Als er iemand is van wie je Italiaans kunt leren koken is het Antoinette Coops. Door de liefde emigreerde ze naar Italië en ontdekte daar alle geheimen van de Italiaanse keuken. Met name de streekgerechten uit de Veneto, waar ze woont met haar echtgenoot en kinderen. Jarenlang schreef ze daarover op haar blog Italiaans Koken met Antoinette (die helaas niet meer online staat) en ik heb in het verleden regelmatig, met succes, recepten van haar uitgeprobeerd. Het kon bijna niet uitblijven dat er een boek van haar hand zou komen. In dit geval hoopte ik er zelfs op, want ik hou van haar kookstijl en smakelijke verhalen.
Haar nieuwe boek Mangiamo! is een lust voor het oog. Door de vormgeving, fotografie van Marleen van Es, maar bovenal door de recepten die ‘meravigliosa’ (of meraviglioso, maar echt goed in Italiaanse grammatica ben ik nooit geweest) zijn. Er is werkelijk waar niets in het boek te vinden wat ik niet zou willen eten. Het was dan ook een slagveld tijdens het maken van een receptkeuze om uit te proberen. Mijn oog viel uiteindelijk op ‘pasticcio’, de lasagne uit Verona die ik me nog zo goed kan herinneren uit mijn jeugd. Een smaakvollere lasagne als deze heb ik echter nog nooit gegeten, waanzinnig. Het is even een klusje, maar dan heb je wel een schaal vol waar 6 – 8 mensen van kunnen eten. En porties die je over hebt, vries je gewoon in. Of je blijft er gewoon van eten zoals wij ook deden.
Nog even over het boek Mangiamo! voordat ik jullie ga verblijden met het recept van de pasticcio. In het 255 pagina-tellende kookboek vind je streekgerechten en ander lekkers uit de Italiaanse Veneto. Ingedeeld in de hoofdstukken antipasti, primi, secondi, contorni, dolce en conserven. Van extreem makkelijke tot uitgebreide recepten, er zit voor iedereen iets tussen. Met prachtige fotografie, vermakelijk geschreven inleidingen bij ieder recepten en mooie verhalen over de Veneto en inwoners uit de streek. Ik betrapte mezelf erop dat ik echt aan het lezen was, in plaats van alleen bladeren. Antoinette heeft er een prachtig boek van gemaakt, complimenti!
Carissima Francesca, wat een lieve en fijne recensie, je Italiaanse genen spelen op!
Grazie mille xx
De ragu staat lekker te pruttelen! Ik ga het boek zeker aanschaffen 💜
Als je de saus een dag eerder maakt, moet je deze dan nog opwarmen voordat je het geheel in de ovenschaal doet? En verandert er indien koud laten nog iets aan de baktijd?
Hoi Francesca!
Inderdaad ‘n mooi boek, goeie lay-out.
Grappig Pasticcio: door de lange “bescherming” van de Venetianen is dat ook ‘n typisch gerecht bij ons op Corfu. Zonder vellen weliswaar maar met Penne, Macaroni of Bucatini
We gaan het weer maken, met ‘n flinke lepel cayennepeper of gemalen gedroogde pepers (Boukovo), jaaaaa die corfioten eten best wel pittig…..!
Jij bent gewoon pittig, Erwin! 😉 En wat een leuk feitje dat het op Corfu ook ‘n typisch gerecht is, heb ik weer wat geleerd!
Te lekker deze Italiaanse lasagne……… bij bechamelsaus half groente bouillon blokje toe gevoegd en bij de schotel flink wat basilicum blaadjes tussen de lagen gedaan!
Ben je lasagne aan het maken, lijkt me heerlijk! Maar dat 3 uur pruttelen, is dat met t deksel op de pan, of toch iets schuin?
Op de pan
Hartelijk dank voor dit fantastische recept, ondanks dat ik er iets teveel kaneel had ingedaan denk ik dat dit de lekkerste lasagne is die ik ooit heb gemaakt! Dit gaan we vaker maken 🙂