Salade van borlotti bonen met rucola

Laten we het eens over borlotti bonen hebben. Vooral over de echte borlotti bonen die ik een tijdje terug scoorde bij Foodelicious. Natuurlijk, je kunt deze bonen in blik kopen, maar dat is toch anders. De gedroogde (die je dan wel even een nachtje laat weken) zijn zoveel smaakvoller. Men denkt altijd dat de borlotti boon uit Italië komt. Niets is minder waar, hij komt namelijk oorspronkelijk uit Amerika. Foodlog schreef er een mooi stuk over.

Maar goed, ik had dus een zakje met prachtig rood gespikkelde bonen in huis. Dan kun je daar een saus mee maken, een soep of iets stoofachtigs. Ik koos voor een salade met een bite, als bijgerecht bij een hele goede steak. Dat was me toch lekker! Probeer ‘m eens, maar dan wel met de echte 😉

Salade van borlotti bonen met rucola_2

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

– 300gr borlotti bonen
– 3 teentjes knoflook
– 1tl grof (gerookt) zeezout
– sap van 1/2 citroen
– flinke scheut olijfolie extra vergine
– 100gr rucola

Wat je gaat doen

Voorbereiding: 12 uur weken en 2 uur koken
Bereiding: 10 minuten

Week de bonen een nacht in water volgens de aanwijzing op de verpakking. Daarna kook je ze in circa 2 uur gaar op laag vuur. Spoel de bonen af onder koud water en laat ze lauw worden.

Doe de knoflook, zeezout en citroensap in een vijzel en kneus tot een fijn mengsel. Je kunt voor de smaak ook nog een peperkorreltje eraan toevoegen terwijl je aan het kneuzen bent. Schenk er daarna een flinke scheut olijfolie bij en klop tot een mengsel. Proef en breng eventueel nog op smaak met extra citroensap of peper.

Doe de borlotti bonen in een schaal en voeg de rucola en knoflook-citroendressing toe. Schep door elkaar en laat een half uurtje intrekken voordat je gaat eten.

Salade van borlotti bonen met rucola_3

Informatie over de producten

Voor dit recept gebruikte ik 3 producten van Foodelicious. De roodgespikkelde Fagioli Borlotti (€ 2,95 voor 300 gram), Falksalt Smoked zeezout (€ 4,95) en mijn favoriete olijfolie Roma (€ 6,50 voor 225ml).

En als je dan toch gaat snuffelen in hun webshop, bekijk gelijk hun nieuwe Foodelicious Box! Een fantastische box die je eens in de 2 maanden ontvangt met een selectie van hun mooiste producten. Binnenkort vertel ik er meer over op de blog en laat ik zien wat er in de eerste editie zat.

Bij Francesca Kookt! zijn we mega fan van de producten van Foodelicious. Je proeft de vakmanschap en passie! Kijk hier voor de andere recepten die we al hebben gemaakt.

Voor dit recept hebben wij gratis producten ontvangen van Foodelicious.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Salade van borlotti bonen met rucola”

  1. Hallo,
    ik heb verse borlottibonen hier in de tuin staan.
    Machtig mooi om te zien.
    Maar ik kende ze niet.
    En heb nu de vraag.
    Welke recepten kan ik uit proberen met deze verse borlottibonen??
    Vr Gr

  2. Goeiemorgen Francesa! Ik heb verse gekocht en ga het zo voorbereiden voor vanavond, samen met andere hapjes (in het grieks: Mezèdes – korte e’s en klemtoon op de middelste e). Dank voor je recept. Misschien mag ik je wijzen op een superlekkere olijfolie van vriend Bart Jan Manten. Die heeft zijn zelfgemaakte olie: https://www.facebook.com/extravirgingreekoliveoil?pnref=story nu staan bij: https://www.facebook.com/organicfoodforyou?pnref=story
    Schrijf lekker door! Groet’n uut Corfu, Erwin en Raf.