Lemon posset met rabarber

Ik weet nog goed wanneer ik mijn allereerste lemon posset at en dat is nog niet eens zo heel lang geleden. Samen met foodvriendinnetje Pauline en Jan Boers waren we in Engeland om een kijkje te gaan nemen bij de Copas kalkoenen. Ons avontuur begon met een high tea in …

Ik weet nog goed wanneer ik mijn allereerste lemon posset at en dat is nog niet eens zo heel lang geleden. Samen met foodvriendinnetje Pauline en Jan Boers waren we in Engeland om een kijkje te gaan nemen bij de Copas kalkoenen. Ons avontuur begon met een high tea in The Langham in London. Een weergaloze ervaring, maar wat ik me nog het meest herinner hiervan is het kleine glaasje lemon posset waarmee de high tea begon.

Waar heb je het over, denk je nu wellicht. Want in Nederland zul je lemon posset waarschijnlijk nog niet eerder op de kaart hebben zien staan. Het is de meest romige pudding die geen pudding is die ik ooit heb gegeten. Met slagroom en citroen als hoofdingrediënten en heel veel meer heb je niet nodig. Vroeger, eeuwen geleden, was het een warm drankje. Tegenwoordig wordt het koud geserveerd als dessert of, in ons geval, als start van een high tea.

Ik vind het een van de meest prachtige smaken die ik ontdekt heb in de afgelopen jaren en ik moest en ik zou er een dessert van maken voor Pasen. Zo gezegd, zo gedaan. Wel was het even zoeken naar het juiste recept, want ik had geen idee. Het was The Guardian die mij wist te boeien met de zoektocht van Felicity Cloake naar het beste recept voor lemon posset. Haar recept heb ik gebruikt en iets aangepast. Maak ‘m, zet in de koelkast tot het diner, serveer aan je gasten en iedereen zal gelukkig zijn. Beloofd.

Wat je nodig hebt voor 4 normale of 6 kleinere porties

  • 2 biologische citroenen
  • 125 gr basterdsuiker
  • 425 ml slagroom (De beste die je kunt vinden, in Engeland gebruiken ze trouwens ‘double cream’. Dat is slagroom die vetter is, maar die is moeilijk te vinden in Nederland. Gelukkig kan ook met gewone slagroom.)
  • snufje kruidnagelpoeder
  • snufje gemberpoeder
  • 4 el rabarber compote naar dit recept

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten / Wachttijd: minimaal 6 uur

1. Rasp de schil van 1 citroen en pers beide citroenen uit totdat je 100 ml citroensap hebt.

2. Meng het citroensap met de –rasp en basterdsuiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Zorg dat de suiker helemaal is opgelost en zet daarna het vuur uit. Houd warm met een deksel op de pan.

3. Verwarm in een andere pan de slagroom met de specerijen tot het kookpunt. Schenk de room vervolgens in een straaltje bij de citroensiroop terwijl je klopt met een garde. Schenk het geheel daarna door een zeef in bijvoorbeeld een kan.

4. Laat ietsje afkoelen en verdeel daarna over 4 of 6 schaaltjes. Dek deze af met vershoudfolie en laat minstens 6 uur opstijven in de koelkast.

Tip: maak de lemon possets de dag ervoor en zet ze de hele nacht in de koelkast voor het beste resultaat.

5. Haal de schaaltjes 10 minuten voor het serveren uit de koelkast, garneer met een lepeltje rabarber compote en wellicht wat geroosterd amandelschaafsel en serveer.

#heledagdoorpasen: serveer de lemon posset in mini glaasjes als start van je paasbrunch (eventueel zonder rabarbercompote) of serveer het in grotere schaaltjes als dessert na het paasdiner.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer