Als er iemand is van wie je Italiaans kunt leren koken is het Antoinette Coops. Door de liefde emigreerde ze naar Italië en ontdekte daar alle geheimen van de Italiaanse keuken. Met name de streekgerechten uit de Veneto, waar ze woont met haar echtgenoot en kinderen. Jarenlang schreef ze daarover op haar blog Italiaans Koken met Antoinette (die helaas niet meer online staat) en ik heb in het verleden regelmatig, met succes, recepten van haar uitgeprobeerd. Het kon bijna niet uitblijven dat er een boek van haar hand zou komen. In dit geval hoopte ik er zelfs op, want ik hou van haar kookstijl en smakelijke verhalen.
Haar nieuwe boek Mangiamo! is een lust voor het oog. Door de vormgeving, fotografie van Marleen van Es, maar bovenal door de recepten die ‘meravigliosa’ (of meraviglioso, maar echt goed in Italiaanse grammatica ben ik nooit geweest) zijn. Er is werkelijk waar niets in het boek te vinden wat ik niet zou willen eten. Het was dan ook een slagveld tijdens het maken van een receptkeuze om uit te proberen. Mijn oog viel uiteindelijk op ‘pasticcio’, de lasagne uit Verona die ik me nog zo goed kan herinneren uit mijn jeugd. Een smaakvollere lasagne als deze heb ik echter nog nooit gegeten, waanzinnig. Het is even een klusje, maar dan heb je wel een schaal vol waar 6 – 8 mensen van kunnen eten. En porties die je over hebt, vries je gewoon in. Of je blijft er gewoon van eten zoals wij ook deden.
Nog even over het boek Mangiamo! voordat ik jullie ga verblijden met het recept van de pasticcio. In het 255 pagina-tellende kookboek vind je streekgerechten en ander lekkers uit de Italiaanse Veneto. Ingedeeld in de hoofdstukken antipasti, primi, secondi, contorni, dolce en conserven. Van extreem makkelijke tot uitgebreide recepten, er zit voor iedereen iets tussen. Met prachtige fotografie, vermakelijk geschreven inleidingen bij ieder recepten en mooie verhalen over de Veneto en inwoners uit de streek. Ik betrapte mezelf erop dat ik echt aan het lezen was, in plaats van alleen bladeren. Antoinette heeft er een prachtig boek van gemaakt, complimenti!
Ingrediënten
- 2 stengels bleekselderij
- 1 middelgrote ui
- 2 wortels
- bakolijfolie
- zout
- 1 kg gehakt, half om half
- een scheut witte wijn
- 2 mespunten kaneel
- ¼ tl nootmuskaat + extra
- peper
- 600 ml gezeefde tomaten, passata die pomodoro
- 2 el tomatenpuree en/of gedroogde schijfjes porcini (eekhoorntjesbrood)
- 45 gr boter
- 45 gr bloem
- 500 ml volle melk
- 20 verse lasagnevellen
- 300 gr Grana Padano kaas, geraspt
Ook nodig
- ovenschaal van ongeveer 32x20 cm
Aan de slag!
- Maak de groenten schoon en snijd bleekselderij, ui en wortel in kleine blokjes. Verhit een scheut bakolijfolie en bak de groenten een paar minuten met een snuf zout. Doe het gehakt erbij, bak het rul en blus af met de witte wijn. Breng het vlees op smaak met kaneel, nootmuskaat, zout en peper.
- Doe de gezeefde tomaten in de pan, roer door en laat de saus 3 uur pruttelen. Geef de saus een wat diepere smaak door er tomatenpuree en een paar schijfjes porcini bij te doen. Aldus Antoinette, dus ik deed beide. Roer af en toe en maak de saus idealiter een dag eerder. Daar word ‘ie namelijk nog lekkerder van.
- Vervolgens maakt Antoinette in haar recept ook nog zelf de lasagnevellen, maar dat deed ik niet. Had ik geen tijd voor (of geen zin in) en volgens het boek ‘mocht’ ik als shortcut ook verse lasagnevellen uit een pakje gebruiken. En zo geschiedde. Wil je wel zelf je lasagnevellen maken? Hier vind je een basisrecept of koop gewoon Mangiamo!, daarin vind je alle geheimen van het zelf pasta maken.
- Ongeveer 30 minuten voordat de saus klaar is ga je de bechamelsaus maken. Verwarm daarvoor de boter in een pan met een dikke bodem. Laat de boter niet bruin worden. Doe de bloem erbij en roer het met een houten lepel. Laat de bloem op zacht vuur garen, totdat het mengsel los komt van de pan. Pak een garde en doe de koude melk portie voor portie bij het bloemmengsel. Blijf goed roeren. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Kook de saus niet te ver in zodat deze straks nog goed te verdelen is.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal in met boter of olie. Nu is het tijd om de ovenschaal te vullen.
- De verse lasagne die ik gebruikte hoefde niet voorgekookt te worden. Maar doe dit zeker wel bij droge lasagnevellen. Antoinette kookt in haar recept de verse pastavellen trouwens ook nog voor. Ze kookt ze per laag een halve minuut voor in gekookt water, haalt ze met een schuimspaan uit het kokende water, dompelt ze onder in een bak met koud water en dept ze daarna droog met een theedoek.
- Bekleed de ovenschaal met een laag pastavellen (ik gebruikte 4 lasagnevellen per laag), verdeel er een laag bechamelsaus en een laag ragù over en eindig met een deel van de kaas. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Je kunt 4 – 5 lagen maken. Bak de lasagne in ongeveer een half uur gaar en goudbruin in het midden van de oven.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 6-8 personen.
- Bereiding: 45 minuten + Wachten op de ragú: 3 uur + Oven: 30 minuten.
En, zijn jullie net zo verliefd als ik op het eindresultaat? Wil je zelf het boek ook graag hebben, je vindt Mangiamo! in de (online) boekhandels of hier bij bol.com.
Tekst: Francesca, Recept: Antoinette Coops/Mangiamo!, Fotografie: DeedyLicious
Het boek Mangiamo! Heb ik gratis toegestuurd gekregen door Uitgeverij Nieuw Amsterdam, lees ook hier mijn disclaimer.