Salade van geroosterde bloemkool en spruitjes

Vorige week kwam ik tot de conclusie dat er nog te weinig recepten met spruitjes hier op de blog staan. Terwijl ik er wel gek op ben. Daar mocht verandering in komen en dat is dus ook precies wat we gaan doen vandaag met deze salade van geroosterde bloemkool, spruitjes, …

Vorige week kwam ik tot de conclusie dat er nog te weinig recepten met spruitjes hier op de blog staan. Terwijl ik er wel gek op ben. Daar mocht verandering in komen en dat is dus ook precies wat we gaan doen vandaag met deze salade van geroosterde bloemkool, spruitjes, boekweit en tahin dressing. Perfect als vegetarisch hoofdgerecht, want het vult heel goed. En eventuele restjes zijn de volgende dag ook zalig als lunch.

Het grootste ‘probleem’ van spruitjes is dat men ze vaak betiteld als bitter. Nou kan ik me dat heel goed voorstellen als je bent opgegroeid met doorgekookte exemplaren. Persoonlijk vind ik dat er tijdens het bereidingsproces geen water aan te pas mag komen, want deze kleine kooltjes worden daar gewoonweg niet lekkerder van. Nou oké, misschien om even te blancheren dan. Maar meer ook echt niet. Smakelijk worden ze van roerbakken of, mijn persoonlijke favoriet, roosteren in de oven. Dat is ook precies wat ik deed voor dit recept.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 500 gr spruitjes
    • 1 bloemkool
    • olijfolie om te bakken
    • zeezout
    • 1/2 tl komijn
    • 1/2 tl kurkuma
    • 200 gr boekweit
    • 2 el tahin
    • sap van 1 limoen
    • koud water
    • 1 teentje knoflook
    • witte peper
    • olijfolie extra vergine
    • bosje platte peterselie

Wat je gaat doen

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

2. Maak de spruitjes schoon (snijd de onderkanten eraf en verwijder bruine blaadjes) en snijd ze doormidden. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Leg alle groenten op het bakblik en meng door elkaar met een scheut olijfolie, snuf zeezout en de komijn en kurkuma. Schuif in de oven en rooster 30 minuten, schep halverwege om.

3. Rooster de boekweit in de tussentijd 15 minuten in een koekenpan met antiaanbaklaag en een scheutje olijfolie. Roer regelmatig en haal van de hittebron als de boekweit te veel gaat kleuren. Je hoeft de boekweit dus niet eerst te koken.

4. Meng de tahin en limoensap in een kommetje en klop er steeds een straaltje water door totdat je een romige, net vloeibare dressing hebt. Pers het teentje knoflook uit en roer erdoor. Breng op smaak met witte peper en zeezout.

5. Meng de geroosterde bloemkool, spruitjes, boekweit en tahin dressing door elkaar in een kom. Schenk er nog een scheutje olijfolie extra vergine over en schep over op een grote schaal of losse borden. Garneer met grofgehakte platte peterselie.

Door het roosteren van de bloemkool en de spruitjes zul je merken dat beide groenten echt een andere smaak krijgen. Zalig in combinatie met de tahin dressing. Zelfs sceptische spruitjes-eters gaan om!

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)