Makkelijke maandag frittata

Een frittata is een Italiaanse variant op de omelet. Het grote verschil is dat een omelet dunner is en op hoog vuur wordt gebakken terwijl een frittata op laag vuur zachtjes wordt gegaard. Je kunt er diverse soorten groenten aan toevoegen die in circa 10 minuten tijd kunnen garen. Als dit niet het geval is dan moet je ze even kort voorkoken of blancheren.

Deze variant heb ik laatst op een maandag gemaakt en was in een handomdraai klaar. En wist je trouwens dat je punten van de frittata heel gemakkelijk in kunt vriezen? Ik doe dit per portie, ideaal voor als ik een keer iets makkelijks te eten nodig heb voor onze kleine dreumes.

Wat je nodig hebt voor 3 tot 4 personen

  • 8 eieren (biologische eieren maken de smaak veel beter)
  • 3 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 zak voorgekookte aardappelblokjes (circa 450 gr)
  • handvol bladpeterselie, gehakt
  • 1 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • 8 mini roma of cocktail tomaatjes
  • boter om in te bakken
  • zwarte peper
  • zeezout

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

1. Snijd de bosuitjes en knoflook in kleine stukjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de tomaatjes in langwerpige plakjes.

2. Klop de eieren los in een schaal met de Parmezaanse kaas, bladpeterselie, peper en zout.

3. Verwarm wat boter in een hapjespan en bak hierin bosui en knoflook. Voeg daarna de paprika en aardappelblokjes toe en bak dit nog circa 2 minuten mee.

4. Zet het vuur middelhoog en voeg het eiermengsel toe aan de pan. Laat de frittata nu op niet te hoog vuur garen met de deksel op de pan, dit duurt ongeveer 15 – 20 minuten (tot de bovenkant net gaar is). Leg na een minuut of 8 de plakjes tomaat op de bovenzijde van de frittata en strooi hier nog een beetje zwarte peper over.

Tip: Je kunt de frittata ook garen in de oven. Bak dan eerst alles aan in de pan en zet de pan (mits ovenbestendig) 15 – 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Je kunt ook alles overscheppen in een ovenschaal. Met een beetje aluminiumfolie erover gaat het garen nog sneller.

5. Serveer de frittata lekker met een frisse groene salade. Alleen een beetje aangemaakt met olijfolie, balsamico azijn, peper en zout.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Makkelijke maandag frittata”

  1. Hey Francesca,
    Wat leuk! Ik maak ook wel eens frittata en inderdaad je kan een frittata met verschillende soorten groetes maken. Ik maak het wel eens met champions! Heerlijk!
    Super leuk je blog!
    Ciao, un bacio 🙂 Francesca

  2. Francesca, het omdraaien kun je eens proberen door de frittata eerst vanuit de koekenpan op een bord te laten glijden. Dan leg je de pan erover heen en snel omdraaien.

    Paasgroeten Julia

  3. Hoi Franceska, bedankt, ik zocht of iemand wist of ik de fritata kon invriezen.mGa ik nu dus doen. Ik schuif de pan altijd nog even in de oven, onder de grill met nog wat kaas erop. Zo is ie zeker gaar

  4. Ik had nog wat groente over en ik heb daar een doos eieren bijgekocht om deze frittata te maken. Ik had nog een stronk broccoli en een courgette over en die heb ik dus ook gebruikt. Dank je wel voor het recept: het was erg lekker.