Kerstdessert: dessert pasta of yoghurt panna cotta

Ik ben niet vaak besluiteloos, maar met het dessert van mijn kerstmenu dit jaargedroeg ik me als een echte weegschaal: want ik kon niet kiezen. Aan de ene kant had ik een heerlijke dessert pasta gemaakt met rood fruit compote, chocolade ijs, geschaafde witte chocolade en munt. Deze at ik ooit (in een andere uitvoering uiteraard) bij Hofstede Meerzigt in Zoetermeer en het werd aan ons gepresenteerd als spaghetti (de pasta) bolognese (de rood fruit compote) met balletjes (het chocolade ijs) en Parmezaanse kaas (de geschaafde witte chocolade die ze ook echt gevormd hadden naar een blok Parmigiano, geniaal). Het dessert was geweldig lekker, maar ik vond vooral het idee erachter ontzettend leuk. Vooral voor kinderen! Want hoe verrassend is als het de volwassenen opeens een bordje voor je neus zetten en zeggen “zo, nu eten we spaghetti met balletjes als toetje!”.

Goed, dat was dus kerstdessert 1.

Een paar dagen later maakte ik weer eens panna cotta. Deze keer een yoghurt panna cotta met amandel, munt en als topping gekaramelliseerde ananas met geroosterd amandelschaafsel. Niet normaal lekker, fris door de toevoeging van de Griekse yoghurt en ontzettend makkelijk om te voorbereiden. Je kunt een dag eerder je hele dessert al maken en afgedekt in de koelkast zetten tot gebruik.

En dat was kerstdessert 2.

Vandaag krijg je dus beide recepten! Kun je zelf kiezen, slim van mij hè ;-). Wel heel fijn, de wijntip past bij beide desserts, is dat vast afgetikt.

Dessert pasta met rood fruit, chocolade ijs en witte chocolade

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 250 gr zomerfruit uit de diepvries
  • 1 el citroensap
  • 1 el water
  • 2 el + 1 el suiker
  • 1 el vanillepasta of -extract of een hele vanillepeul
  • 150 gr spaghettini no 11 of linguine (voor meer bite)
  • boter
  • 1 bak (ontzettend lekker) chocolade ijs
  • 1 reep witte chocolade
  • 1 el fijngehakte muntblaadjes + kleine blaadjes munt voor de garnering

Wat je gaat doen

Voorbereiding: 15 minuten + Bereiding: 25 minuten

  1. Meng het bevroren zomerfruit met het citroensoep, water en 2 eetlepels suiker in een pannetje. Laat pruttelen op middelhoog vuur voor 12 – 15 minuten tot het is ingedikt tot een compote. Roer af en toe door. Schep daarna over in een bakje, laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  2. Breng een pan water aan de kook met de vanillepasta/-extract en 1 eetlepel suiker. Kook hierin de spaghettini of linguine gaar (voor een dessert mag je 2 minuten langer koken dan dat je voor beetgaar zou doen). Voeg ook een klontje boter toe.
  3. Giet de pasta af en meng nog een klontje boter door de gekookte pasta.
  4. Zet 4 bordjes klaar en verdeel hier de pasta over. Maak er een mooi torentje van door de pasta met een tang uit de pan te halen en dan ronddraaiend los te laten op het bordje. Laat de pasta afkoelen tot lauw.
  5. Garneer de pasta met een flinke schep van de rood fruit compote, rasp er royaal wat witte chocolade over en bestrooi met de fijngehakte munt. Schep er als laatste kleine bolletjes chocolade ijs bij, garneer met een klein takje munt en serveer direct.

Yoghurt panna cotta met amandel, munt en gekaramelliseerde ananas

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 3 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom
  • 75 gr suiker
  • 1 tl amandel essence (dit is de echte)
  • 300 gr Optimel Magere Griekse stijl yoghurt
  • 6 blaadjes munt + extra om te garneren
  • 1 el amandelschaafsel
  • boter
  • 150 gr verse ananas, in kleine blokjes
  • bloemenhoning in knijpfles

Wat je gaat doen

Voorbereiding: 20 minuten + Koelen: 4 uur + Bereiding: 5 minuten

  1. Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water.
  2. Verwarm de slagroom met de suiker en amandel essence tot het kookpunt. Zet het vuur uit. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer erdoor tot het is opgelost. Leg de 6 blaadjes munt erin en laat 5 minuten afkoelen. Vis daarna de blaadjes eruit.
  3. Roer de Griekse stijl yoghurt los en roer daarna het afgekoelde slagroommengsel erdoor tot het goed gemengd is. Giet in 4 mooie glazen of bakjes en zet minstens 4 uur in de koelkast.
  4. Rooster het amandelschaafsel in een hete koekenpan zonder vet tot deze mooi gebruind is. Schep over in een bakje en bewaar afgedekt op kamertemperatuur tot gebruik.
  5. Smelt een klontje boter in de pan en bak de blokjes ananas 2 minuten.
  6. Knijp een flinke scheut honing in de pan, roer door en laat een paar minuten karamelliseren. Schep daarna over in een bakje, laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  7. Haal de panna cotta 15 minuten voor serveren uit de koelkast. Garneer met de gekaramelliseerde ananas, geroosterd amandelschaafsel en kleine blaadjes munt.

Alsace wijntip

Wijntip: Pinot Gris Vendanges Tardives Grand Cru Steinert 2011 Paul Schneider – € 31,95 via Domaine Alsace

We’re going out with a bang! Deze wijn is gemaakt van laat geoogste Pinot Gris. Doordat de druiven overrijp worden geplukt hebben ze een hoger suikergehalte. De wijn is stroperig en smaakt naar honing en tropisch fruit. Fris genoeg om te combineren met fruit en stevig genoeg bij chocolade! Maar ook een mooie combinatie met de yoghurt panna cotta en de gekaramelliseerde ananas.

Styling tafel

Voor de styling van de tafel hebben we een combinatie gemaakt van bestaande en nieuwe spullen. Het blauwe tafelkleed is gekocht bij HEMA en de tafelloper bij Intratuin. De kerstboompjes komen ook bij Intratuin vandaan. De onderborden zijn van het Miljuschka servies (Bijenkorf). De (water)glazen van de panna cotta heb ik ooit gekocht bij Xenos. Het kristallen glasservies en bestek komt uit mijn privé-collectie.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

De wijntips behorende bij mijn kerstmenu zijn een samenwerking met Alsace Wijnen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *