Strata: hartige broodpudding met brie en bacon

Als er iets een perfect zondags ontbijt is, dan is het deze strata met brie en bacon wel. Ik had zelf nog nooit een strata gegeten, het klinkt ook als iets heel onbekends maar het is eigenlijk niets meer dan een hartige broodpudding. En ik ben zo blij dat ik …

Als er iets een perfect zondags ontbijt is, dan is het deze strata met brie en bacon wel. Ik had zelf nog nooit een strata gegeten, het klinkt ook als iets heel onbekends maar het is eigenlijk niets meer dan een hartige broodpudding. En ik ben zo blij dat ik de strata heb ontdekt, want dit is me een partij lekker… Het is zacht en knapperig tegelijk en de smaken van de brie en bacon gaan heel goed samen. De tijm geeft het nog wat extra smaak, heerlijk!

Deze strata is perfect voor tijdens die koude winterse zondagen waarop ik verlang naar een warm ontbijt, alhoewel het vaak ook wel een brunch kan worden. In Amerika wordt dit een breakfast strata genoemd en eten ze het vaak de dag na Thanksgiving met de leftovers daarvan. Dit lijkt me ook prima voor de kerstbrunch trouwens. Je kunt namelijk heel goed variëren met de inhoud. De basis zijn eieren, melk en kaas en daarnaast kun je toevoegen wat je lekker lijkt. Denk aan spinazie, paddenstoelen, restjes kalkoen of wat dan ook.

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

    • 100 gr baconreepjes of klein gesneden
    • 5 eieren
    • 250 ml volle melk
    • 1 tl mosterd
    • zwarte peper
    • Half stokbrood van 1 dag oud (of geroosterd)
    • 150 gr brie
    • 3 takjes verse tijm
    • 20 gr Parmezaanse kaas geraspt

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 15 min + 20-25 minuten oventijd

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    2. Bak de baconreepjes krokant.
    3. Klop de eieren los en voeg de melk, mosterd en wat zwarte peper naar smaak hieraan toe. Klop het geheel nog even door.
    4. Snijd het stokbrood en de brie in kleine stukjes.
    5. Verdeel de stukjes stokbrood, brie en de baconreepjes over een ovenschaal. Je kunt ook voor kleine bakjes gaan. Giet het eimengsel hierover heen, haal de tijm van de takjes en strooi over het geheel heen. Je kunt de strata ook een aantal uur (of de hele nacht) in de koelkast zetten, dan neemt het brood het vocht nog meer op en zal het nog wat zachter worden. Zelf vond ik dat niet nodig en buiten dat wil ik niet te lang hoeven wachten op mijn zondags ontbijt.
    6. Strooi de Parmezaanse kaas erover heen en zet in de oven.
    7. Haal na 20-25 minuten uit de oven (tot het goudbruin is) en laat eventjes afkoelen. Serveer op bordjes of schep gewoon uit de schaal, mag ook.

Recept & fotografie: Dominique

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer