Stoofperen tarte tatin met amandelen

Vorig jaar maakte ik dit recept al voor een kerstmenu in het magazine LandIdee. De stoofperen tarte tatin met gekarameliseerde amandelen als nagerecht was zo’n succesnummer dat ik deze dit jaar ook met jullie wil delen! Wat je nodig hebt voor 6 personen – 1/2 kg Gieser Wildeman stoofperen – …

Vorig jaar maakte ik dit recept al voor een kerstmenu in het magazine LandIdee. De stoofperen tarte tatin met gekarameliseerde amandelen als nagerecht was zo’n succesnummer dat ik deze dit jaar ook met jullie wil delen!

Wat je nodig hebt voor 6 personen

– 1/2 kg Gieser Wildeman stoofperen
– 100 ml rode wijn
– 100 ml rode port
– 50 gr rietsuiker
– 1 kaneelstokje
– 1 steranijs
– 2 kruidnagels
– 100 gr kristalsuiker
– 75 gr blanke amandelen
– (Maldon) zeezout
– 1 rol koelvers bladerdeeg
– poedersuiker
– potje karamel (gekocht of gemaakt met dit recept)
– 1 bak kaneelijs

ook nodig
– pan met dikke bodem
– rechthoekige of ronde quichevorm

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: Voorbereiding: 3 uur (inclusief stoven), Bereiding: 15 minuten + 30 – 35 minuten oven

Voorbereiden (kan al 2 dagen eerder):

1. Bereid de stoofperen volgens dit recept. Laat afkoelen en bewaar afgedekt, inclusief siroop, in de koelkast.

2. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en smelt hierin op middelhoog vuur 100 gr kristalsuiker met 1 el water. Laat op laag vuur pruttelen tot het bruin wordt. Roer niet, wel kun je de pan rustig ronddraaien. Zet het vuur laag als de karamel lichtbruin wordt en roer de amandelen erdoor. Zet het vuur uit als de amandelen mooi bruin zijn en bestrooi met een snufje (Maldon) zeezout. Schep over op een bord en laat volledig afkoelen. Bewaar ze buiten de koelkast in een afgesloten verpakking.

Bereiden:

3. Verwarm de oven voor op 200 graden.

4. Snijd de stoofperen, zonder klokhuis en steeltjes, in kwarten.

5. Bekleed een rechthoekige of ronde quichevorm met bakpapier. Bestrijk de bodem met 2 el stoofperensiroop en leg hierop de peren. Verdeel gelijkmatig en druk goed aan. Leg hierop de lap bladerdeeg. Bij een rechthoekige vorm past het precies en bij een cirkel snijd je stukjes af om op te vullen. Snijd overtollige randjes eraf en druk het bladerdeeg goed tussen de vorm en peren. Maak 4 kleine inkepingen in het bladerdeeg.

6. Bak de tarte tatin 30 – 35 minuten tot de bovenkant bruin en krokant is.

7. Laat iets afkoelen en verwarm in die tijd je potje karamel zodat deze weer vloeibaar wordt. Draai de tarte tatin om op een mooie schaal. Garneer met gekarameliseerde amandelen en bestrooi met poedersuiker.

8. Serveer op tafel met bolletjes kaneelijs en het potje karamel.

Heerlijk is deze stoofperen tarte tatin door de zoete, zachte stoofperen, de krokante amandelen en het knapperige bladerdeeg. Dat wordt een heerlijke afsluiter van het kerstdiner. Deze tarte tatin doet het trouwens ook heel goed als brunchgerecht.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)