Overheerlijke lamsbout uit de oven met groenten

Een lamsbout maak je niet iedere dag. En als je ‘m dan maakt dan zorg je ervoor dat je het beste stukje lamsvlees kunt krijgen en dat je deze met heel veel culinaire liefde klaarmaakt. Want een lamsbout is nou eenmaal het koningsstuk van een lam.

Voor dit recept van lamsbout uit de oven heb ik me laten inspireren door Jamie, want die weet als de beste hoe je zo’n prachtig stuk vlees perfect kunt bereiden.

Maak het een keer op een zondag en geniet van al die heerlijke geuren die door je huis heen dwarrelen. En daarna lekker aan tafel met z’n allen en genieten maar!

Wat je nodig hebt voor 6 personen:
1 lamsbout van circa 2 kilo (haal of bestel deze bij een goede (online) slager)
10 teentjes knoflook
6 takjes rozemarijn
1 citroen
0,5 kilo vastkokende of roodschillige aardappelen
1 bos peen
1 koolraap
4 takjes tijm
4 takjes oregano
15gr verse munt
3el witte wijnazijn
olijfolie extra vergine
suiker
zeezout (fijn en grof)
versgemalen zwarte peper

Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte). Zet ongeveer halverwege een rek en plaats daaronder een diep bakblik waar straks alle aardappelen en groenten in passen. Zowel het rek als het bakblik moeten ook opwarmen.

Spoel de lamsbout goed af en dep deze droog met keukenpapier. Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn af en doe deze in een hakmolen. Rasp de schil van de citroen en doe dit er ook bij. Pel 3 teentjes knoflook voor erbij en giet er olijfolie bij totdat alle ingredienten onder staan. Hak dit helemaal fijn. Bestrooi de lamsbout helemaal met peper en fijn zeezout en smeer ‘m daarna helemaal in met het olijfoliemengsel.

Leg de lamsbout daarna op het rek in de voorverwarmde oven. Qua timing moet je rekenen op circa 1 uur en een kwartier als je het lam rosé wilt en circa 1,5 uur voor meer garing. Een vleesthermometer doet hierbij wonderen! Let op: je gaat straks de aardappelen met de groenten onder de lamsbout plaatsen in het diepe bakblik. Deze hebben ongeveer 50-60 minuten nodig om te garen. Dus het is verstandig om alle groenten al gewassen en gesneden te hebben voordat je het lam in de oven doet. De reden waarom de groenten onder het lam gaan is omdat daardoor alle heerlijk sappen van de lamsbout in de aardappelen en groenten verdwijnen. Zalig!

Schil de aardappels en koolraap en snijd deze in medium grove stukken. Was de peen, snijd de onderkantjes eraf en het loof. Maar laat nog een klein stukje groen zitten aan de bovenkant (1-2 cm). Snijd daarna de wortelen in de lengte door de midden. Hele lange wortelen kun je ook nog in de breedte doorsnijden. Doe alle aardappelen en groenten bij elkaar in een grote schaal. Neem de overgebleven teentjes knoflook. Laat deze in de schil zitten, maar plet ze een keer met een groot mes. Doe deze samen met de tijm en oregano bij de aardappels en strooi er wat grof zeezout en olijfolie over. Meng alles met je handen goed door elkaar.

Schep het aardappel/groentenmengsel na ongeveer 20 minuten (afhankelijk van je timing) in de bak onder de lamsbout. Verdeel goed in het bakblik, sluit daarna de oven en laat deze zijn werk doen vanaf nu.

Maak in de tussentijd een sausje van verse munt voor bij het lamsvlees. Hak alle blaadjes munt fijn met een theelepel suiker, een snuf zout, 3 eetlepels witte wijnazijn en een eetlepel heet water. Goed malen zodat het zo fijn mogelijk wordt. Zet apart totdat je gaat serveren.

Als de lamsbout klaar is, haal je deze uit de oven. Pak ‘m in aluminiumfolie en laat ‘m nog 15 minuten rusten op het aanrecht. Snijd er daarna mooie plakken van en serveer deze met de ovengroenten en een klein schepje munt saus.

Wat je ook nog kunt doen:
Je houdt een aardig stuk bot en wat vet over van de lamsbout. Doe deze samen met wat ui, prei of wortel in een pan samen met 1,5 liter water. Breng dit aan de kook en laat 3 uur zachtjes pruttelen. Je houdt een prachtige bouillon over daarna. Zeef deze en bewaar ‘m tot gebruik in de koelkast of in de diepvries. 

Aanvulling op de bereiding in de oven:
Je kunt de bout ook zacht laten garen in de oven. Braad ‘m daarvoor eerst aan in de pan en laat daarna 2 tot 3 uur rustig garen in een temperatuur tussen de 125 en 150 graden. Of je verwarmt de oven voor op 225 graden en zet de lamsbout 15 minuten in die temperatuur, draai daarna de temperatuur terug naar 80 graden en laat 3 tot 4 uur rustig garen. Is de kerntemperatuur 50-52 graden, dan is de bout rosé.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept ovengerecht: lamsbout uit de oven met groenten. Met o.a. rozemarijn, citroen en koolraap #lamsbout

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)