Dikke groentesoep met ras el hanout

Ik heb onlangs hele leuke kinderkookworkshops gegeven. Op dag 1 mochten de kinderen van 8 jaar en ouder zelf hun eigen pizza’s maken en beleggen. Ik had lekker veel groenten meegenomen en ze die ook allemaal laten snijden. Champignons, aubergine, courgette en paprika. Waarschijnlijk raadt je het al, ik ging …

Ik heb onlangs hele leuke kinderkookworkshops gegeven. Op dag 1 mochten de kinderen van 8 jaar en ouder zelf hun eigen pizza’s maken en beleggen. Ik had lekker veel groenten meegenomen en ze die ook allemaal laten snijden. Champignons, aubergine, courgette en paprika. Waarschijnlijk raadt je het al, ik ging inderdaad weer naar huis met een enorme zak gesneden groenten. Ietwat naïef van mezelf natuurlijk, want als kinderen kunnen kiezen tussen heel veel groenten of salami, ham en ananas dan is de keuze snel gemaakt. Maar geen probleem hoor, ik heb er een heerlijke dikke groentesoep met ras el hanout van gemaakt.

Wat is ras el hanout?
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat ras el hanout is. Het is een specerijenmengsel uit de Marokkaanse keuken en bevat een heel scala aan specerijen, wat kan oplopen tot wel 30 verschillende. Het wordt veelal gebruikt in stoof- en tajinegerechten met vlees. Het heeft een heerlijk aroma en kan echt iets bijzonders met je gerecht doen. Specerijen die er onder andere in zitten zijn: korianderzaad, piment, gember, kardemom, foelie, nootmuskaat, zwarte peper kurkuma, cayennepeper, anijszaad en kruidnagel. Maar daarmee wordt naar hartelust gevarieerd en kan dus per merk en winkel enorm variëren.

Wat je nodig hebt voor 1 liter soep
– 1 ui
– 250gr champignons
– 1 aubergine
– 1 courgette
– 1 paprika
– 1el olijfolie
– 1el ras el hanout
– 1tl kurkuma
– 2 groenten bouillonblokjes
– eventueel: zout en peper naar smaak
– (volle) yoghurt voor het serveren
– optioneel: granaatappelpitjes en verse munt

Wat je gaat doen
Snijd alle groenten in stukken. Dit kan redelijk grof.

Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit hier de ui in totdat deze glazig wordt. Doe hier de ras el hanout en kurkuma bij en een klein scheutje water. Bak dit een minuutje mee en geniet van de heerlijke geur die hier vanaf komt. Doe alle groenten erbij, roer goed door en bak nog 2 minuten.

Schenk 1 liter water bij de groenten en doe hier de bouillonblokjes bij. Breng aan de kook en laat de soep 30 minuten zachtjes prutttelen.

Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer. Proef de soep en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Serveer de soep met een lepeltje yoghurt. Ik had nog granaatappelpitjes in de koelkast en blaadjes munt in mijn kruidentuin, dat combineerde heel goed en gaf een lekker fris accent aan de soep. Maar dat laatste is geen must 🙂

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca