Alternatief op het recept
Traditioneel blijven de grove stukken peper, laos en gember in de bouillon zitten als je de soep serveert. Maar ik was ook benieuwd wat er zou gebeuren als ik dit zou pureren en stiekem voegde ik ook wat gember toe. Verrassend lekker vond mijn testpanel dat en je krijgt daardoor ook iets meer structuur in de soep. Dit is wat ik deed:
Wat je nodig hebt voor 4 personen
- 750 ml kokosmelk (Aroy-D is mijn favoriet)
- 750 ml kippenbouillon
- 2 rawit pepers, grofgehakt
- 4 cm laos, in dikke plakken gesneden
2 cm gember, in een dikke plak
- 2 stengels citroengras
- 6 kaffir lime leaves (limoenblad, koop je bij de toko)
- 2 kipfilets (circa 300 gr), in dunne plakken gesneden
- 200 gr oesterzwammen, grofgehakt
- 100 gr cherrytomaten
- sap van 1 limoen
- vissaus
- bruine basterdsuiker
- optioneel: garneer met gehakte koriander
Wat je gaat doen
Bereiding: 30 minuten
1. Schenk de kokosmelk en kippenbouillon bij elkaar in een soeppan. Voeg de rawit pepers, laos en gember toe aan het vocht. Zet op middelhoog vuur en laat circa 10 minuten verwarmen zonder dat het gaat koken. Dat laatste is heel belangrijk in verband met de kokosmelk. Schep de pepers, laos en gember uit het vocht en maal helemaal fijn in een hakmolen met een lepel van de bouillon. Schep daarna weer terug in de bouillon.
2. Verwijder de buitenste schillen van de stengels citroengras, snijd ze in grove stukken en voeg samen met de kaffir lime leaves toe aan de bouillon. Verwarm nog 10 minuten.
3. Voeg de plakken kipfilet en oesterzwammen toe en laat nog 5 minuten pruttelen tot de kip gaar is. De laatste minuut roer je de hele cherrytomaten erdoor, die hoeven alleen verwarmd te worden.
4. Breng de soep op smaak met limoensap, vissaus (ik gebruikte ongeveer 4 el) en bruine basterdsuiker naar smaak. Ik vind het lekker als je nog een klein zoetje proeft als tegenhanger van de pepers en dat bereik ik met een flinke theelepel bruine basterdsuiker.
5. Serveer in soepkommen en garneer eventueel met gehakte koriander.
Tried & tested. Was ik de tomaten vergeten te halen.. Desalniettemin heerlijk smaakvol!