Lemon posset met rabarber

Ik weet nog goed wanneer ik mijn allereerste lemon posset at en dat is nog niet eens zo heel lang geleden. Samen met foodvriendinnetje Pauline en Jan Boers waren we in Engeland om een kijkje te gaan nemen bij de Copas kalkoenen. Ons avontuur begon met een high tea in The Langham in London. Een weergaloze ervaring, maar wat ik me nog het meest herinner hiervan is het kleine glaasje lemon posset waarmee de high tea begon.

Waar heb je het over, denk je nu wellicht. Want in Nederland zul je lemon posset waarschijnlijk nog niet eerder op de kaart hebben zien staan. Het is de meest romige pudding die geen pudding is die ik ooit heb gegeten. Met slagroom en citroen als hoofdingrediënten en heel veel meer heb je niet nodig. Vroeger, eeuwen geleden, was het een warm drankje. Tegenwoordig wordt het koud geserveerd als dessert of, in ons geval, als start van een high tea.

Ik vind het een van de meest prachtige smaken die ik ontdekt heb in de afgelopen jaren en ik moest en ik zou er een dessert van maken voor Pasen. Zo gezegd, zo gedaan. Wel was het even zoeken naar het juiste recept, want ik had geen idee. Het was The Guardian die mij wist te boeien met de zoektocht van Felicity Cloake naar het beste recept voor lemon posset. Haar recept heb ik gebruikt en iets aangepast. Maak ‘m, zet in de koelkast tot het diner, serveer aan je gasten en iedereen zal gelukkig zijn. Beloofd.

Wat je nodig hebt voor 4 normale of 6 kleinere porties

 • 2 biologische citroenen
 • 125 gr basterdsuiker
 • 425 ml slagroom (De beste die je kunt vinden, in Engeland gebruiken ze trouwens ‘double cream’. Dat is slagroom die vetter is, maar die is moeilijk te vinden in Nederland. Gelukkig kan ook met gewone slagroom.)
 • snufje kruidnagelpoeder
 • snufje gemberpoeder
 • 4 el rabarber compote naar dit recept

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten / Wachttijd: minimaal 6 uur

1. Rasp de schil van 1 citroen en pers beide citroenen uit totdat je 100 ml citroensap hebt.

2. Meng het citroensap met de –rasp en basterdsuiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Zorg dat de suiker helemaal is opgelost en zet daarna het vuur uit. Houd warm met een deksel op de pan.

3. Verwarm in een andere pan de slagroom met de specerijen tot het kookpunt. Schenk de room vervolgens in een straaltje bij de citroensiroop terwijl je klopt met een garde. Schenk het geheel daarna door een zeef in bijvoorbeeld een kan.

4. Laat ietsje afkoelen en verdeel daarna over 4 of 6 schaaltjes. Dek deze af met vershoudfolie en laat minstens 6 uur opstijven in de koelkast.

Tip: maak de lemon possets de dag ervoor en zet ze de hele nacht in de koelkast voor het beste resultaat.

5. Haal de schaaltjes 10 minuten voor het serveren uit de koelkast, garneer met een lepeltje rabarber compote en wellicht wat geroosterd amandelschaafsel en serveer.

#heledagdoorpasen: serveer de lemon posset in mini glaasjes als start van je paasbrunch (eventueel zonder rabarbercompote) of serveer het in grotere schaaltjes als dessert na het paasdiner.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Maak dit feestelijke recept het paastontbijt, paasbrunh of als dessert bij het paasdiner Lemon posset met rabarber. De meest romige pudding met slagroom en citroen. #paastbrunch #paasontbijt #paasiner

Ik ben razend benieuwd wat jullie van deze lemon posset vonden als dessert. Laat het me weten in een reactie of deel je foto op social media met #francescakookt!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Lemon posset met rabarber”

 1. Ga deze zeker een keer proberen! Heb wel al een keer frambozen posset gemaakt en die was ook echt ontzettend lekker.

 2. Heerlijk, die Posset . Ik maak m met half slagroom, half mascarpone, staat in een boek van Valentine Warner als alternatief voor double Cream.

 3. Ik ga het zeker op jouw manier proberen. Ik heb de Lemon Posset al vaak gemaakt, het is echt een super lekker nagerecht!! Ik doe het als volgt kook 250 ml room met 50 gram suiker, laat dat iets afkoelen en doe er dan 1 uitperste citroen door, ook in kleine glaasjes, een nachtje in de koelkast, en voor het opdienen gepureerde frambozen er op. Ik laat nog wel weten hoe jouw recept is bevallen.

 4. Double cream gevonden… nu maar hopen dat het lekker is, want ik heb maar meteen 4 potten meegenomen. Het klinkt in elk geval heerlijk! Ik probeer van het gemakkelijkst koken af te komen (pakjes zakjes potjes) naar lekker, snel en te doen 😉

 5. Ik heb koolhydraat arm dieet. Waar zou ik de bastaard suiker mee kunnen vervangen

Reacties zijn gesloten.