Salade met groene asperges, burrata en nectarines

Samenwerking – Ik ben gek op maaltijdsalades! Vooral als ze goed gevuld en lekker rijk van smaak zijn. En daar zorg je voor door hem te vullen met veel verschillende groenten én fruit! Zoals deze salade met groene asperges, burrata, gegrilde nectarines en krokante beenham.

Door een maaltijd samen te stellen met zoveel mogelijk verschillende kleuren op je bord, eet je trouwens automatisch gevarieerd. Een leuke uitdaging om eens op een andere manier naar de samenstelling van je gerechten te kijken. Dat zorgt niet alleen voor verrassende smaakcombinaties, maar ook voor hele gezellige bordjes op tafel.

De bite in deze salade komt van de gegrilde groene asperges, raapstelen en kruidendressing. Met een fijne zoete en zachte tegenhanger van de burrata, avocado en gegrilde nectarines.

Deze heerlijke salade is onderdeel van het ‘Ga voor Kleur’ weekmenu, dat je in zijn geheel kan vinden op Veggipedia. Een challenge waar ik me de komende weken hard voor ga maken samen met jullie! Meer kleur op onze borden, met verschillende soorten groenten en fruit. Doe je met me mee?

Slimme tips voordat we gaan koken

  • Zet bakjes met schoongemaakt en voorgesneden fruit en rauwkost in de koelkast. Zo pak je overdag veel sneller wat groente of fruit bij lekkere trek! Denk bijvoorbeeld aan paprika, wortel of komkommer. Ga voor fruitig geel met mango, meloen en ananas. Of voor rood met aardbeien, frambozen of rode bessen.
  • Wat te doen met overgebleven sla? Je kan er ook voor kiezen om de salade pas aan te maken op het bord. Zo kiest iedereen hoeveel dressing ze willen, én kan je kliekjes makkelijker bewaren zonder dat het slap wordt. Zo lunch je er de volgende dag ook nog lekker mee.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als hoofdgerecht

  • 2 bosjes raapstelen
  • ½ bosje radijs
  • 300 gr groene asperges
  • 4 nectarines
  • 4 plakken beenham
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 avocado
  • 15 gram (krul)peterselie
  • 15 gram basilicum
  • 3 el olijfolie extra vergine
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl honing
  • 1 burrata
  • serveer erbij: 4 harde, volkoren broodjes, afgebakken of maak er een pastasalade van met volkoren pasta voor de kinderen (zie tip hieronder)

Wat je gaat doen voor de salade met groene asperges

 Bereiding: 35 minuten

  1. Was de raapstelen, radijs, asperges en nectarines. Laat de raapstelen uitlekken (of gebruik een slacentrifuge) en dep de rest droog met keukenpapier.
  2. Halveer de nectarines en verwijder de pit. Grill (in een grillpan of op de barbecue) de nectarines circa 5 minuten aan 1 kant, tot er mooie grillstrepen te zien zijn. Grill daarna ook de plakken beenham en de groene asperges tot ze beginnen te kleuren. Snijd de beenham daarna in reepjes.
  3. Ga intussen ook vast verder met het maken van de salade.
  4. Verwijder de buitenste bladeren van de krop ijsbergsla en snijd in dunne repen. Doe vast in een grote slakom.
  5. Snijd het bosje raapstelen grof en de radijs in dunne plakjes. Voeg toe aan de ijsbergsla.
  6. Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Voeg toe aan de salade.
  7. Maak een kruidenvinaigrette door de krulpeterselie en basilicum fijn te hakken of malen met een keukenmachine. Voeg dan de olijfolie extra vergine toe, meng goed door en voeg dan de azijn toe. Proef en breng eventueel op smaak met 1 tl honing.
  8. Voeg intussen de kruidendressing toe aan de salade, hussel goed door en verdeel over een mooie schaal. Leg in het midden de burrata en verdeel de gegrilde nectarines, groene asperges en beenham over de schaal.
  9. Serveer de salade met de afgebakken volkoren broodjes. Eet smakelijk!

Tip: Eten er kleine kinderen mee? Maak er voor hen dan een pastasalade van. Kook per kind 50 gram volkoren pasta. Meng dit met een deel van de salade dat je eerst wat fijner hebt gesneden. Zo eten kinderen veel makkelijker een salade.

Bonus: alle gerechten van het Ga voor Kleur weekmenu volgen ook nog eens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum! Dit betekent wel dat er in de recepten misschien wat minder zout zit dan je van me gewend bent. Maar goed letten op je zoutinname is ook heel belangrijk. Kijk hier voor meer informatie. Verder krijg je voor ieder gerecht uit het weekmenu de voedingswaarden die zijn berekend door een diëtist:

Voedingswaarde (per persoon):

  • Energie (kcal): 520
  • Vet: 27 gram
  • Verzadigd vet: 8 gram
  • Eiwit: 25 gram
  • Koolhydraten: 39 gram
  • Vezels: 11 gram
  • Zout: 1.7 gram
  • Suikers: 14 gram
  • Aantal gram groente per persoon: 245
  • Aantal gram fruit per persoon: 110

Heb jij ook meteen zin in meer kleur op je bord? Doe dan mee met deze lekkere challenge! Kijk hier voor het weekmenu van deze week met alle recepten boordevol groenten en fruit en laat me weten wat je ervan gemaakt hebt deze week!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Salade met groene asperges, burrata en nectarines - Francesca Kookt Zin in een heerlijke en voedzame salade? Maak dan deze salade met groene asperges, burrata, gegrilde nectarines en krokante beenham.

Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Dit is een samenwerking met GroentenFruit Huis en NAGF. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *