Salade van parelcouscous met aubergine en paprika

De naam parelcouscous doet wellicht vermoeden dat het hetzelfde is als couscous, maar dat is zeker niet het geval. Couscous heeft namelijk een veel fijnere structuur en deze laat je wellen of stoom je op de traditionele manier. Parelcouscous heeft een grovere structuur, kleine pareltjes, heeft qua bite meer weg …

De naam parelcouscous doet wellicht vermoeden dat het hetzelfde is als couscous, maar dat is zeker niet het geval. Couscous heeft namelijk een veel fijnere structuur en deze laat je wellen of stoom je op de traditionele manier. Parelcouscous heeft een grovere structuur, kleine pareltjes, heeft qua bite meer weg van pasta en deze kook je om te bereiden. Daardoor kun je ‘m zowel goed als bijgerecht, basis voor salades en voor in de soep gebruiken. De oorsprong van parelcouscous ligt in het Midden-Oosten, Israël, maar in Nederland is het pareltje ook al goed ingeburgerd. Je kunt de pakken dan ook gewoon in de supermarkt kopen. Vandaag heb ik er een heerlijke salade van parelcouscous met aubergine en paprika mee gemaakt. Lekker als lichte avondmaaltijd, maar ook heerlijk als lunch om mee te nemen naar kantoor.

Op de foto’s zie je dat ik een bijzondere soort aubergine, klein en wit, en paprika heb gebruikt. Laat je daar niet door afleiden, het kan natuurlijk ook met een ‘gewone’ aubergine en paprika. Bepaal zelf of je de salade vegetarisch wilt maken door de toevoeging van gegrilde lams- of merguezworstjes die je in stukjes snijdt en door de salade mengt. Ik gebruik hier trouwens heel bewust de tomaatazijn van Foodelicious voor. Dit is echt een van de meest geweldige azijnsoorten die ik ooit geproefd heb. Zeker voor salades, maar ook als smaakmaker door een soep of stoofvlees heen. Ik raad iedereen aan om standaard een flesje in je kast te zetten en nee, hier krijg ik niet voor betaald ;-).

Wat je nodig hebt voor 2 personen

1 aubergine
zeezout
200 gr parelcouscous (bijvoorbeeld van het merk Al’Fez)
2 gekruide lamsworstjes
olijfolie extra vergine
1 rode paprika
olijfolie extra vergine
tomaatazijn (van Foodelicious of vervang door rode wijnazijn, maar die is wel scherper dus niet teveel gebruiken)
zwarte peper
handje platte peterselie

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

1. Snijd de aubergine in dunne plakken en bestrooi rijkelijk met zout. Laat zo 15 minuten liggen. Bereid de parelcouscous volgens de aanwijzing op de verpakking.

2. Verhit een grillpan en bak hierin de lamsworstjes gaar en goudbruin.

3. Snijd de paprika in dunne repen en de lamsworstjes in plakjes.

4. Veeg het zout zorgvuldig van de plakken aubergine af en grill ze daarna gaar in de grillpan.

5. Meng de parelcouscous, plakjes worst en aubergine en reepjes paprika in een schaal. Maak een dressing van 4 el olijfolie, 2 el tomaatazijn, peper en zout en meng dit door de salade. Proef en breng eventueel extra op smaak. De salade wordt nog lekkerder als je ‘m even 15 minuten laat staan zodat de smaken kunnen intrekken.

6. Hak de peterselie grof en strooi over de salade heen vlak voordat je gaat serveren.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer