Alles wat je over hebt en dus nog in huis hebt kun je in Suriname gebruiken voor een moksi alesi. Noem het gemengde rijst of nasi, maar bovenal heel erg lekker en dan ben je er wel. De afgelopen tijd was ik erdoor gefascineerd, omdat ik het al jaren bij mijn schoonmoeder eet. maar nog niet zelf had gemaakt. Ik ben daarvoor eerst even naast schoonmama gaan zitten met mijn notitieblokje zodat ik alle geheimen uit haar hoofd kon ontfutselen. En inmiddels zit ik vrij goed in mijn moksi alesi’s 😉
Er gaan er nog een aantal volgen de komende maanden en vandaag begin ik met mijn snelle moksi alesi met kip en makreel.
Ingrediënten
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- zonnebloemolie
- 300 gr kippendijen, in blokjes
- 2 kleine maggiblokjes of 1 kipbouillonblokje, verkruimeld (of vervang door zout)
- 1/2 tl pimentpoeder
- 1 el tomatenpuree
- 1 trostomaat, in stukjes
- 300 gr gestoomde makreel, in stukjes
- 150 ml kokosmelk
- 200 gr geweekte zwarte of black eyed bonen
- 400 gr rijst, parboiled of basmati
- zout
- zwarte peper
- serveer erbij: salade, zuurgoed en sambal
Aan de slag!
- Verhit een grote (braad)pan en fruit de ui en knoflook in 2 el olie. Voeg de kippendijen toe en bak bruin.
- Voeg de maggiblokjes, pimentpoeder, tomatenpuree en tomaat toe en bak nog 2 minuten. Bak als laatste de makreel mee. Schenk de kokosmelk erbij en roer de bonen erdoor.
- Spoel de rijst af in een fijnmazige vergiet tot het water helder is en voeg toe aan de pan. Schenk heet water erbij tot een vingerkootje boven de ingrediënten en laat 10 minuten koken zonder deksel.
- Zet het vuur lager en dek de pan af met een schone theedoek, zet daar de deksel op. Laat nog circa 20 minuten droog koken. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Als de rijst nog te nat is laat je de pan langer op het vuur staan. Zet daarna het vuur uit, roer door en laat nog 5 minuten staan. Proef en voeg eventueel naar smaak nog zout of zwarte peper toe.
- Serveer de moksi alesi met een komkommer- en paprikasalade, zuurgoed en sambal.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 45 minuten.
Recept & fotografie: Francesca