Shakshuka met sardines

De shakshuka’s vliegen je om de oren de laatste tijd. Niet heel gek, want het is een fantastisch gerecht. Het zijn eieren die gepocheerd worden in een mengsel van paprika, tomaat, ui, pepers en specerijen. Waar ze in Israël bijzonder graag mee ontbijten, maar je kunt er ook prima mee lunchen of dineren. Eigenlijk kun je overal wel shakshuka mee maken, ideaal om restjes mee weg te werken. Er is dus niet een vast recept voor, gebruik je fantasie en maak er iedere keer weer iets nieuws van. Door alle verse ingredienten en de eieren is het zo gezond als wat. Ook een fijn recept voor kinderen, laat dan alleen wel de peper eruit.

Voor deze shakshuka experimenteerde ik met de toevoeging van vis. Ik had nog een flink blik geweldige sardines in huis en besloot daarmee de keuken in te duiken. Ik laat het aan jullie of je hiermee wilt ontbijten, lunchen of dineren. Wij doen het thuis alledrie.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 peper naar keuze (ik heb zelf rode peper gebruikt vanwege de peuter, je kunt ook kiezen voor adjuma, madame jeanette, rawit, etc)
– 3 rode paprika’s
– 4 tomaten
– olijfolie
– 1/2tl piment
– 1tl paprikapoeder
– 1tl komijn
– 70gr tomatenpuree
– 400gr sardines in tomatensaus uit blik
– breng op smaak met: zout, cayennepeper, citroensap
– 4 eieren
– blaadjes koriander of peterselie om te garneren

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 35 minuten

Hak de ui, knoflook en peper (met of zonder zaadlijsten, bepaal zelf wat je aankan) fijn in een hakmolentje. Verwijder de zaadlijsten van de rode paprika’s en snijd daarna in blokjes. De tomaten snijd je ook in blokjes.

Verhit een grote braadpan of wok en fruit de ui, knoflook en peper een minuut of 5 op medium vuur. Voeg de piment, paprikapoeder en komijn toe samen met een klein scheutje water. Bak dit nog een minuut mee terwijl je blijft roeren. Voeg de stukjes paprika toe en bak deze 2 minuten. Daarna komen de stukjes tomaat en de tomatenpuree erbij. Blijf roeren en bak nog 1 minuut. Schep de sardines in tomatensaus erdoor en breek met je pollepel voorzichtig de sardines in stukjes. Meng alles goed door elkaar, verwarm door, zet het vuur laag en proef. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Eventueel nog een beetje vers citroensap voor de smaak.

Maak met je pollepel 4 ondiepe holletjes in de pan waarbij je het gerecht in 4en verdeelt. Breek een ei voorzichtig boven de pan en laat het ei in een van de holletjes glijden. Herhaal dit met de andere 3 eieren. Zet een deksel op de pan en laat de eieren in 5 minuten garen.

Garneer de shakshuka met gehakte peterselie of koriander en zet de pan zo op tafel. Serveer met vers brood.

Shakshuka met sardines_klein_2

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Shakshuka met sardines”

  1. Gemaakt met wat er in huis was, afgezien van ui en knoflook: stukjes ingevroren paprika die me in de weg lagen, hand kerstomaatjes op apegapen, blikje puree en paar ansjovisjes uit blik. Peuter actief betrokken bij kruiden laten roeren. Ik van mijn restjes af, peuter trots dat ‘ie heeft mogen koken, en beiden blij met een lekkere, vullende lunch! Score! 😀