Lamsgehakt met linzen, koriander en zilvervliesrijst

Ik ben een enorme fan van Food52. Voor het geval je het niet kent, het is een van de eerste online food communities ooit, opgericht in New York door koks en foodies. Ze begonnen met een crowd-sourced kookboek wat in 52 (what’s in a name) weken ontstond. Vandaag de dag …

Ik ben een enorme fan van Food52. Voor het geval je het niet kent, het is een van de eerste online food communities ooit, opgericht in New York door koks en foodies. Ze begonnen met een crowd-sourced kookboek wat in 52 (what’s in a name) weken ontstond. Vandaag de dag is Food52 een prachtige verzameling recepten, tips, inspiratie en achtergrond over ‘real food’. Wat mij zo aanspreekt is hun no-nonsense aanpak. Ze zijn scherp, grappig en ze weten waar ze het over hebben. Oh en niet geheel onbelangrijk, ze koken geweldig! En maken daar ook nog eens de meest prachtige foto’s van.

Voor de koriander fans
Vandaag krijgen jullie een recept van Food52, wat ik nog wel een beetje getweakt heb. De smaak van lamsgehakt en linzen is lekker aards. Gecombineerd met de komijn en koriander krijgt het gerecht een hele volle kruidige smaak. Ik vind het heerlijk! Maar ik zeg er wel eerlijk bij, als je geen fan bent van koriander dan moet je hier niet aan beginnen.

Kies je linzen
Nog een dingetje over de linzen. Je kunt hier linzen uit blik voor gebruiken of je gebruikt de kleine groene Le Puy linzen. Kies je voor de laatste dan wordt het gerecht nog lekkerder, want deze hebben een meer stevige bite.

Lamsgehakt met linzen, koriander en zilvervliesrijst2

Wat je nodig hebt voor 4 personen
300gr zilvervliesrijst (zachtkokende variant heeft de voorkeur)
250gr linzen (uit blik of Le Puy)
1 gele paprika
500gr lamsgehakt
2tl komijn
1tl korianderzaad
1/2 gedroogde chili
1/2tl piment
2 teentjes knoflook
versgemalen zwarte peper
zeezout
olijfolie
kopje yoghurt
paar takjes verse koriander

Wat je gaat doen
Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Als je de zachtkokende variant hebt dan duurt dat een minuut of 40 en als je de gewone zilvervliesrijst hebt dan is het na 12-15 minuten klaar.

Laat de linzen vervolgens uitlekken of kook ze volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. In mijn geval moesten de linzen 20min koken. Als de linzen gekookt zijn, bewaar dan 1 kopje van het kookvocht en zet de uitgelekte linzen met een deksel op de pan apart voor later gebruik.

Verwijder de zaadlijsten van de gele paprika en snijd deze in kleine stukjes. Doe de komijn, korianderzaad, chili en piment in een vijzel en stamp dit helemaal fijn. Als je geen vijzel hebt, kun je het ook in het hakmolentje van je staafmixer doen. Hak de knoflook helemaal fijn.

Neem een grote braadpan en verwarm hier een klein beetje olijfolie in. Zet het vuur hoog en doe het lamsgehakt in de pan. Rul het gehakt met 2 lepels en blijf goed omscheppen. Je wilt dat het gehakt snel gaar en een beetje krokant wordt. Voeg daarna de linzen en paprika toe en bak deze een minuut of 3 op hoog vuur mee. Als het mengsel gaat aanbakken voeg dan een klein beetje van het kookvocht of een beetje water toe en schraap de bodem daarmee weer glad.

Zet het vuur lager en voeg het specerijenmengsel en de gehakte knoflook toe. Goed doorroeren en nog een minuut of 10 zachtjes laten bakken. Niet laten aanbakken, voeg wat kookvocht of water toe indien nodig. Proef tussentijds en breng op smaak met peper en zout. Zet na 10 minuten het vuur uit en roer 2 eetlepels olijfolie extra vergine door het mengsel.

Serveer het gehakt met de zilvervliesrijst en giet er een scheutje yoghurt over. Garneer met een klein beetje komijn en blaadjes koriander en je heerlijke lamsgehakt-linzen schotel is klaar.

Voordat er gegeten gaat worden, wil ik nog even het ‘cooking manifesto’ van Food52 met jullie delen. Voor mij voelt dit als een blauwdruk die over mijn leven gelegd kan worden. Als je niks met koken hebt dan denk je waarschijnlijk dat ik gek ben geworden 😉 maar geloof me, zodra koken echt verankerd is in je leven dan…

  • If you cook, your family will eat dinner together.
  • If you cook, you will naturally have a more sustainable household.
  • If you cook, you’ll set a lifelong example for your children.
  • If you cook, you’ll understand what goes into food and will eat more healthily.
  • If you cook, you’ll make your home an important place in your life.
  • If you cook, you’ll make others happy.
  • If you cook, people will remember you.

Eet lekker! Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)