Wie zich een beetje heeft verdiept in de Engelse Christmas pudding traditie weet dat je hier de tijd voor moet nemen. Hidde de Brabander vond dat dat anders kon en bedacht zijn eigen versie van de Christmas pudding waarmee je zult verbluffen aan tafel, maar ook zo mee klaar bent. Daar houden we van!
Hidde heeft zijn eigen patisserie-label Dreams of Magnolia na jarenlang gewerkt te hebben als chef-Patissier bij Landgoed Duin & Kruidberg, Parkheuvel en De Librije. Hij geeft les, schrijft boeken (tip: zijn prachtige boek Patisserie past perfect onder de kerstboom!), maakt de allerlekkerste nougat en macarons van Nederland en is zelfs tv-ster. Zo heeft hij nu zijn eigen programma ‘De Brabander Bakt’ op 24Kitchen.
Speciaal voor mij kwam hij op z’n skelter naar Zoetermeer en in mijn keuken namen we een heel leuk filmpje voor jullie op. Waarin we niet alleen samen koken, maar hij ook vertelt hoe hij ooit patissier is geworden en we tot de conclusie komen dat we niet zo goed zijn in flamberen…
Leuk detail: er wordt gezegd dat een traditionele Christmas pudding hoort te bestaan uit 13 ingrediënten die Jezus en zijn 12 discipelen vertegenwoordigen. Hidde heeft er daarom voor gezorgd dat er in zijn Christmas Pudding ook 13 ingrediënten zitten. En ik zou mezelf niet zijn als ik die achteraf niet even had geteld om het te controleren. En jawel, het klopt gewoon 😉
- Rozijnen
- Rum
- Suiker
- Ei
- Boter
- Chocolade
- Bloem
- Melk
- Amandel
- Sinaasappel
- Bramen
- 5 spices poeder
- Koekjes
Laat ik toevallig bramen in mijn vriezertje hebben zitten. Het perfecte excuus om deze pud eens te proberen 😀
Heerlijk recept, maar waar vind ik een uitsteker met een diameter van 20 cm…. 😉 Tips, please?
Bij een (online) kookwinkel 🙂 Bijvoorbeeld bij kookpunt.nl
Yup, dat dacht ik ook, maar bleek iets minder eenvoudig dan in eerste instantie gedacht. Inmiddels een kookring van 20 cm diameter gevonden.
Hier is de link: https://www.habitas-online.nl/taartring-kookring-20cm.html
Kloppen de hoeveelheden melk en bloem wel? Is het niet omgekeerd: 500g bloem + 125 ml melk?
Dit klopt! Met 500 gr bloem zou het een cake worden ;-).
Juist ja. 🙂
De pudding stond in de oven en bleef maar lopend, vandaar dat ik begon te twijfelen. Maar met de verhoudingen andersom zou je iets heel anders krijgen natuurlijk. 🙂 Uiteindelijk is het wel redelijk gelukt. Ik moet nog een keertje oefenen om hem helemaal goed te krijgen, maar de smaak was alvast overheerlijk! Bedankt om dit eenvoudig recept voor anders ingewikkelde Christmas Pudding te delen!
Hoi Els, wij hebben hier hetzelfde probleem. Nog 20 minuten extra in de oven gezet maar de binnenkant is nog steeds helemaal vloeibaar. Heb jij het nog een keer geprobeerd? De smaken zijn echt heerlijk, maar we krijgen hem echt niet goed.
Ik heb het voor de zekerheid nog eens nagevraagd bij Hidde zelf. Hij heeft vanochtend het recept nog een keer gecheckt, maar het klopt echt. Zijn advies: wat lager in de oven zetten en langer bakken. En hij gaf nog aan: “Hij moet wel lekker klef hè”. 🙂
Ah bedankt voor het checken! Wij hebben het uiteindelijk nog een keer geprobeerd maar dan met de helft van het beslag en dat ging wel goed. Leuk recept is het 🙂
Dit recept ziet er super lekker uit! heb je een indicatie met hoeveel personen je hier van kan eten. Zou je bvb voor een grotere groep kleinere puddinkjes kunnen maken (1 per persoon) of is dat niet aan te raden?
Hier kun je zeker met z’n achten van eten, want de pudding is vrij machtig :-). Voor het spectaculaire effect zou ik zeker gaan voor de volledige christmas pudding. Maar in kleine vormpjes maken kan ook. Dan moet je alleen wel even spelen met de baktijd, want die zal korter worden.
De koekjesbodem(mariakaakjes gebruikte ik) is ondanks aandrukken los zand gebleven. Is 30 gr boter wel genoeg voor 300 gr kruimels? Ga denk ik maar zandtaartbodem bakken…
Hoeft geen ‘harde’ koekjesbodem te worden 🙂
Nee hoor, maar enige vastheid en snijdbaarheid is toch wel nodig als bodem.
Dat was niet zoals Hidde ‘m bedoeld had, weet ik nog uit mijn herinnering. Maar je kunt de bodem natuurlijk altijd aanpassen naar je eigen wens 🙂
Hier een mega vloeibare pudding.. nu weer 40 minuten extra oventijd op lagere temp. Bij de bereiding kreeg ik ook het gevoel dat er te weinig bloem in ging en erg veel melk… de kruimige bodem eveneens te los: uitgedrukt op een plat bord en de helft gebruikt is op zich wel te doen. Straks de pudding er op (als het nog enigszins wil stollen)
Ik heb geen bramen kunnen krijgen. Zouden frambozen een goed alternatief zijn? Maakt t voor de substantie nog uit of de oven op bv heteluchtstand of onder- en bovenwarmte wordt gezet? Bvd, Simone