Lamskoteletten met geroosterde aardappels

Het recept wat ik jullie vandaag ga geven vind ik ideaal voor een zondag. Het is heel makkelijk te maken, rijk van smaak en het ultieme comfort food. Noem het een sunday roast die je afsluit met bijvoorbeeld een warme citroenpudding. Haal goede lamskoteletten of -ribben bij de (Turkse) slager en smaakvolle, stevige aardappelen. Bijvoorbeeld roseval of, als je ze kunt vinden, de nieuwe Perupas aardappelen. Een stevige aardappel die verkrijgbaar is in de kleuren roze en paars. De roze aardappelsoort heeft een licht zoete, nootachtige smaak. Bijna een beetje kastanje-achtig. De paarse variant wordt weleens vergeleken met de truffelaardappel, maar deze soort is iets bitterder van smaak. Of vraag gewoon je groenteboer om advies en zeg dat je de aardappelen in de schil wilt roosteren in de oven. Dan komt hij vast met een heerlijke aardappel op de proppen.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 750gr stevige aardappelen in de schil
– 500gr (gekleurde) wortelen/bospeen
– 2 knoflooktenen (in de schil)
– 10 takjes verse tijm
– zeezout
– olijfolie extra vergine
– 1 kilo lamskoteletten
– peper
– om te serveren: groene salade aangemaakt met een lichte dressing van olijfolie extra vergine, azijn, peper en zout

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een grote ovenschaal klaar waar alle aardappelen en wortelen in passen.

Boen de aardappelen schoon en snijd ze in 8 langwerpige parten. Deze gaan allemaal in de ovenschaal. Was daarna de wortelen en halveer ze in de lengte. Deze gaan daarna bij de aardappelen. Plet de knoflooktenen iets met een mes en gooi in de ovenschaal. Rits de blaadjes van de helft van de tijm en strooi erover samen met een flinke snuf zeezout. Sprenkel er royaal olijfolie over en hussel goed door elkaar met je handen. Zet de schaal in de oven en rooster het in 35-45 minuten gaar en goudbruin.

Haal nu de lamskoteletten uit de koelkast en smeer ze in met peper, zout en olijfolie. Laat ze rustig even liggen en op temperatuur komen. Het grillen doe je pas op het moment dat de aardappelen en wortelen bijna of net klaar zijn. Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed heet worden. De koteletten rooster je vervolgens ongeveer 2-3 minuten per kant, zo blijven ze mooi rosé van binnen.

Leg de gegrilde lamskoteletten op je aardappelen en wortelen en bestrooi met de overige takjes tijm. Serveer met een groene salade en eventueel een zelfgemaakt muntsausje.

Lamskoteletten met aardappelen_2

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Lamskoteletten met geroosterde aardappels”

  1. Hoi Francesca,

    Ik ben dol op lamsvlees.
    Wat ik me afvraag is wat is hier nou lekker bij te combineren als voorgerecht en/of nagerecht. Aan welke smaken zou ik kunnen denken?

    Verder alle credits voor je passie voor koken en het delen daarvan. Ik geniet er ontzettend van!

    Groeten Ilona

    1. Hi Ilona, dank voor je compliment!
      Ik zou bij lamsvlees als hoofdgerecht een mild voorgerecht met vis nemen. Bijvoorbeeld een klassieke garnalencocktail of iets met gerookte zalm. Als dessert zou ik iets fris serveren, bijvoorbeeld een panna cotta van citroen of ander citroenig dessert. Een dessert met mango en passievrucht lijkt me ook erg lekker. Succes!

      1. Hoi Francesca,

        Ik lees nu je bericht pas. Super bedankt voor je reactie!
        Hele goede tips 🙂 Ik krijg volgende weekend eters dus dan kan ik dit mooi uitproberen.

        Groeten, Ilona

  2. Hallo Francesca,
    Net je gerecht met lamsvlees gemaakt hier in Zuid-Spanje op ons vakantieadres.Het was heerlijk en paste perfect bij de sfeer!
    Groetjes,
    Monique