Makkelijke tiramisu met lemon curd en pistache

De periode voorafgaand aan de feestdagen is voor mij het ideale moment om nieuwe, feestelijke gerechten te bedenken die niet ingewikkeld zijn om te maken en waar je heerlijk van kunt genieten met elkaar tijdens een brunch of diner. En die natuurlijk ook heerlijk smaken! Deze makkelijke tiramisu met lemon …

De periode voorafgaand aan de feestdagen is voor mij het ideale moment om nieuwe, feestelijke gerechten te bedenken die niet ingewikkeld zijn om te maken en waar je heerlijk van kunt genieten met elkaar tijdens een brunch of diner. En die natuurlijk ook heerlijk smaken! Deze makkelijke tiramisu met lemon curd en pistache is daar een perfect voorbeeld van. Want niet alleen ben je er zo mee klaar, je kunt ‘m ook nog eens voorbereiden (al een dag eerder) en je steelt er zeker de show mee als afsluiter van een brunch of -diner. Natuurlijk deel ik het recept vandaag met jullie.

Misschien lijkt het gek om een dessert met toastjes te maken, maar dat komt echt helemaal goed! Deze zijn namelijk vrij neutraal van smaak, maar hebben ook iets kruidigs en een licht zoute nasmaak. Een fijne tegenhanger van zoete en romige ingrediënten. De knapperige toastjes gebruikte ik als lagen, dus precies zoals je een tiramisu zou maken, en waarop ik hoopte was waar. Door het dessert te koelen behouden ze hun stevigheid en kun je mooie plakken snijden tijdens het serveren. Ik ben echt enorm enthousiast over het eindresultaat!

Wat je nodig hebt (genoeg voor zeker 8 personen)

  • 500 gr mascarpone, kamertemperatuur
  • 6 el lemon curd + extra om te serveren
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram ongezouten gepelde pistachenoten
  • 1 pak Haust Party Extra Original
  • 1 citroen

Extra:

  • cakevorm
  • vershoudfolie

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 min + 6 uur opstijven

1. Bekleed de cakevorm volledig met vershoudfolie.

2. Klop de mascarpone samen met 4 eetlepels lemon curd los in een kom. Gebruik hiervoor een (hand)mixer. Schenk de slagroom erbij en klop het geheel in korte tijd stijf. Proef en roer eventueel extra lemon curd erdoor naar smaak.

3. Hak de pistachenoten bijna helemaal fijn met een hakmolen of met de hand.

4. Nu ga je de laagjes opbouwen in de vorm. De bodem maak je van een laag toastjes (indien nodig kun je ze breken), vervolgens een deel mascarponemengsel en weer een laag toastjes. Dan weer een laag mascarponemengsel met daarover een laagje lemon curd (ongeveer 2 el) waar je wat gemalen pistachenootjes overheen strooit. Dan weer een laag toastjes, laag mascarponemengsel en je eindigt met een laag toastjes. Uiteindelijk heb je dan vier lagen met toastjes, drie lagen mascarponemengsel en een tussenlaag van lemon curd en pistache.

5. Zorg ervoor dat je een deel mascarponemengsel en een eetlepel gemalen pistache overhoudt. Hiermee ga je de taart garneren vlak voor het serveren.

6. Dek de taart af met vershoudfolie, druk iets aan met platte handen en zet voor minimaal 6 uur in de koelkast. Dat geldt ook voor het overgebleven mascarponemengsel.

7. Vlak voor het serveren haal je de tiramisu uit de koelkast. Je kunt ‘m gemakkelijk uit de vorm halen doordat je met vershoudfolie hebt gewerkt. Verwijder de folie en leg ‘m op een snijplank. Snijd met een scherp mes dunne randjes van de zijkanten af zodat je mooi de laagjes ziet zitten. Leg de tiramisu op een serveerschaal en bestrijk met het overgebleven mascarponemengsel (klop eerst even los). Garneer met de pistachenootjes en dunne plakjes citroen. Heb je nog lemon curd over? Zet het potje dan ook op tafel voor de liefhebbers.

Met deze makkelijke tiramisu ga je zeker indruk maken en nog mooier, je bent er zo mee klaar!

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer