Tomatenrisotto met basilicumolie

Een van de succesnummers hier in huize Kookt in de categorie risotto’s is deze tomatenrisotto met basilicumolie. De risotto zelf is vrij basic, maar wordt helemaal fantastisch door de toevoeging van zelfgemaakte basilicumolie. En zo kun je met maar een paar ingrediënten een smaakbom maken van je risotto, voor mij …

Een van de succesnummers hier in huize Kookt in de categorie risotto’s is deze tomatenrisotto met basilicumolie. De risotto zelf is vrij basic, maar wordt helemaal fantastisch door de toevoeging van zelfgemaakte basilicumolie. En zo kun je met maar een paar ingrediënten een smaakbom maken van je risotto, voor mij echt het perfecte comfort food.

Wil je meer leren over risotto? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor de perfecte risotto.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 8 kleine of 6 grote tomaten (rijp en smaakvol, bijvoorbeeld vleestomaten, coeur de boeuf of smaakvolle trostomaten)
– 2 flinke sjalotten
– olijfolie om in te bakken
– 400 gr risotto rijst (carnaroli of arborio)
– 100 ml droge witte wijn
– 1,5 l hete groentebouillon
– bosje verse basilicum
– 100 ml olijfolie extra vergine
– 15 gr boter
– 100 gr Parmezaanse kaas
– zwarte peper

riso-gallo-risotto-maestro-nederland-3

Wat je gaat doen voor de tomatenrisotto

Bereidingstijd: 60 minuten

Maak een kruisje in de onderkant van de tomaten en leg ze in kokend heet water totdat het velletje begint te krullen. Haal met een schuimspaan uit het hete water en leg gelijk in een bak met ijskoud water. Hierna kun je heel gemakkelijk de velletjes eraf trekken.

Snipper de sjalotten en snijd de ontvelde tomaten in blokjes. Pak een grote (soep)pan en fruit hierin zachtjes de sjalot totdat deze glazig ziet en begint te ruiken. Schep de risotto rijst erdoor en bak een paar minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk de witte wijn erbij, blijf roeren en laat dit verdampen.

Zorg ervoor dat je de pan met warme groentebouillon ernaast hebt staan en schenk ongeveer 3 soeplepels erbij. Nu begint de kunst van het risotto maken. In het begin blijf je regelmatig roeren totdat het vocht bijna verdampt is en dan schep je er weer een soeplepel bij. Blijf herhalen totdat de risotto rijst de vloeistof in zich heeft opgenomen en qua textuur al dente blijft. Ongeveer halverwege schep je ook de blokjes tomaat erdoor. In het begin moet je veel roeren, maar aan het einde hoeft dat minder.

In de tussentijd vijzel je de blaadjes basilicum fijn en meng je daarna met de olijfolie. Dit kun je ook de avond ervoor doen, bewaar het potje dan afgesloten in de koelkast. Je kunt dit eventueel ook doen met een staafmixer in een hoge maatbeker.

Zodra de risotto beetgaar is en romig schep je de boter erdoor (in klontjes) en ongeveer 80 gram van de Parmezaanse kaas. Roer door, zet het vuur uit en laat nog een paar minuten staan met de deksel op de pan. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout, maar waarschijnlijk is dit niet nodig.

Serveer de tomatenrisotto met gemalen zwarte peper, de rest van de Parmezaanse kaas en basilicumolie.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer