Gebakken panzanella met groene asperges

Italianen zijn meesters in het koken met kliekjes. Oud brood, restjes pastasaus en groenten, ze weten er altijd wel raad mee. Een van de gerechten waar je perfect restjes in kunt verwerken is panzanella. Voor de traditionele Toscaanse panzanella meng je het oude brood met tomaten, uien, groenten en vaak ook kappertjes en/of ansjovis. In dit recept voor panzanella met groene asperges heb ik het brood een keer gebakken. Zo krijg je een lekker knapperig gerecht wat iets zachter van structuur wordt door de tomaten die je op het laatst mee bakt. Ik combineerde het met groene asperges die ik nog over had, wat een geweldige combi! Heerlijk als lunch of als lichte avondmaaltijd. Of serveer het bij een stukje gegrild vlees als je aan het BBQ’en bent.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

– 1 sjalot
– 1 teentje knoflook
– ongeveer 12 groene asperges
– 4-6 sneetjes oud brood (ik gebruikte speltbrood), in stukken gescheurd
– handvol kleine tomaatjes, gehalveerd
– olijfolie (om in te bakken en goede kwaliteit extra vergine)
– zeezout
– gemalen peper
– 8 blaadjes basilicum
– grof geraspte Parmezaanse kaas

Wat je gaat doen

Snipper de sjalot en knoflook helemaal fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in de pan en fruit hierin de sjalot en knoflook een minuut. Voeg de asperges toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg de stukken brood toe en schep goed om zodat er rondom een laagje olie zit. Bak het brood een minuut of 2 mee totdat het knapperig is. Daarna komen de tomaatjes erbij. Bak deze ook nog kort even mee. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de panzanella over 2 borden en schenk er een flink scheut extra vergine olijfolie over. Scheur de basilicum in stukken en strooi erover samen met de Parmezaanse kaas. Buon appetito!

Francesca Kookt_gebakken panzanella met groene asperges_2

Benieuwd wat je nog meer met oud brood kunt doen? Maak dan eens deze Toscaanse broodsoep met tomaten: pappa al pomodoro.

Volg Francesca Kookt! op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *