Tips voor de perfecte cake – van de vorm tot de oven

De perfecte cake bakken is nog niet makkelijk. Alhoewel de recepten vaak relatief eenvoudig zijn, is het een kunst om een cake zowel luchtig, als mooi hoog èn stevig te krijgen. We houden immers niet van inzakkers of plakkers. In dit artikel deel ik een aantal tips voor de perfecte …

De perfecte cake bakken is nog niet makkelijk. Alhoewel de recepten vaak relatief eenvoudig zijn, is het een kunst om een cake zowel luchtig, als mooi hoog èn stevig te krijgen. We houden immers niet van inzakkers of plakkers. In dit artikel deel ik een aantal tips voor de perfecte cake met je. Ik vertel hoe je de cake zonder plakken uit de vorm krijgt en wat je precies moet doen met de oven. Alles om ervoor te zorgen dat jij straks ook een prachtig exemplaar tevoorschijn tovert!

Recepten voor cake

Cake komt in vele vormen en variaties. Alleen op mijn website vind je sowieso al 10 verschillende cakes met de meest uiteenlopende smaken. Waar de een bij een cake aan een traditioneel, langwerpig gebakje denkt, krijgt de ander juist weer trek in een tulband of een cupcake. Ik heb zelfs een ronde vorm op mijn website staan, zoals deze overheerlijke cake met mango, blauwe bessen en kokos.

Tips en trucs voor de perfecte cake

Toch hebben al deze cakes een ding gemeen: het kan behoorlijk lastig zijn om ze te bakken. Helemaal als je niet weet waar je op moet letten. Geloof me, been there done that. Maar door deze tips kan het bijna niet meer misgaan!

1. De bakvorm goed invetten en bekleden

Ik heb tijdens 1 april ooit eens een grapje uitgehaald met mijn volgers op Instagram. Ik liet zien dat ik mijn bakpapier altijd in de vriezer legde, omdat je daar het beste je bakvorm mee kon bekleden. Om de grap kracht bij te zetten liet ik mijn vriezer gevuld met proppen bakpapier zien. Het gevolg was dat ik heel veel foto’s heb gehad van mensen die deze tip op hadden gevolgd. Daar hebben we bij ons thuis hard om moeten lachen! Maar toch zit er in dat goed bekleden van je vorm wel een kern van waarheid. De perfecte cake begint met de juiste voorbereiding van je bakvorm. Zelfs als je een anti-aanbakvorm gebruikt, is het essentieel om de bodem en zijkanten goed in te vetten en te bebloemen. Gebruik gesmolten boter of olie en bestuif het met een dun laagje bloem. Dit zorgt voor een gladde, goudbruine korst en voorkomt dat de cake aan de vorm blijft kleven.

2. Een goed en stevig beslag

Stort jouw cake regelmatig in? Mega frustrerend, maar gelukkig ook makkelijk op te lossen. Een veelvoorkomende reden voor ingezakte cake is te dun of te dik beslag. Het is heel belangrijk om het recept goed te volgen, zodat de verhoudingen van de ingrediënten kloppen. Die combinaties zijn er niet alleen voor de smaak, maar ook om ervoor te zorgen dat de vorm goed is. Als het beslag te dun is, kan de cake inzakken tijdens het bakken. Als het te dik is, wordt de cake heel droog.

3. Laat de oven dicht als je cake bakt

Ik herhaal: laat die oven dicht als je cake bakt! Het is verleidelijk om de oven te openen en te controleren of de cake al gaar is, maar doe dit niet. Elke keer dat je de oven opent, verliest de cake warmte, wat kan leiden tot een ingezakte cake. Wacht eerst netjes en geduldig tot de tijd voorbij is en controleer daarna of de cake gaar is met bijvoorbeeld een houten prikker. Is dat niet het geval, kan je hem altijd weer de oven inschuiven.

4. Geduld is een schone zaak

Nadat de cake uit de oven komt, kan je hem het beste nog even in de bakvorm laten zitten. Geef de cake de tijd om een beetje af te koelen en steviger te worden. Meestal is 10-15 minuten voldoende. Gebruik een mes om voorzichtig langs de randen van de cake te gaan voordat je hem omkeert op een rooster om volledig af te koelen. Dit voorkomt dat de cake breekt of in stukken uit elkaar valt.

5. Is het echt een lelijke cake geworden? Lang leve decoratie!

Soms heb je, ondanks dat je zo je best hebt gedaan, alsnog een enorme krater in het midden van je cake. Maak je geen zorgen, er zijn genoeg creatieve manieren om dit te verbergen. Snijd bijvoorbeeld cake in lagen en vul deze met heerlijke botercrème, slagroom of jam. Een goede laag glazuur kan ook wonderen verrichten waardoor de gleuf niet meer opvalt. En zoals je bij mijn sinaasappel courgette cake ziet, staat dat ook nog eens heel gezellig.

Met deze tips moet het bakken van de perfecte cake wel lukken. Wil je vaker tips en trucs krijgen voor de lekkerste recepten? Volg me dan op Instagram!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)