Moghrabieh met gerookte kip en raapstelen

Je spreekt het uit als ʻmo-gra-bie-jaʼ en is beter bekend als parelcouscous in Nederland. Oorspronkelijk komt deze moghrabieh uit Libanon en het Midden-Oosten en het zit tussen couscous en pasta in. Veelal gemaakt van semolina (harde tarwe), water en zout. Gegeten had ik het eerder, maar raakte er pas echt goed bekend mee toen ik de nieuwe producten van Nadia & Merijn’s SOUQ ging reviewen. Wat een lekker spul is dat! Met een hardere structuur en daardoor lekkere bite, terwijl couscous nog weleens een beetje melig kan worden.

Je eet deze parelcouscous op traditionele wijze (zoals in de Noord-Libanese stad Tripoli) met kikkererwten, uien en specerijen als piment, kaneel en karwij. Het smaakt ook heerlijk in salades en soepen.

Ik besloot een recept van Nadia en Merijn als basis te nemen en varieerde er daarna lustig op los. Wat een geweldig gerecht is deze moghrabieh met gerookte kip geworden en ook nog eens makkelijk om te maken. Je kunt de moghrabieh bij Nadia & Merijn bestellen, maar je vindt ‘m ook bij Turkse winkels en steeds vaker bij (grotere) supermarkten. Of die zo lekker is als de versie van de dames weet ik niet, maar dan kun je het wel wat makkelijker uitproberen.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

– 250gr moghrabieh
– zout
– 1 flinke ui of 2 kleine uien
– 1 gerookte kipfilet
– 200gr raapstelen of spinazie
– olijfolie
– 1tl gemalen kaneel
– 2tl gemalen piment
– 1/2tl gemalen karwijzaad
– peper

moghrabieh-met-gerookte-kip-en-raapstelen-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 25 minuten

Kook de mograbieh volgens de aanwijzing op de verpakking in kokend water met zout. De parels moeten echt goed gaar worden, dit duurt zo’n 15 minuten. Giet daarna af. Snijd in de tussentijd de ui in halve ringen, de kip in stukjes en hak de raapstelen grof.

Pak een grote hapjespan of wok en verhit deze op het vuur. Fruit de ui in 2 eetlepels olijfolie totdat deze glazig ziet. Voeg de specerijen toe en bak deze even mee. Zet het vuur lager en schep de moghrabieh erdoor, laat dit 5 minuten sudderen terwijl je af en toe roert. Schep daarna de kip en raapstelen erdoor en verwarm dit even door. Breng op smaak met peper en zout en serveer.

moghrabieh-met-gerookte-kip-en-raapstelen-3

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *