tip: vul aan met geplukte kip, garnalen of gemarineerde ketjap tempeh/tofu en serveer met komkommer, tomatensambal en kroepoek voor een volwaardige avondmaaltijd.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)