Paprikasoep met venkelzaad, basilicum en orzo

Ik kwam tot de ontdekking dat ik vrijwel altijd iets van vlees of vis toevoeg aan mijn soepen, zeker als ik het als volwaardige maaltijd wil eten. Door de Week Zonder Vlees werd ik geïnspireerd om een voedzame soep te bedenken die geen vis of vlees zou bevatten. Het werd een heerlijke paprikasoep waarvoor ik de groenten heb geroosterd in de oven met venkelzaad.

Om ‘m extra vullend te maken voegde ik orzo toe. Wat eigenlijk pasta is, maar dan vervormd als rijst. Oftewel een soort rijstkorrels gemaakt van durum tarwe. Een heerlijke toevoeging in soepen waardoor je het ook als maaltijd kunt eten. En geschikt voor het hele gezin, want ook dreumes Zayne heeft gesmuld van deze soep!

Ik at ‘m zo als lunch en voegde nog wat brood toe bij de avondmaaltijd om in de soep te dopen.

Wat je nodig hebt voor 2 liter soep

  • 800 gr (ca 7 kleine of 5 grote) paprika
  • 500 gr (ca 5 stuks) trostomaten
  • 125 gr (ca 2 kleine) rode ui
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 tl grof zeezout
  • bakolijfolie
  • 1 liter water
  • 1 groentebouillonblokje met minder zout
  • 15 gr basilicum
  • 200 gr orzo (Ik kocht de riso van De Cecco bij AH, maar het is vrijwel overal te koop. Ook bij Turkse supermarkten)

Tip: Ik koop vaak Buitenbeentjes (punt)paprika’s. Die zien er wat anders uit, maar smaken hetzelfde en zouden normaal niet in het schap terecht komen door hun afwijkende uiterlijk. Daarnaast zijn ze daardoor ook nog eens veel goedkoper, dus alleen maar voordelen wat mij betreft.

Wat je gaat doen

Bereiding: 25 minuten + Oven: 30 minuten

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

2. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in grove stukken. Snijd de tomaten en uien in kwarten. Leg daarna alle groenten op het bakblik en strooi venkelzaad en zeezout erover. Nog een flinke scheut bakolie erover en meng daarna goed door elkaar. Verdeel de groenten gelijkmatig over het bakblik en zet 30 minuten in de oven. Schep halverwege om.

3. Haal de groenten daarna uit de oven en schep over in een soeppan. Schenk 1 liter water erbij, verkruimel het groentebouillonblokje erboven en roer 2/3 van de blaadjes basilicum erdoor. Breng aan de kook en laat 5 minuten op laag vuur pruttelen. Pureer daarna helemaal fijn.

4. Schenk nog een ½ liter water erbij en roer de orzo erdoor. Laat 11 minuten pruttelen op laag vuur tot de orzo beetgaar is en zet daarna het vuur uit.

5. Serveer de paprikasoep in kommen. Druppel er wat olijfolie extra vergine over en bestrooi met blaadjes basilicum en een snuf zwarte peper.

Tip: door de orzo dikt de soep iets in als je ‘m bewaart in de koelkast. Voeg bij het opwarmen dan gewoon een scheutje water of bouillon toe.

Wat is jullie favoriete vegetarische maaltijdsoep? Laat het me weten in een reactie, ik ben benieuwd!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Paprikasoep met venkelzaad, basilicum en orzo”

  1. Geweldig soepje!
    Wel een tip: op ‘t moment dat je de riso toevoegt wel even blijven roeren – de riso plakt anders aan de bodem van je pan vast en wordt ‘t een dikke plak. Maar heerlijk we hebben genoten!