4.34 van 9 stemmen

Romige courgettesoep met peterselie

40 minuten
Soep
Vegetarisch

Ik kreeg laatst een courgette van bijna 3 kilo uit de moestuin van Soraya, een van mijn gezellige fans op Instagram. Ik had er al courgette lasagne van gemaakt (die vind je hier), bakte er courgettekoekjes mee (die ga ik nog eens proberen) en heb courgette ingemaakt in het zuur …

Ik kreeg laatst een courgette van bijna 3 kilo uit de moestuin van Soraya, een van mijn gezellige fans op Instagram. Ik had er al courgette lasagne van gemaakt (die vind je hier), bakte er courgettekoekjes mee (die ga ik nog eens proberen) en heb courgette ingemaakt in het zuur (kom ik over een paar weken op terug als ik het heb geproefd). Daarna had ik nog 1 kilo over en daar besloot ik courgettesoep van te maken.

Met als basis bleekselderij, wortel en prei en toevoeging van oregano en peterselie. De rijpe avocado maakt de soep heel romig zonder dat je room hoeft te gebruiken. Waardoor de soep trouwens ook automatisch volledig plantaardig werd. Dat was vooraf niet eens de bedoeling, maar is altijd mooi meegenomen. Het werd een heerlijke courgettesoep waar mijn hele gezin van heeft gesmuld. Die gaat vaker op tafel komen, al was het alleen maar omdat ik een paar bakjes heb ingevroren.

Kijk hier voor meer recepten met courgette. 

Ingrediënten

 • 1 flinke sjalot, grof gehakt
 • 2 stengels bleekselderij, grof gehakt
 • 2 wortels, grof gehakt
 • 1 prei, in halve ringen
 • bakolijfolie
 • zout
 • 1 kg courgette, in blokjes
 • 1,5 liter heet water
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 1 rijpe avocado, in blokjes
 • 2 volle tl gedroogde oregano
 • 30 gr platte peterselie, grof gehakt (houd 1 takje achter voor de garnering)
 • om te serveren: olijfolie extra vergine en geroosterde pompoenpitten

Aan de slag!

 • Verhit een hoge soeppan en bak de sjalot, bleekselderij, wortel en prei een minuut of 5 in 2 eetlepels bakolijfolie met een snuf zout. Schep regelmatig om.
 • Roer de blokjes courgette erdoor en bak nog 2 minuten.
 • Schenk het water in de pan en voeg de bouillonblokjes, avocado, oregano en peterselie toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen tot alle groenten helemaal zacht zijn.
 • Pureer daarna helemaal fijn met een blender of staafmixer. Proef en breng eventueel naar wens nog verder op smaak. Ik vond ‘m helemaal perfect zo.
 • Serveer de soep in kommen met druppeltjes olijfolie extra vergine, wat fijngehakte peterselie en geroosterde pompoenpitten voor de liefhebbers die van een crunch houden.

Notities

 • Met dit recept maak je circa 2,5 liter soep.
 • Bereiding: 40 minuten.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)