Runderworst met cantharellen en pastinaak truffelpuree

Ik raakte geïnspireerd voor dit gerecht door de fantastische truffelolie van Foodelicious. Zoals jullie misschien wel weten, is truffelolie vaak troep. Je ruikt de truffel wel, maar het zit er in 99% van de gevallen niet in. Kunstmatig geproduceerde truffelsmaak en -geur door aroma’s, omdat het echte werk nou eenmaal …

Ik raakte geïnspireerd voor dit gerecht door de fantastische truffelolie van Foodelicious. Zoals jullie misschien wel weten, is truffelolie vaak troep. Je ruikt de truffel wel, maar het zit er in 99% van de gevallen niet in. Kunstmatig geproduceerde truffelsmaak en -geur door aroma’s, omdat het echte werk nou eenmaal schaars is. En waarom zou je dan truffelolie willen kopen als het niet echt is? Tot ik op een dag bij Foodelicious in de winkel liep. Herman, de eigenaar en oliebaron himself, vroeg of ik de truffelolie wilde proeven. Ja ja, dacht ik. En toen kwam de geur, de smaak en het verhaal. Wow… Het heeft Herman een jaar of 4 gekost met vele ontmoetingen aan Italiaanse keukentafels bij boeren, maar het is ‘m gelukt. In Italië wordt speciaal voor Foodelicious een olijfolie met echte witte truffel gemaakt. Die laten ze fijn drijven in de olie en zo geeft de truffel zijn smaak af. Het leven kan soms zo simpel zijn.

Het flesje truffelolie staat trots te stralen in mijn keuken en ik kook er graag mee. Zoals bijvoorbeeld dit gerecht met runderworst, cantharellen en pastinaak truffelpuree.

Francesca kookt met Foodelicious_runderworst met cantharellen en pastinaak truffelpuree_2

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 800gr pastinaak
– scheutje truffelolie (zonder mag natuurlijk ook, maar dan mis je wel wat ;))

Francesca kookt met Foodelicious_runderworst met cantharellen en pastinaak truffelpuree_3
– 1 sjalot
– 200gr peultjes of sugar snaps
– 200gr cantharellen
– 4 runderworst (of andere worst naar keuze)
– boter of olie om in te bakken
– zeezout
– peper

Wat je gaat doen

Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd ze daarna in blokjes. Zet ze op met water en een snuf zout en breng aan de kook. Laat 15-20 minuten koken totdat de pastinaak helemaal zacht is. Stamp de pastinaak fijn met een pureestamper of haal door een zeef. Roer er een scheut truffelolie door en breng op smaak met zout en peper. En als je dan een hap neemt om te proeven word je als truffelliefhebber echt even gek. Zo hoort een truffelolie te smaken!

Terwijl de pastinaken koken, snipper je de sjalot helemaal fijn. Snijd de cantharellen in grove stukken. Zet 2 pannen naast elkaar op het vuur. In de ene pan fruit je de sjalot totdat deze glazig ziet. Vervolgens gaan de peultjes erbij en die roerbak je een minuut mee. Voeg de cantharellen toe en roerbak nog 2 minuten. Zorg ervoor dat de groenten net gaar zijn, maar nog wel hun bite hebben.

In de andere pan bak je de runderworsten in boter of olie totdat ze bruin en gaar zijn, dat duurt meestal een minuut of 8. Dus dit kun je mooie tegelijkertijd doen.

Schep een lepel pastinaakpuree op een bord, of gebruik een ring hiervoor zodat je een mooi rondje op het bord krijgt. Op de puree schep je een lepel van de gebakken peultjes met cantharellen en daarop komt het worstje. Ik strooide er nog wat sumac over voor de smaak en de kleur op de foto. Maar ja, dat moet je maar net in huis hebben en het kan ook prima zonder.

Een flesje witte truffelolie van 225ml kost € 17,50 en koop je bij Foodelicious in de winkel in Rotterdam of in de webshop. En dat de kwaliteit goed is, is wel zeker. Niet voor niets leveren ze exact deze truffelolie aan diverse toprestaurants in Nederland.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)