4 van 3 stemmen

Traybake met pompoen, worstjes en saliekruim

50 min
Hoofdgerecht
Ovenschotel

Pompoen is een heerlijke groente om te roosteren in de oven, zoals in deze traybake met pompoen. Ik voegde ook nog bietjes, wortel, chipolataworstjes en specerijen zoals venkelzaad en gerookte paprikapoeder toe. Een lekker warme blend die perfect combineert met de pompoen en wortel. De finishing touch van deze traybake …

Pompoen is een heerlijke groente om te roosteren in de oven, zoals in deze traybake met pompoen. Ik voegde ook nog bietjes, wortel, chipolataworstjes en specerijen zoals venkelzaad en gerookte paprikapoeder toe. Een lekker warme blend die perfect combineert met de pompoen en wortel.

De finishing touch van deze traybake met pompoen is toch wel de saliekruim. Daarvoor meng je fijngehakte salie met geraspte Gruyère en panko, wat Japans broodkruim is. Dit strooi je over de traybake en dat geeft het gerecht een lekkere crunch en nog meer smaak.

Liever een vega(n) traybake met pompoen?

Je kunt de traybake heel makkelijk vegetarisch of zelfs veganistisch maken. Als je de chipolataworstjes uit het gerecht laat heb je een vegetarische variant te pakken. En als je in de saliekruim de geraspte Gruyère weg laat, is het gerecht zelfs helemaal plantaardig. Ik zou dan nog wel wat extra gerookt paprikapoeder, zout en peper aan de panko toevoegen. Omdat de licht pittige en zoute smaak van de kaas dan wegvalt.

Ingrediënten

  • 400 gr pompoen, geschild en in grove blokjes of partjes
  • 250 gr gekookte biet, in grove blokjes
  • 250 gr (gekleurde) wortel, in grove repen
  • 500 gr zoete aardappel, geschild en in grove blokjes
  • 1 rode ui, grof gehakt
  • 1 bol knoflook
  • 2 el bakolijfolie
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • zout
  • zwarte peper
  • 6 chipolataworstjes
  • 10 blaadjes salie, fijngehakt
  • 75 gr Gruyère kaas, geraspt
  • 2 volle el panko
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een groot bakblik met bakpapier.
  • Verdeel de pompoen, biet, wortel, zoete aardappel en ui over de bakplaat.
  • Snijd de bol knoflook doormidden en leg beide helften met de snijkanten tussen de groenten.
  • Roer de bakolijfolie, gerookt paprikapoeder, venkelzaad en een goede snuf zout en peper door elkaar. Meng dit daarna door de groenten. Ik doe dat zelf altijd met mijn manden, dat is het makkelijkst.
  • Verdeel alles gelijkmatig over de bakplaat en zet daarna voor 20 minuten in de oven.
  • Snijd ondertussen ieder chipolataworstje in 3 stukken en roer de fijngehakte salie, Gruyère en panko door elkaar in een kommetje.
  • Verdeel na 20 minuten de stukjes worst over de groenten en strooi het saliekruim gelijkmatig over de traybake. Zet nog 10 minuten in de oven of tot de worstjes net gaar zijn. Zet daarna de grill nog even aan voor een goudbruin korstje van het saliekruim. Pas wel op dat het niet verbrand, kan snel gaan.
  • Serveer direct en geniet!

Notities

  • Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
  • Je hebt maar een halve bol knoflook nodig. Maar om niets te verspillen, roosteren we de hele bol, omdat je deze halveert. De teentjes van de andere helft kun je uitknijpen en daarna in een bakje in de koelkast bewaren. Smaakt heerlijk door een pastasaus, soep of in een stoofgerecht. De knoflookpuree invriezen kan ook.
  • Liever vegetarisch? Laat de chipolataworstjes uit het gerecht, voeg eventueel extra groenten of kikkererwten toe.
  • Liever plantaardig? Laat de chipolataworstjes en Gruyère uit het gerecht. Voeg dan nog wel wat extra gerookt paprikapoeder, zout en peper toe aan de panko.
  • Panko is Japans broodkruim wat je in iedere supermarkt kunt vinden.
  • Bereiding: 15 minuten + Oven: 35 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)