5 van 3 stemmen

Surf & turf spiesen met auberginedip en naan

1 uur 45 minuten
Hoofdgerecht
Barbecue

Samenwerking – Ik werd onlangs uitgedaagd door de BBQ Helden en PLUS om een verrassend barbecuerecept te maken met spiesen. Nou, dat vond ik een prima uitdaging en ik stookte de barbie op samen met mijn Mr. Met als eindresultaat deze surf & turf spiesen met auberginedip en naan. Een …

Samenwerking – Ik werd onlangs uitgedaagd door de BBQ Helden en PLUS om een verrassend barbecuerecept te maken met spiesen. Nou, dat vond ik een prima uitdaging en ik stookte de barbie op samen met mijn Mr. Met als eindresultaat deze surf & turf spiesen met auberginedip en naan. Een zalig recept voor dit barbecueseizoen!

Op de spiesen zit biefstuk en grote garnalen en die worden gemarineerd met een mengsel van olijfolie, knoflook, tijm en gerookt paprikapoeder. De barbecue doet de rest van het werk. Daarbij serveerde ik een auberginedip die ik ooit leerde maken van vriend Miljo, die ook nog eens een geweldige chef is. De granaatappelpitjes, verse kruiden en naan maken het geheel helemaal af. Geniet van deze heerlijke surf & turf spiesen!

Meer BBQ recepten? Die vind je hier.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 flinke aubergines (anders 4)
  • zout
  • 400 gr biefstuk
  • 450 gr ASC grote garnalen, gepeld en schoongemaakt (ik gebruikte daarvoor de diepvries wokgarnalen van PLUS, deze moet je wel eerst laten ontdooien)
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde rozemarijn (vers kan uiteraard ook, hak deze naaldjes dan eerst fijn)
  • 1 citroen
  • zwarte peper
  • 1 el crème fraîche
  • chili flakes
  • 10 gr verse koriander, alleen de blaadjes
  • 10 gr verse munt, alleen de blaadjes
  • 90 gr granaatappelpitjes
  • 2 pakken mini naan bijvoorbeeld van Patak’s

Ook nodig

  • barbecue met deksel en rooster
  • 16 lange satéstokjes
  • aluminiumfolie

Aan de slag!

  • Steek de barbecue aan en bereid deze voor directe bereiding op 160/170 graden met een rooster. Zet de satéstokjes in een groot glas water zodat ze het water op kunnen zuigen, dit zorgt ervoor dat ze niet (of in ieder geval minder snel) verbranden op de barbecue.
  • Meng 6 el olijfolie met 4 teentjes fijngehakte knoflook in een kommetje, meng goed.
  • Snijd de aubergines in de lengte doormidden. En snijd daarna in de snijkant ‘ruitjes’ met een scherp mes. Zo komt de olie met knoflook ook goed in de kern. Strooi er een beetje zout over en smeer ze daarna in met het olie-knoflookmengsel.
  • Pak de aubergines per helft in aluminiumfolie. Leg ze op de barbecue voor 30 – 45 minuten en sluit het deksel. Controleer vanaf 30 minuten even of ze al gaar zijn. Pas als het vruchtvlees door en door zacht is, mogen ze eraf.
  • Snijd ondertussen de biefstuk in grove blokjes. Pak de satéstokjes erbij en rijg circa 3 blokjes vlees en 4 garnalen om en om aan ieder stokje. Leg de spiesen in een platte schaal.
  • Maak een marinade van 6 el olijfolie, de overgebleven 2 teentjes fijngehakte knoflook, de 2 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl rozemarijn, kneepje citroensap, 1 tl zout en een royale snuf peper in een kommetje. Verdeel dit over de spiesen en masseer alle spiesen lekker in. Laat minstens 30 minuten marineren. Dit kan perfect als de aubergines op de barbecue liggen. Je kunt het ook voorbereiden en ’s ochtends vast doen. Zet de schaal dan afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Als de aubergines helemaal zacht zijn, schraap je het vruchtvlees met een lepel uit de schillen en dit hak je fijn met een scherp mes. Schep over in een bakje, meng met de crème fraîche, breng naar wens verder op smaak met zeezout/fleur de sel en garneer met chili flakes.
  • Hak de koriander- en muntblaadjes vast fijn en bewaar dit in een bakje. Doe ook de granaatappelpitjes in een bakje. Verwarm de naan om en om op het rooster van je barbecue en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Verhoog de temperatuur van de barbecue naar 225 graden. Gril de surf & turf spiesen in circa 5 – 7 minuten direct op het rooster tot zowel de biefstuk als garnalen mooi rosé zijn met bruine grillstrepen.
  • Plaats een schaal met de spiesen op tafel en knijp daar nog wat vers citroensap over. Zet ook de bakjes met kruiden en granaatappelpitjes, de auberginedip en de naan op tafel. Op het bord komt uiteindelijk alles samen!

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 6 personen.
  • Ik gebruikte hiervoor de biefstuk van PLUS, maar je kunt hier ook heel goed bavette voor gebruiken.
  • Tip voor het ontdooien van garnalen: meng ze met ijskoud water in een grote kom, het koude water zal ervoor zorgen dat ze in nog geen 30 minuten zijn ontdooid. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
  • Voorbereiding auberginedip: 1 uur en 15 minuten
  • Bereiding: 30 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)