4.25 van 12 stemmen

Frambozencake met citroenglazuur

50 minuten
Gebak
Zoet

Cake bak je over het algemeen in een springvorm of cakeblik. Maar wist je dat je deze ook in een gietijzeren pan kunt bakken in de oven? Gietijzer is multifunctioneel, omdat het de warmte zo goed geleidt en is dus ook perfect voor een baksel. Ik bakte deze frambozencake met …

Cake bak je over het algemeen in een springvorm of cakeblik. Maar wist je dat je deze ook in een gietijzeren pan kunt bakken in de oven? Gietijzer is multifunctioneel, omdat het de warmte zo goed geleidt en is dus ook perfect voor een baksel. Ik bakte deze frambozencake met citroenglazuur erin en het resultaat was zalig!

frambozencake met citroenglazuur 5

Ik gebruikte hiervoor de 24 cm Double Handle van Combekk. Een van hun meest multifunctionele gietijzeren pannen, omdat je ‘m op inductie, in de oven en op een barbecue kunt gebruiken. Je kunt erin bakken, stoven en dus ook cake bakken. Ik gebruikte ‘m trouwens al eerder voor deze pasta uit de oven met een krokant korstje. Ze hebben ook een 28 cm uitvoering voor grotere gerechten.  

frambozencake met citroenglazuur 2

Het enige wat je hoeft te doen is de pan even invetten en daarna kan het cakebeslag er al in. Omdat gietijzer heel heet wordt, moet je ‘m wel iets korter in de oven doen. Wat dus ook weer een voordeel is, want dan is je cake wel sneller klaar. Alhoewel ‘ie dan wel weer langer nodig heeft om af te koelen, want gietijzer is heet, dus misschien dat je onder aan de streep wel net zo lang bezig bent ;-).

Maar dat kan de pret niet drukken, want deze frambozencake is het wachten waard. Wij vonden ‘m lauwwarm het allerlekkerst!

Ingrediënten

  • 150 gr kristalsuiker
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 zakje (8 gr) vanillesuiker
  • 200 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 100 gr karnemelk, maar melk kan ook
  • 2 tl vanille extract
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • 100 – 150 gr frambozenjam, zonder pitjes, ik vind zelf de Meer fruit, minder suiker frambozenjam van Bonne Maman hier perfect voor
  • 12 verse frambozen + extra voor garnering
  • 100 – 150 gr poedersuiker

Ook nodig

  • keukenmachine met klopper of handmixer
  • gietijzeren pan van 24 cm of een springvorm van 24 cm

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) en vet je gietijzeren pan of springvorm in met boter of bakspray.
  • Klop de kristalsuiker, boter en vanillesuiker romig in een keukenmachine of met een handmixer in circa 5 minuten.
  • Meng ondertussen de bloem, bakpoeder en snufje zout door elkaar in een kom met een vork.
  • Klop een voor een de eieren door het botermengsel. Daarna klop je het vanille extract en de karnemelk erdoor. Dan gaat het schiften, maar dat is niet erg.
  • Daarna beetje bij beetje het bloemmengsel erdoor kloppen terwijl de machine draait of als je rustig je handmixer laat draaien. Roer het tussentijds even door met een spatel om alles van de bodem en zijkanten mee te krijgen. Op het laatst de citroenrasp erdoor spatelen.
  • Schep de helft van het beslag in de gietijzeren pan. Verdeel lepeltjes van de frambozenjam over het beslag en verdeel dat grof met de steel van je lepel. Schep daarna de andere helft van het beslag er gelijkmatig over. Verdeel 12 frambozen over het beslag en druk die iets erin.
  • Zet de gietijzeren pan in de oven en bak circa 35 minuten tot de cake gaar is. Omdat gietijzer snel kan gaan, begin je vast met testen met een satéprikker vanaf 25 minuten. Als deze droog uit het midden komt is de frambozencake klaar. Als je ‘m bakt in een springvorm, heeft de cake misschien iets langer nodig.
  • Haal de gietijzeren pan uit de oven en zet op een rooster. Laat 30 minuten afkoelen.
  • Maak ondertussen een citroenglazuur door het sap van een halve citroen te mengen met circa 100 gram poedersuiker. Roer dit een minuutje goed door. Je wilt een stroperige substantie hebben die je nog net kunt schenken of druppelen. Als het glazuur te dik is, voeg je extra citroensap toe en als het te dun is, voeg je extra poedersuiker toe.
  • Schenk het citroenglazuur in streepjes over de frambozencake. Snijd daarna in punten en garneer naar wens nog met extra verse frambozen.

Notities

  • Met dit recept bak je een cake waar je 12 punten uit haalt.
  • Bereiding: 15 minuten + Oven: 35 minuten
frambozencake met citroenglazuur 4

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)