KerstChef: Christmas pudding van Hidde

Wie zich een beetje heeft verdiept in de Engelse Christmas pudding traditie weet dat je hier de tijd voor moet nemen. Hidde de Brabander vond dat dat anders kon en bedacht zijn eigen versie van de Christmas pudding waarmee je zult verbluffen aan tafel, maar ook zo mee klaar bent. …

Wie zich een beetje heeft verdiept in de Engelse Christmas pudding traditie weet dat je hier de tijd voor moet nemen. Hidde de Brabander vond dat dat anders kon en bedacht zijn eigen versie van de Christmas pudding waarmee je zult verbluffen aan tafel, maar ook zo mee klaar bent. Daar houden we van!

Hidde heeft zijn eigen patisserie-label Dreams of Magnolia na jarenlang gewerkt te hebben als chef-Patissier bij Landgoed Duin & Kruidberg, Parkheuvel en De Librije. Hij geeft les, schrijft boeken (tip: zijn prachtige boek Patisserie past perfect onder de kerstboom!), maakt de allerlekkerste nougat en macarons van Nederland en is zelfs tv-ster. Zo heeft hij nu zijn eigen programma ‘De Brabander Bakt’ op 24Kitchen.

Speciaal voor mij kwam hij op z’n skelter naar Zoetermeer en in mijn keuken namen we een heel leuk filmpje voor jullie op. Waarin we niet alleen samen koken, maar hij ook vertelt hoe hij ooit patissier is geworden en we tot de conclusie komen dat we niet zo goed zijn in flamberen…

Leuk detail: er wordt gezegd dat een traditionele Christmas pudding hoort te bestaan uit 13 ingrediënten die Jezus en zijn 12 discipelen vertegenwoordigen. Hidde heeft er daarom voor gezorgd dat er in zijn Christmas Pudding ook 13 ingrediënten zitten. En ik zou mezelf niet zijn als ik die achteraf niet even had geteld om het te controleren. En jawel, het klopt gewoon 😉

  1. Rozijnen
  2. Rum
  3. Suiker
  4. Ei
  5. Boter
  6. Chocolade
  7. Bloem
  8. Melk
  9. Amandel
  10. Sinaasappel
  11. Bramen
  12. 5 spices poeder
  13. Koekjes

Wat je nodig hebt voor 1 Christmas pudding

Brownie

  • 250 gr rozijnen
  • goede kwaliteit rum
  • 270 gr suiker
  • 220 gr ei = ongeveer 5 eieren
  • 75 gr roomboter
  • 200 gr pure chocolade
  • 125 gr bloem
  • 500 gr melk
  • 70 gr gemalen amandel
  • Rasp van 1 sinaasappel

Bramen compote

  • 200 gr bramen (diepvries buiten seizoen)
  • 200 gr suiker
  • 1 tl five spices-poeder

Koekbodem

  • 300 gr koekjes (victoria koekjes of kaakjes)
  • 30 gr boter

Garnering

  • poedersuiker
  • 1 el fijngehakte pistachenoten

Ook nodig

  • Halve bol taartvorm van 20cm doorsnede
  • Metalen uitsteker om taartvorm in te zetten

Wat je gaat doen

Voorbereiding, inclusief bakken: 35 minuten // Afmaken, na afkoelen: 10 minuten

Het leuke aan dit recept: je kunt de hele Christmas pudding voorbereiden en klaarzetten zodat je deze ‘s avonds na het diner alleen nog hoeft te garneren met poedersuiker en gehakte pistachenoten. Ideaal!

  1. Avond ervoor: meng de rozijnen met rum in een bakje tot ze net onder staan. Laat ze een nachtje in de koelkast staan zodat ze alle rum goed kunnen opzuigen.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en vet de taartvorm goed in. Schep de geweekte rozijnen in een vergiet zodat eventueel overtollig vocht van de rum eruit kan druppelen.
  3. Smelt de 75 gr boter in de pan (laat niet bruin worden) en roer de chocolade erdoor totdat deze gesmolten is.
  4. Klop de eieren schuimig met de suiker totdat de suiker helemaal is opgelost. Roer de melk, bloem en gemalen amandel erdoor totdat het goed is gemengd.
  5. Als laatste gaat de gesmolten chocolade erdoor met de sinaasappelrasp en de rozijnen. Roer wederom totdat het goed is gemengd en schenk het mengsel in de ronde taartvorm die je eerst in de uitsteker hebt geplaatst zodat de vorm niet omrolt.
  6. Zet de vorm in de oven en bak 20 minuten. Laat daarna afkoelen.
  7. In de tussentijd meng je de bramen, 200 gr suiker en five spices-poeder in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat op laag vuur circa 10 – 12 minuten pruttelen totdat de bramen helemaal zacht zijn. Schep daarna over in een vergiet.
  8. Maal de koekjes fijn en smelt de 30 gr boter in een steelpannetje. Roer daarna door elkaar. Leg een uitsteker (circa 20 cm doorsnede) op een groot, plat bord of taartschaal en schep daarin het mengsel. Verdeel gelijkmatig en druk aan zodat er een koekbodem ontstaat.
  9. Maak een kuiltje in het platte deel van de brownie (gaat vanzelf, want de brownie is zacht en sticky) en schep daar de bramen compote in totdat deze goed vol zit. Draai daarna snel, maar voorzichtig de brownie bol om en leg ‘m op de koekjesbodem.
  10. Bestuif de Christmas pudding met poedersuiker en strooi er wat gehakte pistachenootjes over voor het oog.

Tip: je kunt de Christmas pudding ook nog aan tafel flamberen. Maar wees voorzichtig en neem een rum met voldoende alcoholpercentage, wij weten daar inmiddels alles van.

Dank je wel, Hidde, voor dit zalige recept, de leuke bakochtend bij me thuis en natuurlijk de kilo’s nougat![

Videoproductie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)