Overheerlijke lamsbout uit de oven met groenten

Een lamsbout maak je niet iedere dag. En als je ‘m dan maakt dan zorg je ervoor dat je het beste stukje lamsvlees kunt krijgen en dat je deze met heel veel culinaire liefde klaarmaakt. Want een lamsbout is nou eenmaal het koningsstuk van een lam.

Voor dit recept van lamsbout uit de oven heb ik me laten inspireren door Jamie, want die weet als de beste hoe je zo’n prachtig stuk vlees perfect kunt bereiden.

Maak het een keer op een zondag en geniet van al die heerlijke geuren die door je huis heen dwarrelen. En daarna lekker aan tafel met z’n allen en genieten maar!

Wat je nodig hebt voor 6 personen:
1 lamsbout van circa 2 kilo (haal deze bij een goede (Turkse) slager)
10 teentjes knoflook
6 takjes rozemarijn
1 citroen
0,5 kilo vastkokende of rode aardappelen (probeer eens de Hoeckse Rooie)
1 bos peen
1 koolraap
4 takjes tijm
4 takjes oregano
15gr verse munt
3el witte wijnazijn
olijfolie extra vergine
suiker
zeezout (fijn en grof)
<spanversgemalen zwarte peper

Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 200gr. Zet ongeveer halverwege een rek en plaats daaronder een diep bakblik waar straks alle aardappelen en groenten in passen. Zowel het rek als het bakblik moeten ook opwarmen.

Spoel de lamsbout goed af en dep deze droog met keukenpapier. Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn af en doe deze in een hakmolen. Rasp de schil van de citroen en doe dit er ook bij. Pel 3 teentjes knoflook voor erbij en giet er olijfolie bij totdat alle ingredienten onder staan. Hak dit helemaal fijn. Bestrooi de lamsbout helemaal met peper en fijn zeezout en smeer ‘m daarna helemaal in met het olijfoliemengsel.

Leg de lamsbout daarna op het rek in de voorverwarmde oven. Qua timing moet je rekenen op circa 1 uur en een kwartier als je het lam rosé wilt en circa 1,5 uur voor meer garing. Een vleesthermometer doet hierbij wonderen! Let op: je gaat straks de aardappelen met de groenten onder de lamsbout plaatsen in het diepe bakblik. Deze hebben ongeveer 50-60 minuten nodig om te garen. Dus het is verstandig om alle groenten al gewassen en gesneden te hebben voordat je het lam in de oven doet. De reden waarom de groenten onder het lam gaan is omdat daardoor alle heerlijk sappen van de lamsbout in de aardappelen en groenten verdwijnen. Zalig!

Schil de aardappels en koolraap en snijd deze in medium grove stukken. Was de peen, snijd de onderkantjes eraf en het loof. Maar laat nog een klein stukje groen zitten aan de bovenkant (1-2 cm). Snijd daarna de wortelen in de lengte door de midden. Hele lange wortelen kun je ook nog in de breedte doorsnijden. Doe alle aardappelen en groenten bij elkaar in een grote schaal. Neem de overgebleven teentjes knoflook. Laat deze in de schil zitten, maar plet ze een keer met een groot mes. Doe deze samen met de tijm en oregano bij de aardappels en strooi er wat grof zeezout en olijfolie over. Meng alles met je handen goed door elkaar.

Schep het aardappel/groentenmengsel na ongeveer 20 minuten (afhankelijk van je timing) in de bak onder de lamsbout. Verdeel goed in het bakblik, sluit daarna de oven en laat deze zijn werk doen vanaf nu.

Maak in de tussentijd een sausje van verse munt voor bij het lamsvlees. Hak alle blaadjes munt fijn met een theelepel suiker, een snuf zout, 3 eetlepels witte wijnazijn en een eetlepel heet water. Goed malen zodat het zo fijn mogelijk wordt. Zet apart totdat je gaat serveren.

Als de lamsbout klaar is, haal je deze uit de oven. Pak ‘m in aluminiumfolie en laat ‘m nog 15 minuten rusten op het aanrecht. Snijd er daarna mooie plakken van en serveer deze met de ovengroenten en een klein schepje munt saus.

Wat je ook nog kunt doen:
Je houdt een aardig stuk bot en wat vet over van de lamsbout. Doe deze samen met wat ui, prei of wortel in een pan samen met 1,5 liter water. Breng dit aan de kook en laat 3 uur zachtjes pruttelen. Je houdt een prachtige bouillon over daarna. Zeef deze en bewaar ‘m tot gebruik in de koelkast of in de diepvries. 

