Tagliatelle met geroosterde groenten

Kinderen die elke dag lekker en voedzaam eten, dat zou het eerste recht van ieder kind moeten zijn. Maar helaas is dat in de praktijk niet zo en als je naar de wereldwijde cijfers kijkt dan dan schrik je: 41 miljoen kinderen onder de leeftijd van 5 jaar hebben obesitas …

Kinderen die elke dag lekker en voedzaam eten, dat zou het eerste recht van ieder kind moeten zijn. Maar helaas is dat in de praktijk niet zo en als je naar de wereldwijde cijfers kijkt dan dan schrik je: 41 miljoen kinderen onder de leeftijd van 5 jaar hebben obesitas en nog eens 159 miljoen kinderen zijn te klein voor hun leeftijd. Al deze kinderen groeien niet gezond op.

Ik lees dat, kijk naar mijn eigen kind en word er enorm verdrietig van. Niets in mij snapt waarom we met z’n allen, en dan met name overheden, producenten en stakeholders, niet het belang inzien van de gezondheid van onze kinderen en de toekomst van onze planeet. Hoe dik zijn onze oogkleppen en hoe zwaar weegt het financiële belang.

Gelukkig zijn er ook mensen wereldwijd die door hun bekendheid en inzet echt iets kunnen veranderen. Een van de grootste voorvechters hiervan is Jamie Oliver en vandaag organiseert hij Food Revolution Day 2016. Een initiatief van Jamie waarbij ouders (ook jij en ik!), kinderen, bedrijven, scholen en verschillende instanties wereldwijd in actie komen om het belang van gezond eten, samen koken en kennis over goede voeding te onderstrepen. Ik ondersteun het met heel mijn hart en daarom schenk ik er vandaag ook aandacht aan.

food-revolution-day-2016

Een echte ‘food revolution’ begint bij jezelf

Het is fantastisch wat Jamie met zijn achterban allemaal kan bereiken, maar zelf kunnen we ook heel veel doen. En dat begint al met kleine stapjes binnen je eigen gezin, want je moet ergens beginnen. Een paar tips van mij:

– Kook zoveel mogelijk zelf en gebruik producten uit het seizoen. Door gevarieerd eten aan te bieden, ontwikkelen kinderen een breder smaakpalet en kunnen ze (hopelijk) steeds meer waarderen. En zo krijgen ze ook de juiste voedingsstoffen binnen om gezond op te groeien.
– Haal zo min mogelijk uit pakjes en pas vooral op met suiker. Ongemerkt zit er ontzettend veel suiker in kant-en-klare voedingsmiddelen. Vooral de pakjes drinken zijn een doorn in mijn oog. Een keer suiker is echt niet erg, maar niet overal hoeft suiker in te zitten. Het is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht.
– Van groenten en vezels kunnen kinderen niet genoeg binnen krijgen. Vooral groenten en volkoren producten zijn belangrijk voor de gezondheid. Vervang witte rijst bijvoorbeeld eens door zilvervliesrijst.
– Iedere dag vlees is echt niet nodig, zo eten wij gemiddeld drie keer in de week vegetarisch. Het is beter voor onszelf, voor de dieren en zeker voor ons milieu.
– Eet met een glimlach! Geniet van eten, met elkaar en aan tafel. Door aandacht te hebben voor eten kun je het veel meer waarderen. Iets wat je kinderen van jongs af aan wilt bijbrengen.
– Leer kinderen dat eten niet groeit in de supermarkt. Dit komt uit de natuur, daarvoor gebruiken we onze planeet en daar moeten we zuinig op zijn. Daarom gooi je ook zo min mogelijk eten weg.
– Geef kinderen ook een keuze en betrek ze af en toe bij de inkopen en het koken. Door hun fantasie te prikkelen worden ze enthousiast.
– Maak duurzame keuzes bij je inkopen. Het is echt niet nodig om alles biologisch te kopen, maar houd in ieder geval rekening met de seizoenen. Zo vind ik het onbegrijpelijk dat er Spaanse aardbeien naast de Nederlandse staan in het groenteschap. En dat we boontjes kopen buiten het seizoen die eerst duizenden kilometers hebben moeten reizen. En wat denk je van vlees en kip. Bij ons komt er echt geen kipfilet uit megastallen in huis. Ik eet liever minder en betaal wat meer voor een stukje vlees of kip waarvan ik weet dat het dier een goed leven heeft gehad. Dat geef ik mijn kleuter ook nu al mee.

Dat een ‘food revolution’ bijzonder goed kan smaken, bewijst dit recept voor tagliatelle met geroosterde groenten. Een voedzaam, vegetarisch pastagerecht boordevol groenten. Onze kleuter likt er zijn vingers bij af!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 aubergine
– 1 courgette
– 1 gele paprika
– 1 rode paprika
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– olijfolie
– zeezout
– 2tl Italiaanse kruiden of deze zalige Siciliaanse mix
– 2 blikken gepelde tomaten
– 350-400gr (volkoren) tagliatelle
– zwarte peper
– om te serveren: Parmezaanse kaas

tagliatelle-met-geroosterde-groenten-3

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten / Oventijd: 40 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette en aubergine in plakken. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd ze in kwarten. Snijd de ui in ringen en de knoflook in dunne plakjes. Bekleed een ovenblik met bakpapier en leg daar alle groenten op. Wellicht is dat een beetje proppen, maar dat maakt niet uit. Besprenkel met olijfolie, een klein snufje zeezout en de kruiden. Meng alles met je handen door elkaar en verdeel gelijkmatig over het bakblik. Rooster de groenten 40 minuten in de oven en schep halverwege een keer om.

Ongeveer 15 minuten voordat de groenten klaar zijn verwarm je inhoud van de blikken gepelde tomaat in een grote pan. Laat dit pruttelen op laag vuur zodat de tomaten zacht worden. Trek de tomaten daarna uit elkaar met een pollepel. Kook de tagliatelle beetgaar in water met een snufje zout en giet daarna af.

Als de groenten klaar zijn, hak je ze grof. Roer daarna door de tomaten heen en proef. Breng op smaak met peper en eventueel nog een klein snufje kruiden of zout. Het is ook erg lekker om er dan nog wat verse basilicum door te roeren. Serveer de tagliatelle met de groentesaus en rasp er wat Parmezaanse kaas over.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)