Speculaascake met stoofperen en amandel

Zo richting Sinterklaas trek ik de koek- en speculaaskruiden weer uit de kast. Alhoewel, dit jaar was het tijd om een nieuw potje te kopen. En zo geschiedde, want ik ben dol op speculaascake. Die maak je heel makkelijk zelf (cakebeslag heb je binnen 10 minuten in de oven staan), maar deze keer wilde ik er een wat meer bijzondere variant van maken. Een speculaascake met stoofperen, want daar ben ik ook zo dol op. Als het goed is hebben jullie gisteren het recept voor de stoofperen zonder alcohol gezien. Deze heb ik gebruikt vanwege de kleine kinderen die ook zaten te azen op de cake. Je mag ‘m van mij natuurlijk ook met deze stoofperen maken. Dat is de wat meer volwassen uitvoering.

Speculaascake met stoofperen en amandel_3

Wat je nodig hebt

– 150gr bloem (of 75gr bloem en 75gr amandelmeel)
– 1el koek- en speculaaskruiden
– 1tl bakpoeder
– snufje zout
– 150gr boter, kamertemperatuur
– 75gr bruine of rietsuiker
– 4 eieren
– 3 stoofperen (het recept vind je hier)
– 1 volle el amandelschilfers

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng in een kom de bloem, koek- en speculaaskruiden, bakpoeder en zout goed door elkaar. In een andere kom klop je de boter los met de suiker, een handmixer werkt hierbij het handigste. Klop daarna 1 voor 1 de eieren erdoor, niet te lang doorkloppen. Schep vervolgens de bloem erdoor en zorg dat alles goed met elkaar vermengd is.

Pak een rechthoekige taart- of quichevorm (rond kan natuurlijk ook als je geen rechthoekige in huis hebt) en vet deze goed in. Schep het cakebeslag in de vorm en verdeel gelijkmatig. Snijd de stoofperen met een scherp mes doormidden en haal het klokhuis eruit met een lepeltje. Leg de halve stoofperen vervolgens om en om op het cakebeslag. Laat de steeltjes er gewoon aanzitten, dat ziet er gezellig uit. Waarschijnlijk houd je een halve peer over net als ik, die eet je gewoon op.

Speculaascake met stoofperen en amandel_2

Zet je bakblik in de oven en bak de cake in 40-45 minuten gaar. Doe de test door er een satéprikker in het midden in te steken. Als die er droog uitkomt, is de cake gaar.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

ik ben dol op speculaascake. Die maak je heel makkelijk zelf (cakebeslag heb je binnen 10 minuten in de oven staan), maar deze keer wilde ik er een wat meer bijzondere variant van maken. Een speculaascake met stoofperen, want daar ben ik ook zo dol op.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Speculaascake met stoofperen en amandel”

  1. Dat ziet er lekker uit! 🙂 En ik heb nog een heleboel stoofpeertjes.
    Als je een rond bakblik gebruikt is 24 cm dan groot genoeg?

  2. Hoe hoog moet de bakvorm zijn voor de speculaascake?
    Als ik dit weet ga ik gelijk aan de slag.
    Alvast dank je wel voor je antwoord.

Reacties zijn gesloten.