Aanvulling op de bereiding in de oven:
Je kunt de bout ook zacht laten garen in de oven. Braad ‘m daarvoor eerst aan in de pan en laat daarna 2 tot 3 uur rustig garen in een temperatuur tussen de 125 en 150 graden. Of je verwarmt de oven voor op 225 graden en zet de lamsbout 15 minuten in die temperatuur, draai daarna de temperatuur terug naar 80 graden en laat 3 tot 4 uur rustig garen. Is de kerntemperatuur 50-52 graden, dan is de bout rosé.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept ovengerecht: lamsbout uit de oven met groenten. Met o.a. rozemarijn, citroen en koolraap #lamsbout

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Overheerlijke lamsbout uit de oven met groenten”

  1. Staat voor het Kerstdiner morgen op het menu. Ik wilde lamsbout met kruiden uit de Zilveren Lepel maken, maar heb bij mijn Marokkaanse slager een bout met been (3,5 kg) gekocht. Dus ga ik voor een combinatie van de ZL, jouw bereidingstijden en Pauls marineersuggestie. Ik wil de bout graag eerst aanbraden en daarna in de oven. Houd ik dan ook ca. een uur aan?

  2. Recept uitgeprobeerd voor kerstdiner. Uit de kunst. Wij hadden een bout (ruim 1600 gram) waarvan het bot reeds losgesneden was. Dat maakte het kruiden wel wat makkelijker. Eerst ingewreven met een mengsel van 3 tenen fijngehakte tenen knoflook, de afgeritste, fijngehakte blaadjes van 5 takjes rozemarijn, de rasp van een citroen en een flinke scheut olijfolie. Daarna de bout opnieuw opgebonden rondom het bot voor meer smaak, nog wat peper en zout erover en 5 kwartier in de oven gebraden.
    Eerst 10 minuten op 220 graden, daarna 10 minuten op 180 graden en dan 55 minuten op 170 graden. Het vlees is dan nog mooi rosé. Wil je het wat meer doorgebakken, verhoog de temperatuur dan met 10 graden. Keer het vlees om de 30 minuten. Het smaakte heerlijk in combinatie met gemengde, geroosterde groenten (wortels, bleekselderij, aardappels, aardperen en pastinaak)

  3. Op tweede kerstdag heb ik onze gasten jouw lamsbout voorgeschoteld en het was voortreffelijk! Doorgaans ga ik zelf nog morrelen aan recepten, maar dit keer heb ik je recept bijna helemaal gevolgd. Enige aanpassing was dat ik het been uit de bout had laten halen op advies van de poelier.
    Bedankt voor weer een heerlijk recept.
    En terwijl ik dit typ realiseer ik me dat ik 3 dagen gekookt heb voor gasten dit jaar met kerst en alle 3 de dagen heb ik recepten van jouw hand gekookt.

  4. Heb de lamsbout met groenten bereid. Overheerlijk. We hebben er zeer van genoten. Een geweldig recept en het klopt voor 100%. Vooral de verse kruiden maken het gerecht bijzonder. Bedankt.

  5. Ik wil heel graag je lamsbout maken voor een etentje bij vrienden. Ik moet hem dus van te voren bereiden. Kan dit en hoe maak ik hem weer warm .?

  6. Wat moet dat heerlijk zijn zoon lamsbout in de oven.Dat probeer ik zeker rond pasen voor 8 personen
    Dank voor her recept.

  7. Over een paar weken ga ik koken voor 25 personen en dit gerecht lijkt mij ideaal. Ik heb 2 vragen: ik wil lamsschouder zonder bot gebruiken. Heb ik aan 3x2kg genoeg? En als ik de bout heel langzaam wil laten garen op 80gr wanneer plaats ik groente/aardappels er dan onder??

    1. Hi Marijke,
      Ik vind het lastig om aan te geven of 3x2kg voldoende is, want dat is afhankelijk van de rest van de gerechten die op tafel komen. Is het onderdeel van een meergangendiner of heb je nog veel bijgerechten? Dan is het waarschijnlijk nog zelfs te veel (nu ben je uitgegaan van 240 gram per persoon, zonder bot). Eet je alleen dit met de aardappels en groenten, dan is het prima.
      Als je op 80 graden gaat garen zou ik de aardappels en groenten eerst even kort aanbakken in een pan zodat ze een krokant laagje krijgen en dan 60 minuten voor tijd in de oven zetten.
      Succes!

  8. Hi Francesca,
    Ik heb vanavond de lamsbout klaargemaakt ongeveer volgens jouw recept. Hier in Ierland krijg je van de slager een mooie opgebonden bout, ik heb eerst de lamsbout ingesmeerd met een halve citroen en overal waar ik een opening vond de olijfolie met gekneusde gesnipperde knoflook en rozemarijnblaadjes in gepropt. Daarna rondom takjes rozemarijn tussen het bindtouw gestopt. Ik heb het braaadschema van Bob van Wijk aangehouden, de lamsbout smaakte subliem! Ik heb er risotto en tutti frutti met honig bij klaargemaakt.
    Bedankt voor je recept, wij hebben genoten!