5 van 1 stem

Loaded tuna melt nacho’s met guacamole en zure room

40 minuten
Hapje
Tex Mex

Samenwerking – Als ik ergens blij van word in de Tex Mex keuken dan is het wel van loaded nacho’s. Niet voor niets heb ik er al een aantal recepten voor online staan en daar voeg ik vandaag nog een knaller van een recept aan toe, namelijk mijn loaded tuna …

Samenwerking – Als ik ergens blij van word in de Tex Mex keuken dan is het wel van loaded nacho’s. Niet voor niets heb ik er al een aantal recepten voor online staan en daar voeg ik vandaag nog een knaller van een recept aan toe, namelijk mijn loaded tuna melt nacho’s. Al het goede van een tuna melt…maar dan zónder brood en mét de lekkerste nacho chips van Santa Maria, speciaal voor International Nacho Day wat op 21 oktober plaatsvindt. Maar je mag het natuurlijk ook al eerder maken, ik verklap niets ;-).

Meer Tex Mex kookinspiratie? Hier vind je al mijn Tex Mex recepten.

Toen maître Ignacio in 1943 zijn chef-kok niet kon vinden…

…dook hij de keuken in van restaurant Victory Club (vlak bij de Texaanse grens in Mexico) en maakte hij met alles wat hij kon vinden een eigen gerecht voor een groep dames die spontaan binnen waren gekomen. Deze ‘nachos especiales’, gemaakt van tortilla chips, jalapeños en gesmolten kaas, bleken een schot in de roos. De eerste loaded nacho’s! De rest is geschiedenis.

Ieder jaar op 21 oktober wordt een speciale dag georganiseerd (International Nacho Day) voor dit simpele maar veelzijdige chipje, gemaakt van maismeel en geroosterd boven open vuur. Dit jaar is het bovendien de 80ste verjaardag van loaded nacho’s en dat gaan we eens flink vieren!

Nacho’s maak je met?

De Santa Maria Nacho Chips natuurlijk! Je vindt ze in de rode verpakking in het schap en het zijn de ronde chipjes gemaakt van maismeel. Door hun ronde vorm zijn ze perfect om ingrediënten mee ‘op te scheppen’. Of het nou een salsa, dip of de ingrediënten van deze loaded tuna melt nacho’s zijn. En net als 80 jaar geleden kun je dit ook heel makkelijk maken van ingrediënten die je nog in huis hebt. Want een blikje tonijn is eeuwig houdbaar en een paprika (of tomaat) hebben we altijd wel ergens rondslingeren in huis. Tenminste, ik wel ;-).

Ik voegde ook nog wat taco specerijen, jalapeños en natuurlijk heel veel geraspte kaas toe. Want dat maakt de loaded nacho’s onweerstaanbaar lekker. En let op: altijd meerdere laagjes maken! Dat zorgt ervoor dat alle chipjes goed belegd zijn en dat je niet bovenop al het lekkers hebt liggen en onderop alleen maar nacho chips. Kom, we gaan aan de slag.

Meer Nacho Day inspiratie? Hier vind je de lekkerste nacho recepten.

Ingrediënten

  • 1 blikje à 160 gr tonijn op olijfolie (MSC)
  • 1 blikje à 140 gr maiskorrels, uitgelekt
  • 1 kleine rode ui (en anders een halve), gesnipperd
  • 2 stengels lente ui, witte deel fijngehakt en groene deel in dunne ringetjes
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 2 el Santa Maria Taco Seasoning Mix (zie notities)
  • 250 gr zure room
  • 1 limoen
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 zak Santa Maria Nacho Chips
  • 250 gr cheddar, geraspt
  • 1 potje Santa Maria Jalapeños
  • 2 avocado’s, eetrijp
  • 1 zakje Santa Maria Dip Mix Guacamole

Ook nodig

  • ovenschaal met een diameter van circa 20 – 25 cm (luistert niet zo nauw)

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet je ovenschaal klaar.
  • Meng in een grote kom de 160 gr tonijn uit blik (inclusief olie), 140 gr uitgelekte maiskorrels, gesnipperde rode ui, het witte deel van de lente-ui, de blokjes rode paprika, de 2 el tacokruiden, 125 gr zure room en een kneepje limoensap. Roer goed door elkaar en proef. Voeg eventueel naar wens nog extra tacokruiden of limoensap toe. Als je de tacokruiden zonder toegevoegd zout gebruikt, kun je er ook nog voor kiezen om extra zout en/of peper toe te voegen.
  • Verdeel een derde van de nacho chips over de bodem van de schaal en verdeel daar een derde van het tonijnmengsel en een derde van de cheddar over. Maak vervolgens nog 2 complete lagen met nacho chips, tonijnmengsel en cheddar.
  • Zet de schaal 20 – 25 minuten in de oven tot de kaas helemaal is gesmolten.
  • Maak ondertussen de guacamole door de twee avocado’s fijn te prakken. Dit meng je met de dip mix guacamole en 125 gr zure room.
  • Garneer de loaded nacho’s vanuit de oven met de groene ringetjes lente-ui en optioneel wat fijngehakte jalapeños. Of zet het potje jalapeños op tafel voor de liefhebbers. Serveer direct met de guacamole. Mocht je nog zure room over hebben dan zet je dat ook in een bakje op tafel.

Notities

  • Met dit recept maak je een borrelgerecht voor 4 tot 6 personen.
  • Van de Santa Maria Taco Seasoning Mix bestaan twee varianten; de originele (met rode verpakking) en de variant zonder toegevoegd zout en suiker (met blauwe band op de verpakking). Kies zelf welke je wilt gebruiken. Bij de blauwe variant kun je zelf bepalen of en zo ja, hoeveel zout je toevoegt.
  • Overgebleven kruidenmix kun je maandenlang bewaren in de kruidenlade. Ik gebruik altijd een kleine sluitclip om het zakje goed dicht te maken.
  • Hou je wel van een beetje pit? Dan kun je ook nog wat fijngehakte jalapeños door de tonijn heen mengen.
  • Bereiding: 15 minuten
  • Oven: 20 – 25 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Santa Maria. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)