Lentestamppot met groene bonen en kippendijen

Samenwerking – Wat een heerlijk seizoen is dit toch. Er is nu zóveel groente en fruit van Nederlandse bodem beschikbaar! Dat kon niet anders dan een keer samenkomen op mijn bord. Met als resultaat deze fijne lentestamppot met tuinbonen, sperziebonen en malse kippendijen.

Ik maakte er een rabarber-aardbeiencompote bij die zorgt voor een friszure kick! Je eet de compote niet samen met een hap van de lentestamppot, daar heeft ‘ie een te sterke smaak voor. Maar, het is dus wel heel lekker fris om af te wisselen. Of een bakje compote na de maaltijd leeg te lepelen, al dan niet met wat magere kwark of yoghurt. Dat kan natuurlijk ook ;).

En rabarbercompote maken is helemaal niet moeilijk! De truc is om niet overmatig te schillen, erg zuinig te zijn met het water wat je toevoegt en vooral niet te lang door te koken. Voor dit gerecht heb ik mijn basisrecept aangevuld met zoete Hollandse aardbeien en kardemom.

Ook deze lentestamppot is onderdeel van het ‘Ga voor Kleur’ weekmenu, dat je in zijn geheel kan vinden op Veggipedia. Een challenge waar ik me deze week hard voor maak, samen met jullie! Meer kleur op onze borden, met verschillende soorten groenten en fruit. Ben je al lekker met me mee aan het eten?

Slimme tips voordat we gaan koken  

  • Kliekje lentestamppot over? Bak het de volgende dag op of maak er eens stamppotmuffins van.
  • In een afgesloten bakje kan je de rabarbercompote zeker 4 dagen bewaren. Ook lekker door kwark voor het ontbijt of als vulling voor een taart of in muffins.
  • Ik gaf het in de inleiding al aan, maar ’s avonds een kun je heel goed een bakje magere kwark met bijvoorbeeld wat vanille en aardbeien als toetje eten. Of kies voor ander seizoensfruit. Zo heb je een lekker zoet toetje en kom je met gemak aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 500 gr ongedopte tuinbonen, circa 225 gram schoongewicht
  • 400 gr sperziebonen
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 200 gr kippendijen, in blokjes
  • 1 el sojasaus
  • 1 el ketjap
  • 400 gr rabarber
  • 2 el rietsuiker
  • 125 gr aardbeien
  • 6 peulen kardemom, gekneusd (of 1 tl gemalen kardemom)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 el bakolijfolie
  • zwarte peper

Wat je gaat doen voor de lentestamppot

 Bereiding: 45 minuten

  1. Dop de tuinbonen samen met de kids, supermakkelijk en leuk om te doen! Je kan de tuinbonen dubbel doppen, maar dat hoeft niet. In dit recept laten we het achterwege. Maak ook de sperziebonen schoon door de uiteinden eraf te snijden en halveer de boontjes dan.
  2. Schil de aardappels, halveer indien nodig en kook ze in een bodempje water in 20 minuten gaar met de deksel schuin op de pan. Giet dan af, stamp grof en bewaar in de pan.
  3. Marineer de blokjes kippendijen in 1 el sojasaus en 1 el ketjap. Dek af en bewaar in de koelkast.
  4. Maak intussen de rabarber schoon door de groene bladeren te verwijderen, een stukje van de onderkant te snijden en de stengels in kleine stukjes te snijden. Kom je bij het snijden stugge draden tegen? Trek die er dan gewoon meteen vanaf, dan hoef je dus niet de stengels te schillen.
  5. Doe de rabarber met de rietsuiker en een bodempje water in een steelpan. Wees echt zuinig met het water, je kan altijd nog toevoegen indien nodig. Breng aan de kook en laat 10 – 12 minuten pruttelen op laag vuur.
  6. Maak intussen de aardbeien schoon en snijd in blokjes, kneus de kardemompeulen en voeg beide toe aan de rabarbercompote. Laat circa 5 minuten meekoken. Zet dan het vuur uit, roer goed door tot je een gladde structuur hebt, vis de peulen kardemom eruit en laat afkoelen. Je kan de compote ook een dag van tevoren maken, dan is ‘ie helemaal afgekoeld voordat je hem gaat eten. Ook handig, maak een dubbel recept!
  7. Blancheer de tuinbonen en sperziebonen 5 minuten in kokend water.
  8. Verhit een wok en fruit de ui aan in 2 el olijfolie.
  9. Schep de groene bonen met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken en voeg toe aan de wok samen met de kippendijen (met de marinade) en wok in circa 5 minuten gaar. Breng op smaak met peper.
  10. Voeg het bonen- en kipmengsel toe aan de grof gestampte aardappels en roer even door. Serveer een schep van de lentestamppot met groene bonen op elk bord en serveer met wat rabarber-aardbei compote.

 Bonus: alle gerechten van het Ga voor Kleur weekmenu volgen ook nog eens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum! Dit betekent wel dat er in de recepten misschien wat minder zout zit dan je van me gewend bent. Maar goed letten op je zoutinname is ook heel belangrijk. Kijk hier voor meer informatie. Verder krijg je voor ieder gerecht uit het weekmenu de voedingswaarden die zijn berekend door een diëtist:

Voedingswaarde (per persoon):

Energie (kcal): 510
Vet: 13 gram
Verzadigd vet: 4 gram
Eiwit: 20 gram
Koolhydraten: 69 gram
Vezels: 15 gram
Zout: 0.8 gram
Suikers: 20 gram
Aantal gram groente per persoon: 280
Aantal gram fruit per persoon: 25

Word jij ook enthousiast van deze kleurrijke challenge, doe dan met ons mee en ga voor meer kleur op je bord! Hier vind je het weekmenu van deze week. Ook kun je daar de menu’s van de vorige weken zien, handig als je wat later begint aan de challenge. Ik ben benieuwd wat jij er allemaal van gaat maken. Laat je het me weten in een reactie?

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Lentestamppot met groene bonen en kippendijen Zin in een lekkere lentestamppot? Maak dan deze met tuinbonen, sperziebonen, malse kippendijen en rabarber-aardbeiencompote 'on the side'.

Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Dit is een samenwerking met GroentenFruit Huis en NAGF. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *