Risotto met groene asperges

Alhoewel niet mijn beste foto’s, maar ik moet toch dit recept van risotto met groene asperges met jullie delen! Want het is zo heerlijk in al zijn eenvoud en laten we daar nou heel erg blij van worden op de blog 🙂 Ik raakte geïnspireerd door Janneke Phillipi. Zij schrijft een van de leukste rubrieken in de Delicious. Familietijd bevat recepten die gemakkelijk te maken zijn en zorgen voor doordeweekse variatie op de eettafel. Zo had ze laatst deze risotto op het menu en ik kon niet wachten om de keuken in te duiken voor mijn eigen versie.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 ui
– 400gr risottorijst (bijvoorbeeld arborio)
– flinke scheut droge witte wijn
– 1,5 liter porcini bouillon (ik gebruik altijd deze, soms te koop in grotere supermarkten of bio winkels. Niet te vinden? Dan kan groentebouillon natuurlijk ook)
– 100gr Parmezaanse kaas, geraspt
– 10gr roomboter, in klontjes
– 1 bosje basilicum (ongeveer 15gr), blaadjes grof gehakt
– 400gr groene asperges
– olijfolie
– zeezout
– peper
– rasp van 1/2 citroen

Wat je gaat doen

Snipper de ui helemaal fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote, hoge pan en fruit hier de ui in totdat deze glazig ziet. Roer de risottorijst hierdoor en bak een minuutje mee, al roerende. Schenk de witte wijn erbij en blijf roeren totdat het vocht net verdampt is. Zet de pan met bouillon ernaast en schep een paar soeplepels bouillon in de pan. Roer even goed door en zet het vuur wat lager. De kunst bij risotto is dat je steeds 1 of 2 soeplepels bouillon erbij schept, dit rustig laat opnemen door de rijst om vervolgens weer nieuwe bouillon bij te voegen. Zo gaart de risotto rustig. Dit duurt vaak een minuut of 30.

Terwijl de risotto aan het garen is, kun je de groene asperges bereiden. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een grillpan in te vetten met olijfolie en aan te zetten. Grill de asperges een paar minuten om en om totdat ze een bruin grilllaagje krijgen. Daarna nog wat zout en peper erop en klaar. Het is trouwens te gek om gegrilde asperges met gerookt zeezout te serveren, dat doet iets heel bijzonders met de smaak!

Ongeveer 5 minuten voordat de risotto klaar is (even proeven), schep je 3/4 van de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Op het laatst roer je de boter en de basilicum erdoor. Proef en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en laat de risotto nog een minuut of 5 staan met de deksel op de pan.

Serveer de risotto met de groene asperges, extra Parmezaanse kaas, gemalen peper en een vleugje citroenrasp.

Francesca Kookt_Risotto met groene asperges_2

Ben je ook zo gek op groene asperges? Koop dan wat extra en maak de volgende dag deze panzanella als lunch. Ik weet uit ervaring dat je daar heel blij van wordt. Wat zijn jullie favoriete recepten met groene asperges?

Volg Francesca Kookt! op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Risotto met groene asperges”

  1. Lekker! Ik hou van groene asperges! Misschien zelfs nog wel lekkerder dan de witte 🙂 Ga het recept snel een keer proberen!