Moksi alesi met kip en makreel

Alles wat je over hebt en dus nog in huis hebt kun je in Suriname gebruiken voor een moksi alesi. Noem het gemengde rijst of nasi, maar bovenal heel erg lekker en dan ben je er wel. De afgelopen tijd was ik erdoor gefascineerd, omdat ik het al jaren bij mijn schoonmoeder eet. maar nog niet zelf had gemaakt. Ik ben daarvoor eerst even naast schoonmama gaan zitten met mijn notitieblokje zodat ik alle geheimen uit haar hoofd kon ontfutselen. En inmiddels zit ik vrij goed in mijn moksi alesi’s 😉

Er gaan er nog een aantal volgen de komende maanden en vandaag begin ik met mijn snelle moksi alesi met kip en makreel. Na de zomervakantie duik ik dan weer eens de keuken in als ze haar gele moksi met rund en kool maakt…daar willen jullie vast ook het recept van, gok ik zo!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 1 ui, gesnipperd
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • zonnebloemolie
 • 300 gr kippendijen, in blokjes
 • 2 kleine maggiblokjes of 1 kipbouillonblokje, verkruimeld (of vervang door zout)
 • 1/2 tl pimentpoeder
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 trostomaat, in stukjes
 • 300 gr gestoomde makreel, in stukjes
 • 150 ml kokosmelk
 • 200 gr geweekte zwarte of black eyed bonen
 • 400 gr rijst (parboiled of basmati)
 • zout
 • zwarte peper
 • serveer erbij: salade, zuurgoed en sambal

Aan de slag (45 minuten)

1. Verhit een grote (braad)pan en fruit de ui en knoflook in 2 el olie. Voeg de kippendijen toe en bak bruin.

2. Voeg de maggiblokjes, pimentpoeder, tomatenpuree en tomaat toe en bak nog 2 minuten. Bak als laatste de makreel mee. Schenk de kokosmelk erbij en roer de bonen erdoor.

3. Spoel de rijst af in een fijnmazige vergiet tot het water helder is en voeg toe aan de pan. Schenk heet water erbij tot een vingerkootje boven de ingrediënten en laat 10 minuten koken zonder deksel.

4. Zet het vuur lager en dek de pan af met een schone theedoek, zet daar de deksel op. Laat nog circa 20 minuten droog koken. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Als de rijst nog te nat is laat je de pan langer op het vuur staan. Zet daarna het vuur uit, roer door en laat nog 5 minuten staan. Proef en voeg eventueel naar smaak nog zout of zwarte peper toe.

5. Serveer de moksi alesi met een komkommer- en paprikasalade, zuurgoed en sambal.

Recept & fotografie: Francesca

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Moksi alesi met kip en makreel”

 1. Ziet er weer heerlijk uit. Ik ga ‘m proberen! Waar haal ik gestoomde makreel?

  Ik wacht met smart op de andere recepten 😁

 2. Hi Francesca,
  Wat kun jij heerlijk koken!
  Mijn mister heeft ook surinaamse roots en wordt erg blij van je recepten voor de afwisseling van die van mij 😁 Dank daarvoor👍🏼
  Wanneer komt je beloofde volgende moksi alesi? 😊 Ik wacht met smart..
  Groetjes Femke

  1. Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor het delen :-). Met de volgende moksi alesi ben ik helaas nog niet begonnen. Dat loopt soms zo bij mij, maar wat in het vat zit… 😉

Reacties zijn gesloten.