Tips én recepten voor een alcoholvrije maand

Na de decembermaand zoeken we allemaal weer meer balans. Onder andere in onze agenda’s, eetpatroon en wat we drinken. Wat bij het laatste kan helpen is een maand Dry January inlassen, een beweging die ontstaan is in Engeland en waar dit jaar 4,2 miljoen Engelsen aan meedoen. Inmiddels overgewaaid naar …

Na de decembermaand zoeken we allemaal weer meer balans. Onder andere in onze agenda’s, eetpatroon en wat we drinken. Wat bij het laatste kan helpen is een maand Dry January inlassen, een beweging die ontstaan is in Engeland en waar dit jaar 4,2 miljoen Engelsen aan meedoen. Inmiddels overgewaaid naar Nederland en het idee erachter is heel simpel, je drinkt 31 dagen lang geen alcohol. En zo’n alcoholvrije maand of periode heeft heel veel voordelen.

Je drinkt minder calorieën

Laten we eerst maar eens met de kerstkilo’s beginnen, die eet en drink ik er bijvoorbeeld altijd aan tijdens de kerstdagen. Zeker door alcohol krijg je ongemerkt veel extra calorieën binnen. Een maand geen alcohol drinken brengt dat deel dan weer in balans. Alhoewel je natuurlijk niet de alcohol volledig moet vervangen door suikerhoudende dranken. Dan wordt het water naar de zee dragen ;-). Het is daarom te adviseren om doordeweeks veelal water, thee, koffie en caloriearme drankjes te drinken. In het weekend kun je ervoor kiezen om lekkere mocktails te maken. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, maar het geeft je ook de beleving van het drinken van een cocktail of andere alcoholhoudende drank. Zo hou je het beter vol!

Je slaapt als een roosje

Door naar een goede nachtrust. Het is bewezen dat alcohol bepaalde fases in je slaap verstoord waardoor je een onrustige nacht kunt krijgen. Inslapen lijkt misschien makkelijk met alcohol op, maar uitgerust raak je er niet van. Een maandje droog inslapen gaat daar zeker bij helpen. Nou heb ik persoonlijk in de donkere maanden ook meer nachtrust nodig en kies er daarom bewust voor om de alcohol in die maanden vrijwel alleen te beperken tot het weekend, zodat ik doordeweeks voldoende nachtrust heb.

Je straalt

Hoe fris zie jij eruit na een avondje alcohol? Mij is het nog weleens overkomen dat ik ’s ochtends in de spiegel keek na een gezellige avond en me afvroeg of het ooit nog goed zou komen met mijn gezicht. Door een periode geen alcohol te drinken zie je direct effect op je huid. Die gaat er meer van stralen, dat zal ook vast komen doordat je in zo’n periode meer water drinkt. Belangrijk is dan ook om minstens 1,5 liter water te drinken naast wat je verder drinkt en eet.

Je drinkt erna ook minder

Bewust worden van wat je ongemerkt drinkt is misschien nog wel een van de meest belangrijke voordelen van een maand geen alcohol. Ik merk in mijn eigen omgeving dat als we samenzijn met vrienden (en iedereen ook drinkt), er gelijk veel meer alcohol doorheen gaat. Maar op het moment dat er een of meerdere mensen alcoholvrij drinken dat je dan zelf ook op de rem gaat staan. Laat staan als je zelf geen alcoholhoudende drankjes drinkt. Na een maand word je je daar nog veel bewuster van en het is aangetoond dat je dan in de maanden erna sneller op de rem trapt. Inmiddels hebben wij ook altijd alcoholvrije alternatieven in huis, van bijzondere frisdranken tot alcoholvrije spirits, zodat er altijd keuze is.

Moet je het echt 31 dagen volhouden?

Nou, allereerst moet je niets. En ik merk in mijn omgeving dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Zo zijn er mensen die Dry January strikt volgen, maar ook die het op een ander moment doen (denk aan juni voor de zomervakantie, of november voordat de feestdagen losbarsten). Of de groep die het helemaal niet doet, maar gaat voor korte periodes door het jaar heen. Zo drink ik thuis vrijwel nooit doordeweeks, maar wel in het weekend. En soms drink ik 2 weken helemaal niets, omdat ik behoefte heb om mijn lichaam te resetten. Het is belangrijk om een manier te vinden die goed bij jou past en die ook vol te houden is. Dan werkt het pas. Maar dat het goed is om bewust om te gaan met jouw alcoholconsumptie is een ding wat zeker is. Voor je energie, slaap, uiterlijk en vooral je gezondheid.

Borrelen zonder alcohol, dit zijn 10 lekkere mocktail recepten!

  1. Mocktail met mint & kaneel van Nienke

Bekijk hier het recept

  1. Virgin tonic met spices van Pauline

Bekijk hier het recept

  1. Grape tonic mocktail van Francesca

Bekijk hier het recept

  1. Ticket to the tropics mocktail van Sander

Bekijk hier het recept

  1. Lemon cocktail met granaatappel van Pauline

Bekijk hier het recept

  1. Blood orange mocktail mojito van Francesca

Bekijk hier het recept

  1. Mocktail met gember, komkommer en dragon van Kelly

Bekijk hier het recept

  1. Virgin Moscow mule van Pauline

Bekijk hier het recept

  1. Cranberry cinnamon mocktail van Francesca

Bekijk hier het recept

  1. Stoofpeertjes mocktail van Buiske

Bekijk hier het recept

Foto Francesca: Wendy van Bree Fotografie, Foto’s recepten: Francesca, Pauline en Francesca’s fans die mee hebben gedaan aan de Royal Club mocktail challenge.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer