Surinaamse hapjes voor een feestje

Als wij thuis een feestje hebben, kun je er zeker van zijn dat er een tafel vol Surinaamse hapjes is. In ieder geval met pastei, worstenbroodjes, bara van mijn schoonmoeder (op het recept kom ik ergens de komende maanden terug) en huzarensalade. Die in Suriname trouwens roze is door de toevoeging van bietensap, ook daar zal ik eens een recept voor maken.

Waar ik enorm dol op ben qua Surinaamse hapjes is ghoegrie. Dit zijn gebakken kikkererwten die veel smaak krijgen door de toevoeging van knoflook en masala. Als ik er eenmaal aan begin kan ik bijna niet stoppen, verslavend lekker vind ik ze.

Alweer een flinke tijd geleden was er een feest waarvoor ik wat hapjes zou maken. Ik besloot te gaan voor een authentiek hapje (ghoegrie, uiteraard), een geleend hapje (de pittige tonijnbitterballen van The Spiced Chickpea) en een out-of-the-box hapje (Surinaamse bamihapjes), omdat mijn Mr. helemaal verliefd is op bamihapjes. En ik had zo’n vermoeden dat je die ook prima kunt maken met Surinaamse bami, en zo geschiedde ;-).

Vandaag deel ik alle recepten met jullie in deze blog, geniet ervan!

Ghoegrie, oftewel gebakken kikkererwten

Wat je nodig hebt voor een flink bakje vol:

  • ½ ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • zonnebloemolie
  • 400 gr kikkererwten uit zak of blik, afgespoeld en drooggedept (je kunt ook gedroogde gebruiken, kook deze dan eerst voor)
  • ½ el Surinaamse masala specerijen
  • optioneel: 1 el tomatenpuree*
  • zout

* Normaal gaat er geen tomatenpuree door, maar ik voeg het toe omdat het de smaak nog veel rijker maakt.

Wat je gaat doen:

Bereiding: 15 minuten

  1. Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten in 4 eetlepels zonnebloemolie.
  2. Voeg de kikkererwten toe samen met de masala en tomatenpuree en roer goed door. Bak circa 15 minuten op middelhoog vuur terwijl je geregeld roert.
  3. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout.

Tip: Hou je van pit? Voeg dan ook nog wat Madame Jeannette peper toe terwijl je aan het bakken bent.

Pittige tonijnbitterballen van The Spiced Chickpea

Wat je nodig hebt voor 10 flinke bitterballen:

  • 1 middelgrote bloemige aardappel, gekookt
  • 1 blikje (160 gr) MSC tonijn uit blik
  • ¼ Madame Jeannette peper (met of zonder zaadlijst en meer of minder naar wens), fijngehakt
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ el platte peterselie, fijngehakt
  • 1 tl tomatenpuree
  • ¼ tl sojasaus
  • 1 lente-ui, fijngehakt
  • ½ sjalot, gesnipperd
  • 1 klein maggiblokje (of vervang door zout)
  • 2 eieren
  • 65 gr bloem
  • 150 gr panko of paneermeel
  • arachide- of andere olie om in te frituren
  • serveer erbij: ketchup (eventueel met peper)

 

Wat je gaat doen:

Voorbereiding: 20 minuten + Koelen: 15 minuten + Bakken: 15 minuten

Ik heb volledig de bereiding van The Spiced Chickpea gebruikt hiervoor en deze kun je hier vinden. Het eindresultaat is zalig!

Tip: Je kunt ze volledig voorbereiden en in de koelkast zetten tot gebruik. Bak ze vlak voordat je ze gaat serveren, dan zijn ze het allerlekkerst.

Surinaamse bamihapjes

Als je deze Surinaamse bamihapjes maakt, sla je gelijk twee vliegen in één klap. Want voor dag 1 heb je dan gelijk een lekkere pan Surinaamse bami en voor dag 2 heb je de bamihapjes alvast gemaakt.

Wat je nodig hebt voor circa 20 bamihapjes:

  • pan met Surinaamse bami (volgens dit recept), zorg wel dat je de kip goed fijn snijdt of maak ‘m met geplozen kip
  • 10 gr boter
  • 10 gr bloem
  • 120 ml melk
  • 1 el sojasaus
  • ½ tl gemberpoeder
  • 100 gr bloem
  • 2 – 3 eieren
  • 1 pak paneermeel
  • arachide- of andere olie om in te frituren
  • serveer erbij: chilisaus

Wat je gaat doen

Voorbereiding (1 dag eerder): 45 minuten + Koelen: nacht + Bereiding: 30 minuten

  1. Maak de Surinaamse bami volgens dit recept. Zorg ervoor dat de stukjes kip die erin zitten fijn worden gesneden, of kook de kip eerst en pluis fijn. Wil je vegetarische bamihapjes maken? Laat dan de kip eruit.
  2. Met ongeveer 1/3 uit de pan heb je genoeg voor 20 kleine bamihapjes of 10 grotere bamischijven.
  3. Smelt de boter in een pannetje. Roer daarna de bloem erdoor en bak een paar minuten tot deze gaar is. Schenk nu rustig de melk erbij en klop met een garde klontvrij. Blijf de bechamelsaus verhitten, roer en laat indikken. Zet daarna het vuur uit en breng op smaak met sojasaus en gemberpoeder.
  4. Meng de 1/3 van de Surinaamse bami met de bechamelsaus. Bekleed een platte schaal met vershoudfolie en schep hier de bami op. Verdeel gelijkmatig, druk plat en dek af met vershoudfolie. Zet in de koelkast voor een nacht.
  5. Haal de volgende dag uit de koelkast en snijd de bami in 20 kleine of 10 grotere stukken. Rol de stukjes tot een rond bamihapje. Of maak er grotere bamischijven van.
  6. Zet 3 diepe borden klaar. Een met bloem, een met 2 losgeklopte eieren en een met paneermeel.
  7. Haal ieder bamihapje eerst door de bloem, klop af, haal door het ei en daarna door de paneermeel. Voor een extra krokant laagje herhaal je dit alles nog een keer.
  8. Verhit een frituurpan of pan met olie en bak hierin je Surinaamse bamihapjes tot ze mooi goudbruin zijn (duurt 3 tot 4 minuten). Serveer met chilisaus.
  9. Geniet van deze Surinaamse hapjes op je feestje, ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan vinden!

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recepten voor Surinaamse hapjes. In deze blog deel ik er 3: ghoegrie (gebakken kikkererwten), pittige tonijn bitterballen en Surinaamse bami hapjes. Warme en koude borrelhapjes voor een feestje.

Recepten: Francesca & The Spiced Chickpea, Fotografie: Francesca

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *