Kip, patat en appelmoes ‘Christmas style’

Welk kind houdt er niet van kip, patat en appelmoes. Lekker met je handen eten, kluiven, zachte smaken en patat. Ik werd er vroeger als kind wild van en nog steeds eigenlijk wel. Maar dan wel graag met zelfgemaakte patat en appelmoes en die kip is dan biologisch en met …

Welk kind houdt er niet van kip, patat en appelmoes. Lekker met je handen eten, kluiven, zachte smaken en patat. Ik werd er vroeger als kind wild van en nog steeds eigenlijk wel. Maar dan wel graag met zelfgemaakte patat en appelmoes en die kip is dan biologisch en met liefde bereid. Ik had al een tijdje de behoefte om een culy versie van dit typische kindergerecht te maken. En het 3-gangen kids kerstmenu is hier perfect voor! Na de pompoensoep met sterretjes krijgen de kinderen  een gevulde kip uit de oven voorgeschoteld met zelfgemaakte zoete aardappel patat, appel-cranberry compote en gesmoorde doperwten. Oh, en natuurlijk een bakje mayonaise. Zelfgemaakt of zelfgekocht, dat mag je zelf weten 😉

Wat je nodig hebt voor 4-6 kids

– 2 appels (goudreinetten)
– 150gr cranberries
– 1tl kaneel
– 1-2el suiker of alternatief zoals kokosbloesemsuiker of oerzoet
– 500gr zoete aardappel
– 1 biologische of scharrelkip
– 1 ui
– 4 teentjes knoflook
– 250gr paddenstoelen
– 4el broodkruim
– 1 ei
– 1 takje rozemarijn
– 2 takjes tijm
– 1/2 citroen
– 2 wortelen/bleekselderij/gele biet/andere groenten
– 2el maizena
– 1 sjalot
– 300gr doperwten
– 200ml rundvleesbouillon
– olijfolie om in te bakken
– zeezout
– gemalen zwarte peper

Wat je gaat doen

De appel-cranberry compote kun je al 1 tot 2 dagen van tevoren maken. Schil de appels en snijd in stukken. Doe deze samen met de cranberries in een pannetje en schenk er water bij totdat ze beide net onder staan. Breng aan de kook en laat daarna op zacht vuur pruttelen voor 20-30 minuten. Als het neigt droog te koken dan schenk je er nog wat water bij. Laat de deksel schuin op de pan, want er kan soms een cranberry uit je pan klappen. Laat de compote daarna iets afkoelen en roer de kaneel erdoor. Zoet de compote naar smaak met suiker of suikervervanger. Laat afkoelen en bewaar afgesloten in de koelkast tot gebruik.

Kids kerstmenu_Appel-cranberry compote

Ongeveer 2,5 uur voordat je het kerstdiner gaat serveren schil je de zoete aardappelen. Snijd ze in de vorm van frietjes en zet apart in een bak met koud water.

Dan is het de tijd voor de kip en de vulling. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de kip rondom in met zout en peper. Strooi ook wat in de kip. Hak de ui en knoflook fijn. Hak de paddenstoelen ook fijn in de keukenmachine. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en fruit hier de ui en knoflook in totdat het glazig ziet. Voeg de gehakte paddenstoelen toe en bak deze 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Schep dit mengsel uit de pan in een schaal en voeg het broodkruim en de ei toe. Roer goed door. Vul hiermee de kip en steek de takjes rozemarijn/tijm en de halve citroen tussen de vulling. Verhit wat olie of boter in een braadpan en bak de kip rondom bruin aan.

Hak wat wortelen, bleekselderij of andere groenten grof en leg deze onderin een bakblik. Leg hier de gevulde kip op en schuif het bakblik in de oven. Bak de kip 60-75 minuten in de oven totdat deze gaar is.

Kids kerstmenu_gevulde kip

In de tussentijd haal je zoete aardappel patat uit het water. Dep deze droog met keukenpapier of in een schone theedoek. Doe de patat terug in een grote schaal en strooi de maizena erover. Verdeel goed over de patat met je handen. Bekleed een groot bakblik met bakpapier en leg hier de patat op. Sprenkel er wat olijfolie over en verdeel goed met je handen over de patat. Rangschik de patat daarna dusdanig dat ze elkaar niet raken (dan worden ze namelijk niet knapperig). Zet het bakblik 15-20 minuten in de oven (boven de kip) totdat de patat bruin en knapperig is.

Kids kerstmenu_zoete aardappel patat

Als de kip klaar is, haal je deze uit de oven en laat je nog even rusten (in aluminiumfolie). In die tijd kun je precies de doperwten smoren. Snipper de sjalot helemaal fijn en fruit deze in een koekenpan. Doe de doperwten erbij en schenk er bouillon bij totdat de doperwten net onder staan. Laat de doperwten 8-10 minuten smoren totdat ze net gaar zijn. Giet de inhoud van de pan in een vergiet en serveer daarna de doperwten met de stukjes sjalot.

Kids kerstmenu_gesmoorde doperwten

Serveer de geroosterde kip op een grote schaal. En zet daar bakjes met appel-cranberry compote, zoete aardappel patat, mayonaise en doperwten naast. Succes verzekerd 🙂

Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca