Thaise tom kha kai met kokosmelk, laos en kip

De afgelopen weken was ik flink ziek en at ik veel tom kha kai. Oftewel de Thaise kippensoep met kokosmelk, laos en peper. Enorm rijk van smaak en voor mij het wondermiddel om me beter te voelen. Ik haal het altijd bij de Thai en vond het tijd worden om …

De afgelopen weken was ik flink ziek en at ik veel tom kha kai. Oftewel de Thaise kippensoep met kokosmelk, laos en peper. Enorm rijk van smaak en voor mij het wondermiddel om me beter te voelen. Ik haal het altijd bij de Thai en vond het tijd worden om mijn eigen versie te maken voor jullie, en voor mezelf.

Ik hou van pit en gebruikte 2 rawit pepers in de soep. Voor mij is dat perfect, vriendinnetje Deedylicious verslikte zich daardoor tijdens het proeven. Ben je nog geen geoefende peper-eter, kies dan voor bijvoorbeeld Spaanse pepers (1 of 2) omdat die wat milder zijn.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 750 ml kokosmelk (Aroy-D is mijn favoriet)
  • 750 ml kippenbouillon
  • 2 stengels citroengras
  • 2 rawit pepers, in dunne plakjes gesneden
  • 6 cm laos, in dikke plakken gesneden
  • 6 kaffir lime leaves (limoenblad, koop je bij de toko)
  • 2 kipfilets (circa 300 gr), in dunne plakken gesneden
  • 200 gr oesterzwammen, grofgehakt
  • 100 gr cherrytomaten
  • sap van 1 limoen
  • vissaus
  • bruine basterdsuiker
  • optioneel: garneer met gehakte koriander

Wat je gaat doen

Bereiding: 20 minuten

1. Schenk de kokosmelk en kippenbouillon bij elkaar in een soeppan. Verwijder de buitenste schillen van de stengels citroengras, snijd ze in grove stukken en voeg samen met de rawit pepers, laos en kaffir lime leaves toe aan het vocht. Zet op middelhoog vuur en laat circa 10 minuten verwarmen zonder dat het gaat koken. Dat laatste is heel belangrijk in verband met de kokosmelk.

2. Voeg de plakken kipfilet en oesterzwammen toe en laat nog 5 minuten pruttelen tot de kip gaar is. De laatste minuut roer je de hele cherrytomaten erdoor, die hoeven alleen verwarmd te worden.

3. Breng de soep op smaak met limoensap, vissaus (ik gebruikte ongeveer 4 el) en bruine basterdsuiker naar smaak. Ik vind het lekker als je nog een klein zoetje proeft als tegenhanger van de pepers en dat bereik ik met een flinke theelepel bruine basterdsuiker.

4. Serveer in soepkommen en garneer eventueel met gehakte koriander.

Alternatief op het recept

Traditioneel blijven de grove stukken peper, laos en gember in de bouillon zitten als je de soep serveert. Maar ik was ook benieuwd wat er zou gebeuren als ik dit zou pureren en stiekem voegde ik ook wat gember toe. Verrassend lekker vond mijn testpanel dat en je krijgt daardoor ook iets meer structuur in de soep. Dit is wat ik deed:

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 750 ml kokosmelk (Aroy-D is mijn favoriet)
  • 750 ml kippenbouillon
  • 2 rawit pepers, grofgehakt
  • 4 cm laos, in dikke plakken gesneden
   2 cm gember, in een dikke plak
  • 2 stengels citroengras
  • 6 kaffir lime leaves (limoenblad, koop je bij de toko)
  • 2 kipfilets (circa 300 gr), in dunne plakken gesneden
  • 200 gr oesterzwammen, grofgehakt
  • 100 gr cherrytomaten
  • sap van 1 limoen
  • vissaus
  • bruine basterdsuiker
  • optioneel: garneer met gehakte koriander

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

1. Schenk de kokosmelk en kippenbouillon bij elkaar in een soeppan. Voeg de rawit pepers, laos en gember toe aan het vocht. Zet op middelhoog vuur en laat circa 10 minuten verwarmen zonder dat het gaat koken. Dat laatste is heel belangrijk in verband met de kokosmelk. Schep de pepers, laos en gember uit het vocht en maal helemaal fijn in een hakmolen met een lepel van de bouillon. Schep daarna weer terug in de bouillon.

2. Verwijder de buitenste schillen van de stengels citroengras, snijd ze in grove stukken en voeg samen met de kaffir lime leaves toe aan de bouillon. Verwarm nog 10 minuten.

3. Voeg de plakken kipfilet en oesterzwammen toe en laat nog 5 minuten pruttelen tot de kip gaar is. De laatste minuut roer je de hele cherrytomaten erdoor, die hoeven alleen verwarmd te worden.

4. Breng de soep op smaak met limoensap, vissaus (ik gebruikte ongeveer 4 el) en bruine basterdsuiker naar smaak. Ik vind het lekker als je nog een klein zoetje proeft als tegenhanger van de pepers en dat bereik ik met een flinke theelepel bruine basterdsuiker.

5. Serveer in soepkommen en garneer eventueel met gehakte koriander.

Geniet van het recept, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Oh, en je hoeft ‘m echt niet alleen te maken als je ziek bent…ieder moment is goed 😉

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer